Megjelent a SONOFF iHost Smart Home Hub

A Sonoff nemrég szellőztette meg a hírt, hogy új termékvonallal érkezik, mely nagy dobás lesz. Erről a napokban le is hullott a lepel, de hogy miről is van szó pontosan, az csak ma derült ki.

A Sonoff iHost Smart Home Hub egy két változatban elérhető vezeték nélküli hub, mely lokális vezérlést és könnyű bővíthetőséget ígér. Ráadásul mindezt most nagyon kedvező bevezető áron. A Sonoff megoldásában egy Rockchip RV1109 kétmagos CPU vagy egy Rockchip RV1126 négymagos CPU dolgozik 2GB vagy 4GB DDR4 RAM társaságában, melyhez alaplapra integrálva 8GB eMMC tárhelyet kapunk. Ez okosan egy Compute Modulként van utólagosan az iHost alaplapjára rögzítve, azaz később akár cserélhető is. A fenti tárhelyet tovább bővíthetjük akár 256GB micro SD kártyával, amire szükség is lesz, de erről később.

Az eszközre portok terén nem lehet panasz, hiszen kapunk a micro SD kártya mellé USB-C tápot, USB 2.0 bővítő portot és 10/100 Ethernet csatlakozót. De kapunk még beépített mikrofont és hangszórót, 4 funkciógombot és RGB LED visszajelzést. Ezeket egészíti ki egy Silicon Labs EFR32MG21 Zigbee SoC, illetve egy 2.4G Wi-Fi&BLE RTL8723 Wireless Modul.

Eddig jó, van benne kakaó, de mire képes ezekkel a paraméterekkel?

Ahogy fentebb említettem is, az eszköz egyik nagy dobása a helyi vezérlés támogatása, és itt nem csak a Sonoff saját megoldásaira kell gondolni. Már megjelenéskor lehetőségünk van más gyártó termékeit is a rendszerbe integrálni, legyen szó Aqara, Philips vagy Ikea Zigbee eszközökről. Ezekhez még idén érkezik az eszközre a Matter támogatás is.

De addig se panaszkodhatunk, hiszen a fentieken túl az iHost támogatja az Open API-t és az Addonok telepítését. Ilyen például a Node-RED, Tasmota, Homebridge vagy épp a HomeAssistant. Ez a Docker támogatásnak köszönhető, mely nagy szabadságot tesz lehetővé.

De kikenek is jó ez az eszköz? Szinte mindenkinek, aki eddig valami belépő szintű kész megoldást keresett helyi vezérléssel. A bővíthetőség nagyon meggyőző érv az eszköz mellett, hiszen ha az alap rendszer nem tetszik, akkor ott a Node-RED vagy a Home Assistant, ahol megnyílik a világ. Továbbá ott egy USB port is, amivel tovább bővíthetjük a funkciókat. Lehet hogy akár Z-Wave stick-kel is? Érdemes lenne kipróbálni.

Bár nem kapunk Homey vagy Fibaro szintű kényelmet és eszköz támogatást, viszont nem is kerül annyiba. Sőt bevezető áron 49 vagy 59 USD, ami még az ÁFA és a postaköltség után is baráti. Reméljük hamarosan itthon is kapható lesz.

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →