Xiaomi MiWiFi Mesh, avagy wifi határok nélkül?

Érdekes újdonságra bukkant a HelloXiaomi a napokban a Xiaomi béta programjában. Az újonan érkező termékről még csak pár dolog derült ki a plakátok alapján, ám már ez is felkeltette az érdeklődésünket.

A Xiaomi MiWiFi Mesh névre keresztelt termék egy olyan speciális router, mely képes együttműködni egy másik MiWiFi Mesh eszközzel, így növelve a hálózati lefedettséget. Erre utal a nevében a „mesh” kifejezés is, mely egy speciális vezeték nélküli hálózati forma. Ebben a módban nem a megszokott csillagpontos kapcsolódás jellemző (ilyen az otthoni router is, amire minden eszköz csatlakozik), hanem ebben az esetben bármelyik ilyen eszköz elláthatja az átjátszó szerepét, majd továbbítja azt a központ felé (akár másik átjátszón keresztül is). Az ilyen rendszerek eddig főleg IoT téren voltak jellemzőek – ilyen például a Zigbee is –, mivel energiatakarékos módon növelték a hatótávolságot. Erről bővebben itt lehet olvasni.

A Xiaomi MiWiFi Mesh elméletileg képes lesz elérni az akár 2567 Mbps vezeték nélküli sebességet, amihez 2.4 és 5 Ghz-s sávokat használ. Külön érdekesség, hogy intelligens hálózati portfelismeréssel rendelkezik, így teljesen mindegy melyik hálózati csatlakozót használjuk az elérhető háromból, automatikusan eldönti, hogy belső hálózati eszközöket (LAN) vagy az internetet (WAN) jelentő utp kábelt dugtuk e rá.

A készülék áráról még nincsennek információk, mivel jelenleg csak tesztelési fázisban van, de valószínűleg várni kell rá 1-2 hónapot mire elérhetővé válik.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →