Új Xiaomi Gateway érkezik, ami mindent tud!

A Xiaomi nagyon erős okosotthon eszközök terén, legyen szó szenzorokról, világításról, vagy épp a robotporszívókról. Jelenleg is több száz – ha nem közel ezer – termék képezi a cég ökoszisztémáját, ami jó részt wifi, vagy zigbee alapú, de akadnak köztük bluetooth eszközök is. Ezekhez eddig külön gateway kellett, de most új korszak kezdődhet.

A holnap érkező Xiaomi Multimode Smart Home Gateway – még ha nem is ez a végleges név (ZNDMWG03LM) – valóban hiánypótló eszköz, hiszen eddig nem volt olyan gateway, ami minden az ökoszisztémában használt kommunikációs formát tudná. Ráadásul az új eszköz már a frissebb ZigBee 3.0 verziót hozza magával (persze lefelé kompatibilis), ami gyorsabb kommunikációt ígér. Ezen felül megkapjuk még a Bluetooth 5.0 Mesh támogatást is, ami segítségével kiterjeszthetjük Bluetooth eszközeink hatótávolságát. A Xiaomi a wifi funkciókra is odafigyelt, ezért dupla antennát szerelt az eszközbe, ezek ráadásul MIMO támogatásúak (2×2), így nagyban növelve a wifi lefedettséget akár 200 méterre szabadtéren, ami amúgy maradt 2.4 Ghz-en. A Xiaomi saját bevallása szerint meg is szerezte a termékre a különböző minősítéseket a megfelelő szervezetektől (ZigBee, Bluetooth és Wifi Alliance).

Apple HomeKit felhasználók is örülhetnek, ugyanis ez a gateway már támogatja az Apple okosotthon megoldását, így akár Siri-vel is irányíthatják okos eszközeiket a gateway-en keresztül. Arról nincs még információ hogy megmarad-e az Amazon Alexa és a Google Home támogatás.

A gateway leginkább a Xiaomi IR Remote eszközéhez hasonlítható formavilágot hozza – csak fehér színben –, de végre itt is külső tápos megoldás mellett döntött a gyártó, ami ha minden igaz USB alapú lesz.

Jelenleg a gateway még csak a kínai szerveren érhető el és nincs információ arról, hogy várható-e global változat, ahogy arról se, hogy megmarad-e a LAN control mód, amivel a jelenlegi Mijia gatewayt okosotthon szoftverekbe lehet integrálni.

Az újdonság ráadásul kedvező árcédulával kerül a kínai boltok polcaira, ugyanis várhatóan 129 yuan, azaz 20 dollár kürüli áron várható. Sajnos hozzánk a kínai webáruházakból magasabb áron juthat el.

Banggoodon elővételben $27.99 jelenleg, de csak januárban postázzák.

Az új gateway mellé érkezik még új ZigBee 3.0-ás fénymérő a Mijia termékcsaládba, illetve több OPPLE fantázianevű kapcsoló a megújuló Aqara égisze alá. Ezeken kívül bővül az IMI kamerák száma – plusz kapunk egy lámpa üzemmóddal is rendelkező kültéri kamerát –, új érintős és PTX kapcsolók váltak elérhetővé, új designer lámpák jelennek meg – az így már bőven 100 fölötti eszközzel rendelkező világítás kategóriában –, de kapunk új okoszárakat is több új márkanév alatt, kibővült a függöny vezérlés több meghajtóval és immár vezérlővel is, megjelent egy új kategória ahol okosszéfek közül mazsolázhatunk, de bővült a légtisztító kategória is, amihez kapcsolódóan új levegőminőség szenzor is érkezett. Nagygépek terén is sok újdonságot találunk, de kapunk új Aqara füstérzékelőt is a meglévő mijia mellé. Kedvenc kijelzős hőmérőink is kaptak új testvért, de termosztátból is érkezett komolyabb opció.

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →