Már kapható a Xiaomi Zigbee-s okoskonnektora!

Ma került fel a hazai Mi Store kínálatába a nemrég óta kapható okosdugalj Zigbee-s változata. De lássuk miben más a wifis verzióhoz képest.

Az első és legfontosabb, hogy ehhez szükség van egy Gateway-re, ráadásul csak az EU verziót támogatja. Másik nagy különbség, hogy ez csak 10A-re képes, de cserébe méri a rádugott eszköz fogyasztását, amiről statisztikákat is kapunk. Kialakításban a wifis változathoz képest viszont kisebb lett, így ha többet használnánk, akkor elvileg elférnek egymás mellett vagy alatt is. Szerintem ez a kialakítás nagyon jól mutat egy (pl. Asfora) dugaljban – legalábbis az Alfawise hasonló kialakítású okoskonnektora jól néz ki ilyen felállásban.

Azt még nem tudjuk biztosan, de valószínűsíthető, hogy képes átjátszóként működni, hiszen a Zigbee eszközöknél a fix tápos készülékek ún. router funkciót is betöltenek, ahogy azt a kínai xiaomi ökoszisztémás változatoknál már megszokhattuk.

A Zigbee-s készülékek nagy előnye, hogy gyorsabban hajtódnak végre egymás között a parancsok (mivel az a gatewayen hajtódnak végre), így ha összekötöttük a Xiaomi kapcsolót ezzel a dugaljjal, azt gyorsan és egyszerűen kapcsolhatjuk ki és be. Persze sok egyéb automatizáció is létrehozható, akár mozgásérzékelővel, akár vízforralóval szeretnénk megvalósítani.

Természetesen ehhez az eszközhöz is a Xiaomi Home alkalmazásra lesz szükségünk és ugyanúgy időzíthetjük, vezérelhetjük hanggal, mint a wifis változatot.

Utoljára ejtsünk pár szót az árról – ami nagyon baráti lett –, ugyanis itthon hazai garanciával azonnal a miénk lehet 5490 Ft-ért a Lurdy Mi Store-ban, vagy a xiaomi.hu-n. Így alig lett drágább a wifis változatnál – viszont a konkurens termékeknél olcsóbb – és ráadásul többet tud.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →