Közel 1 milliárd eszközön fut már a Google Assistant

Még a hónap végén eléri a bűvös 1 milliárdos számot a Google Assistant-ot futtató eszközök száma. Azonban ez az érték csalóka, ha megnézzük a felmérést végző Canalys elemzését.

A dologhoz hozzátartozik, hogy legnépszerűbb hang alapú asszisztensek közül – Amazon Alexa, Apple Siri és természetesen a Google Assistant – a Google azért tudott ilyen szép számokat szállítani, mert még a legolcsóbb Android Go rendszert futtató eszközön is gyárilag telepítve megtalálható az említett alkalmazás. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeken az eszközökön ez aktívan használva is van, valószínűleg inkább csak a töredékükön. Mindez annak a fényében is belátható, hogy a hangalapú asszisztensek piacát amúgy vezető Amazon Alexa 100 millió aktív eszközzel rendelkezik. Az Amazon megoldása jóval kevesebb eszközön jelenik meg előtelepítve, leginkább az Echo termékcsalád népszerűségének köszönhető ez a szám.

A dobogóra még felkerült Apple féle Siri szintén előtelepített mivolta miatt tudott bekerülni a legjobb 3 közé, hiszen minden iOS-t és MacOS-t futtató eszközön alapból elérhető, de itt is igaz, hogy nem mindenki használja. Ettől függetlenül – a többiekhez képest kicsit megkésve – tavaly év elején jelent meg a HomePod, mely nem aratott akkora átütő sikert mint az Apple várta – részben magasabb ára, részben kevesebb támogatottsága miatt.

De meg kell említeni a feltörekvő konkurenciát is, ami még ugyan csak a szárnyait bontogatja, de nagy potenciállal rendelkezik. Ilyen többek között a Microsoft megoldása Cortana néven vagy éppen a Xiaomi AI – ami még csak kínaiul beszél –, de eshet szó akár a DIY vonalról, mint a ReSpeaker, vagy egyéb Raspberry Pi megoldásról.

A felmérést végző Canalys szerint a 2019-es év még fontosabb lesz ebben a versenyben. Ezt alátámasztani látszik a CES IoT vonala is.

Ti melyiket használjátok/használnátok?

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →