Okosotthon 2019-ben

Nyakunkon az év vége és ilyenkor mindenki igyekszik számot vetni az aktuális évben történt dolgokkal. Mi is összeállítottunk egy rövid összefoglalót arról, hogy mi történt a nagyvilágban, illetve Magyarországon az okosotthonok világában.

Az év alig kezdődött el és máris nyakunkba borult egy csomó bejelentés a CES-en: A Bosch elindította az azóta mémmé avanzsált “Like a Bosch” kampányátvolt itt okos etetőtála privát szférát tiszteletben tartó “házimindenes”RobotarmadaOkoskapcsolók, okosizzók és okoskonnektorok végtelen mennyiségbenokospárnaOkostükör, de az Amazon Ring ökoszisztémájának valamint a Samsung SmartThings platformjának bővítése, valamint a feltekeredő LD okostévé is a listára került. Egyébként az okoscsengő is felzárkózott az okosdugaljak és okosizzók mellé és számos gyártó számtalan különböző terméke került erre a palattára is.

Az év során az okos otthon eszközök teljes palettáján számos újítás érkezett:

 • A Google Assistant több, mint egymilliárd eszközön lett elérhető (ebbe persze besegít, hogy az összes androidos eszköz tartalmazza a hangasszisztens használatának lehetőségét), megjelent a Google Home HUB (a Google Nest márkanév alatt jelenteti meg ezentúl az okosotthon eszközeit, így az új Google Nest Mini is) A Google Assistant megtanult asztalt foglalni “offline” módon
 • Az Amazon Alexa és a Siri is “lehallgatási botrányba keveredett”, majd kiderült, hogy ez igaz a Google Assistant-ra is,
 • Megjelent a Raspberry Pi 4, meggyőző paraméterekkel,
 • A Itead is rákapcsolt és rögtön kihozta a a Sonoff basic és a Basic RF 3. verzióját, majd a dimmelős kapcsolóját, az okos reléjét, valamint a Zigbee-s termékcsaládját is.
 • A Xiaomi, a tőle már megszokott módon, idén is rengeteg új eszközt és termékfrissítést jelentett be, mint a Roborock robotporszívó új nemzedéke, Wifi mesh router, számos kamerát, megjelent az EU piacra szánt okosotthon termékeivel is, mint az okosdugalj – ebből rögtön WiFi-s és ZigBee-s verzióval – az okosotthon kezdő szettel, valamint egy új gateway-jel ,ami a Zigbee, Wifi és BLE technológiájú eszközeivel is kommunikálni tud.
 • A Blitzwolf is saját okosotthon ökoszisztémát indít, ZigBee protokoll használatával fog kommunikálni, ami örömteli az eddigi Blitzwolf termékek minőségét és árát tekintve.
 • A Shelly idén számos új termékkel jött a piacra, frissítette az eddigi termékeit, (Shelly 1, Shelly PM, Shelly 2.5, Shelly H&T, Shelly RGBW2, Shelly “Hat”) valamint a jövő évre ígérnek újabb termékeket is ( Shelly Vintage, Shelly PowerMeter 3, Shelly Input)
 • Az ESP32 képességeivel számos helyen átvette az ESP8266 helyét és több gyártó is ezt a chip-et választotta okosotthon eszközeihez
 • Az év végén az Amazon, Google, Apple a ZigBee Alliance-szel közösen bejelentette egy új iparági szabvány előkészítését, a Connected Home over IP vagyis CHIP szabványt.
 • Ne feledkezzünk meg arról, hogy idén egy éves az Okosotthon Club Podcast, ahol a végfelhasználóknak igyekeztünk érthetően összefoglalni, mi is az az okosotthon és miért is jó az.
 • Elindítottuk Okosotthon előadásainkat és egész napos képzésünket, ahol általánosan valamint kissé jobban belemerülve ismertetjük az okosotthon trendeket és próbálunk olyan hasznos tudást adni, amive már bátran neki lehet vágni az “otthon okosításnak”.

Az okosotthon eszközök és megoldások 2019-ben “nagyot mentek”, 2020-ban még több “otthont okosító megoldást” láthatunk majd, izgalmas évnek ígérkezik.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →