Szintet lépett a Raspberry Pi, itt a 4-es változat

Bejelentették a legújabb málnás miniszámítógépet, mely komoly ráncfelvarráson esett át. Külsőre nagyjából megegyezik az elődökkel – azaz maradt a 40 tűs GPIO és a szoksásos elrendezés –, de motorháztető alatt van a lényeg. Nézzük is az újdonságokat:

Fejlesztettek a processzoron, ami a Broadcom 4 magos 64 bites, 1,5 GHz órajelű Cortex-A72 ARM alapú megolsása lett, ami elvileg 3x gyorsabb az elődnél. Javítottak a video teljesítményen, így evileg elérhető lett a 4K felbontás is, ráadásul az új lapra egyből kettő 4K monitor köthető a két micro HDMI porton. Persze mit sem ér a jobb processzor, ha nincs mellé elér RAM, de szerencsére több lehetőség küzül választhatunk. Most először három féle opcióban vehetjük meg a málnát; 1GB, 2GB vagy 4GB RAM-mal. Fontos frissítésen ment keresztül az USB vezérlő is, hiszen kapunk már 2db USB 3.0-ás és 2db USB 2.0-ás portot, illetve Gigabites Ethernet csatlakozót. Persze jelentősen növekedett az átviteli sebesség a PCI Express bus-on, ami akár összesen 4 GBit/s is lehet. Ezen felül kapunk 5.0-ás Bluetooth és 802.11ac WiFi támogatást. A megfelelő tápellátás miatt immár USB Type-C csatlakozóval szerelt tápcsatlakozót kapunk. Elvileg a 3B+ változatban érkezett USB boot itt is megmarad, így akár SSD-ről is bootolhatunk, elhagyva a memóriakártyát.

Összességében elég erős frissítés érkezett, így ismét alkalmassá vált az Rpi akár desktop feljhasználásra, akár médialejátszó építésére, vagy éppen kedvenc okosotthon szoftverünk kiszolgálására. Az 1GB RAM-mal szerelt változat $35-tól lesz megvásárolható.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →