CES2019: Okoskapcsolók, okosizzók és okoskonnektorok temérdek mennyiségben

Az idei CES-en látványosan tarol az IoT – ahogy a Bosch már bemutatta –, azon belül is nagy szeletet kap az okosotthon. Ehhez kapcsolódóan sok gyártó hozott okoskapcsolókat is, igaz ezek amerikai piacra szánt megoldások. Nektek tetszik ez a kivitel?

Az egyik nagy nevű gyártó a GE nem elégedett meg egy termékcsalád bemutatásával, egyből több változatot hozott: a C-Start termékcsaládba az okoskapcsolói tartoznak, melyek többféle kivitelben és akár dimmelhetően is elérhetőek; illetve bemutatták a C by GE néven elérhető termékpalettát, melyben okosdugalj, rgb okosizzó, okoslámpák és mozgásérzékelő tartozik. Mindegyik terméküket mobil alkalmazásból vezérelhető és rendelkezik Google Assistant és Amazon Alexa támogatással. A GE ezekkel a termékcsaládokkal egy kedvező árú ám sokrétű megoldást kínál.

Hasonló kialakítású azonban más célt szolgál a Lutron új Caseta névre hallgató fali ventillátor vezérlője. Ez a termék kapcsolódik a gyártó saját ClearConnect termékvonalához, melyben kapcsolók és lámpák is vannak.

A Currant egy falba süllyesztett okosdugaljt mutatott be, mely valós időben méri a rákötött eszköz fogyasztását, melyet elemez és ez alapján tesz javaslatokat a felesleges fogyasztás csökkentésére. Ezen felül lehetőségünk van távolról zárolni, ami annyit tesz, hogy csak a mobil appal lehet bekapcsolni. Ez a megoldás hasznos lehet kisgyermekek védelmére is. A termékből kétféle változat érhető el: egy a háztartásokba szánt alacsonyabb terhelhetőségű (16A) és egy bolti használatra szánt (20A). A dugalj wifi kapcsolatot használ, de ha ez nem elérhető képes bluetooth hálózatot kiépíteni és támogatja a Google Assistant és Amazon Alexa platformokat.

Érdekes hatszögletű panelokból álló szabadon variálható LED világítási megoldással jelentkezett a Nanoleaf, melyek érdekes színjátékra képesek lévén, hogy RGB megoldásról van szó. Elég menő installációnkat akár hanggal is vezérelhetjük, lévén az Amazon Alexa, Google Assistant és Apple Siri támogatottságnak.

A Philips sem maradt új termék nélkül; ezúttal a kültérre fókuszálva mutattak be pár lámpát és szenzort. Ezek a lámpák a tradícionális és modern design ötvözetét képviselik és a teljes színskálában képesek pompázni. Érkezett még egy akkus működésű kültéri mozgás szenzor is, ami a korábbi beltéri testvérének tekinthető. Természetesen ezen termékek is a népszerű HUE vonalhoz tartoznak.

Érdekes megoldással érkezett a Lifx, mely egy olyan gyertya forműjú LED izzót mutatott be, ami típusához híven gyertyafényt utánoz és egyszerre több szín megjelenítésére is képes. Az izzó a gyártó saját mobil appján keresztül vezérelhető.

Az Apple fanokra gondolt az Eve, mikor bemutatta Energy Strip névre keresztelt hármas okoselosztóját. A három csatlakozási pont külön vezérelhető, ám csak az Apple féle Siri hang asszisztenssel kompatibilis.

 

Kövess minket!
, , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →