Megjelent az Arduino Opta

Nemrégiben jelentette be az Arduino a Finder-rel közösen tervezett PRO sorozatba tartozó ipari célra szánt megoldását az Arudino Opta-t, amit már meg is tudunk vásárolni.

De mi is ez az Opta? Röviden egy Arduino Pro családba tartozó micro PLC, mely egyaránt használható az Arduino IDE-ével és standard PLC szoftverekkel. Tehát legyünk akár hobbisták vagy mérnökök, az Opta sokaknak jó választás lehet. Ezt támasztja az is alá, hogy a piacon régóta ismert Finder-rel közösen tervezték, ráadásul ipari felhasználásra szánva.

Az Opta 3 változatban elérhető: Lite, RS485 és WiFi.

A Lite változat csak 10/100 Ethernet (TCP/IP or Modbus TCP) és USB-C porttal rendelkezik, míg az RS485 változatban – értelem szerűen – egy RS485 (half duplex) porttal kapunk többet. A WiFi-s változatban pedig ezeken felül egy Wi-Fi + Bluetooth® Low Energy modul is érkezik az előzőek mellé. Minden másban azonos a három verzió.

Mindegyik változat STM32H747XI dual-core Cortex®-M7 +M4 MCU épül melyet 1MB RAM és 2MB belső + 16MB Flash tárhely egészít ki. Bemenetek szempontjából 8 darab konfigurálható digital/analóg (0-10V) áll rendelkezésre, melyet 4 relés kimenet (250 V AC – 10 A) egészít ki. Kapunk továbbá egy programozható és egy reset gombot is.

Ezeken felül az Opta beépített RTC-vel és ATECC608B biztonsági komponenssel (X.509 Standard)  rendelkezik. Előbbi akár 10 napig is képes megőrizni az idő beállításokat, melyet automatikusan frissít, ha elérhető valamilyen NTP szerver.

Programozás szempontból nagyon kényelmes választás lehet az Opta, mivel nem kell külön programozó kábelt vásárolnunk: erre használhatjuk a beépített USB-C vagy Ethernet portot. Továbbá támogatja az OTA firmware frissítést és az Arudino felhős monitoring szolgáltatását is, ezáltal élőben követhetjük nyomon a rendszerünk működését. Az Arduino IDE mellett használhatjuk a szintén ingyenes Arduino PLC IDE szoftvert vagy bármilyen IEC-61131-3 standard PLC szoftvert is. Így az Opta programozható Ladder Diagram (LD), Function Block Diagram (FBD), Sequential Function Chart (SFC), Structured Text (ST) vagy Instruction List (IL) alapokon is.

Az Opta DIN kalapsínre szerelhető és a használatához egy külső 12…24 V DC tápegységre lesz szükségünk, így -20 °C to +50 °C (-4°F to 122°F) használható, de tartsuk szem előtt, hogy csak IP20 besorolást kapott. Mindhárom Opta cULus listed, ENEC, CE tanusítványokkal rendelkezik.

Ha meg szeretnénk vásárolni, akkor az Arduino Store-ban megtehetjük, ahol 122 €-ról indul az ára (Lite változat).

 

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →