Shelly H&T Teszt

A napokban a kezeim közé került 2 db fekete golyócska melyeket a Shelly márkanevet birtokló Bolgár Allterco Robotics dobott piacra még 2018 második felében.

A “vas”

Első rá nézésre golf labda méretű golyóról van szó amiket fröccsentéssel, valószínűleg ABS-ből állítottak elő. Mivel sajnos az eljárás során a tokozás belső felére ez nem került fel, csak tipp.

Jobban szét szedve kiderül, hogy nem egy gyorsan összedobott valamiről van szó, hanem elég sok tervezés ment bele. A golyó könnyen kinyitható a bajonettzáras megoldásnak köszönhetően, a (mellékelt) CR123A elem könnyen hozzáférhető és a mikrokapcsoló is könnyen hozzáférhető. Ezeken felül még találkozhatunk egy -az okos otthon témakörében- nem megszokott alkatrésszel is ami talán a Shelly megoldások védjegyévé is válhat: csatlakoztatásra kész GPIO (Általános célú Ki-/Bemenet) csatlakozók.

A Shelly korábbi gyártóktól nem megszokott mentalitással egy nyitottnak mondható platformot kezdett fejleszteni ahol maga a gyártó is aktívan bátorítja a felhasználóit, hogy vegyék kezükbe az irányítást és hozzanak ki ezekből az eszközökből mindent amit csak lehet!

Nincs ez másképp ezekkel a hőmérséklet és páratartalom érzékelő golyókkal sem. A lelke ennek az eszköznek a méltán hírös Espressif ESP8266 mikrokontroller mely a csináld magad frontot az Arduiono után eléggé át rendezte. Ennek következtében kevés programozási tudással, vagy sok esetben (Tasmota, ESPurna, ESPEasy, …) anélkül is akár függetleníteni lehet a felhő szolgáltatótól az apróságot.

Az ESP8266-ből következik, hogy:

 • 2.4 GHz -es wifi csatlakozás
 • 80/160 MHz -es processzor
 • 51144 B Memória
 • 233681 B Fájlrendszer

Sajnos a szenzorról még nincs információm. Azonban már láttam „HACK” -et, hogy le forrasztották az alap lapról és vezetéken kivezették a golyóból, így egy majdnem DS18B20 módra távhőmérésre alkalmazható.

A gyári tudás

Első bekapcsoláskor egy ismerős folyamattal találjuk szembe magunkat:

 • Töltsük le a Shelly Cloud app-ot
 • Eszköz hozzáadása
 • Adjuk meg a wifi adatokat
 • Eszköz csatlakoztatva
 • Állítsuk be az eszközt (Elhelyezkedési helység, név, fénykép, …)
 • Használjuk egészséggel

Ez egy szenzor, ne várjunk tőle többet mint amire tervezték, azonban a Shelly ki tett magáért itt is. Az alkalmazásuk míg egy kicsit bétának érezhető helyenként (és vannak is publikusan tesztelhető béta funkciói), meg csinál mindent amit kérünk tőle (ezt majd egy másik cikkben).

Működésében eléggé energia takarékosan üzemel, de fő energiatakarékossági faktor a wifi ki/be kapcsolása. Ennek körülményeit többféle módon befolyásolhatjuk:

 • Fix, periodikus bejelentkezés (mondjuk 3 óránként)
 • Relatív változás (mondjuk 1 fok változás történt)

Amihez normál esetben fórum és türelem kell

Itt viszont a Shelly hozta a formáját és egy egész jónak mondható dokumentációban, kellő alapossággal leírt mindent az eszközeiről és lehetőségeiről ebből a 3 üzemmódot emelném ki most:

Cloud üzemmód

Általános esetben ezzel az üzemmóddal találkozunk, lehetővé teszi a Shelly alkalmazás használatát, a könnyű távelérést és nagyjából mindent amire módosítás nélkül képes az eszköz, többek közt Alexa / Google Home integráció is van, de a golyók esetében az utóbbi nem igazán támogatott, mivel a Google nem ismeri a szenzorok fogalmát.

Local üzemmód

Itt kezdődnek az igazi csináld magad részek! Local üzemmódban MQTT-n keresztül tud kommunikálni egy népszerű MQTT értelmezésre képes alkalmazással ami lehet: Domoticz, Home Assistant, OpenHAB, NodeRed, … csak hogy párat említsek, természetesen az MQTT topic-ok minden tartalmazzák az eszközök egyedi azonosítóját elejét véve keveredésnek, ezen túl viszont teljesen standardizálva vannak.

AP üzemmód

Ebben az esetben csinál maga körül egy Wifi hozzáférési pontot amihez lehet csatlakozni és az eszköztől rutin szerűen elkérni az adatokat.

Bővíthetőség, “HackFactor”

Vas részről

Az jelen esetben nem sok van. Nincsenek szabadon lógó, látszólag cél nélküli kivezetések. Az antenna maszkolva van így élvez némi mechanikai védelmet is egy esetleges kaparással szemben. A felület szerelt alkatrészek már majdnem a mobil telefonokban használt méreteket súrolják, és lévén, hogy mikrokontrollert használ, nincs is túl sok analóg komponense.

A legtöbb módosítás amivel a közösség elő rukkolt idáig az kimerült 3D nyomtatott fali rögzítőkben és a korábban említett szenzor áthelyezésben.

Firmware részről

Lévén, hogy ESP8266 ezért a megszokott Arduino C -vel van micro Pythonnal programozható, azonban az eredeti firmware-t MongooseOS-re építették amit viszont nem mással mint JavaScript-el lehet programozni!

Összehasonlítás

Ugyanabban a helységben, ugyan azon a falon, kb 1 méter távolságon belül van egy házilag összeszerelt DHT22 is mi ThingSpeak-re jelent, alább az összehasonlítás:

Kövess minket!
, , ,

About Galicz Miklós

Hobbista webfejlesztőből lett professzionális Senior Full Stack fejlesztő akinek középiskolai tárgy volt az okos otthon.
View all posts by Galicz Miklós →

1 thought on “Shelly H&T Teszt

Comments are closed.