Melyik Xiaomi gateway-t és szenzort vegyem? Milyen termékek vannak még?

Többször felmerült már a kérdés, hogy mi a különbség a Xiaomi egyes smart home eszközei között, ezért most összefoglaljuk nektek – főleg, hogy már megjelent nálunk is a global változat.

Gateway-ek:

Az EU-ban is kapható változat már angol nyelven kommunikál és EU szabványú dugaljjal érkezik, funkcióiban a Mijia gatewayhez áll közelebb.
Ez a gateway jelenleg csak a csomagban kapható érzékelőkkel kompatibilis, azaz a mozgás, nyitás érzékelőkkel és a nyomógombbal. Ezen felül összeköthető még a többi EU szerveren elérhető Wifis eszközzel. Elvileg más szerverrel is használható, de a kínai szerveren nem fog működni. Értesüléseink alapján ezen a változaton nem lehet kinyitni a fejlesztői módot, azaz nem lehet integrálni a népszerű otthonautomatizálási rendszerekbe (Home Assistant, Domoticz, OpenHAB, stb.).
Ezt a változatot az vegye aki most kezdi az okosotthon kiépítését és tud várni, hátha elérhetőek lesznek a többi szenzorok is. Illetve olyan, akinek elég a Mi Home app, nem akar egyéb automatizálási szoftverrel integrálódni.

Az Aqara gateway nagy újdonsága az Apple féle HomeKit támogatása. Kezdetben csak az Aqara termékekkel volt kompatibilis, de ezen szerencsére már javítottak. Fontos azonban, hogy ez a gateway nem köthető be a korábban is említett opensource otthonautomatizálási szoftverekbe, azaz csak a saját app-jával működik.
Ezt a változatot lehetőleg a kínai szerveren használjuk, mivel ott érhető el a legtöbb eszköz és sebességben nem lassabb számottevően.
Azok vegyék, akiknek otthon van Apple termékük és okosotthonuk alapja a HomeKit – illetve szeretnek beszélgetni Siri-vel, mivel támogatja az Aqara.

A Mijia gatewayből több változatot is forgalmaznak, elvileg mindegyik ugyanaz a frissített kiadás. Ezt is lehetőleg a kínai szerveren használjuk, mivel támogatja az összes elérhető eszközt. Arra készüljünk fel, hogy kínaiul fog nekünk beszélni, ha párosítunk valamilyen eszközt. Ez a változat viszont már beköthető az ismert opensource otthonautomatizálási szoftverekbe, azaz elérhető Home Assistant, Domoticz vagy OpenHAB alatt.
Azok vegyék akik szeretnének sokféle eszközt használni és egyéb eszközzel is össze szeretnék kötni. Ez az ajánlott gateway jelenleg.

Szenzorok, kapcsolók és konnektorok:

A Mijia és Aqara nyitás érzékelő között nincs jelentős különbség, főleg csak formai. Míg az Aqara változaton gomb van, addig a Mijia változaton ugyanezt egy reset nyílás mögé rejtették. Működésben azonosak, mindkettő Zigbee-n kommunikál.

A Mijia hőmérséklet és páratartalom szenzorával szemben az Aqara szenzor képes még a légnyomás mérésére is az előbbi kettő mellett, ezért ez legtöbbször egy kicsit drágább. A Mi Home app-ban ugyanúgy jelennek meg, ugyanúgy használhatóak (leszámítva a plusz adatot). A kommunikáció szintén Zigbee-n keresztül történik.

A fentin felül van még két kijelzős Mijia hőmérő: a kör alakú Bluetooth-os és a szögletes “buta” E-ink kijelzős.

A Mijia okoskonnektorokból többféle létezik, ezek között a kialakításon túl az adatkapcsolat a különbség: kétféle változat érhető el, egy Zigbee-s és egy Wifis. A Zigbee-s változat ráadásul képes átjátszóként kiterjeszteni a hatótávot (mesh).

A Mijia és Aqara Cube között nincs különbség, mindkettő egy többfunkciós kapcsolóként működik, ami a különböző mozgásokra reagáll. A kommunikáció szintén Zigbee-n keresztül történik.

Szintén nincs különbség a Mijia és Aqara mozgásérzékelő között, mindkettő hasonló kivitelű és rendelkezik fényerősség méréssel. A kommunikáció szintén Zigbee-n keresztül történik.

Rezgés érzékelőből jelenleg csak Aqara kiadás érhető el. Ezt az eszközt használhatjuk például nyitás érzékelő helyett, vagy olyan esetekben amikor kisebb elmozdulásra is szeretnénk értesítést kapni. A kommunikáció szintén Zigbee-n keresztül történik.

Szintén csak Aqara verzióban érhető el a család vízbetörés érzékelője, mely hasznos lehet pincébe, vagy mosókonyhába. A kommunikáció szintén Zigbee-n keresztül történik.

Az Aqara fali kapcsolókból kétszer két fajta létezik, a sülyeszthető szimpla és dupla, illetve a ragasztható szimpla és dupla. Működésükben hasonlóak, mindegyik Zigbee-t használ, a gombjaik három funkciósak. A sülyeszthető változat hálózatról működik és képes hálózati (230V) eszközt vezérelni, illetve Zigbee átjátszóként működni. A falon kívüli változata ezeket nem tudja, illetve elemről működik.

Azoknak akik szeretnek kertészkedni, hasznos lehet a Flower Care növény szenzor, melyből cserép formájú kivitel is elérhető. Ez a szenzor a hőmérséklet, fényerősség és talaj nedvesség mellett annak tápanyag tartalmát is monitorozza, melyeket az adott növényhez tartozó határértékekkel együtt jelenít meg. Az adatátvitel itt Bluetooth-on megy, így csak akkor szinkronizálódik, ha a párosított eszköz vagy egy Bluetooth gateway a közelben van.

Elérhető a kínálatban Mijia füst és Mijia gáz érzékelő, melyek mindegyikét a Honeywell készítette a Xiomi számára. Ezek az eszközök képesek önmagukban is hangjelzést adni, ha gond van. A kommunikáció szintén Zigbee-n keresztül történik.

Mijia termékek a Banggood-on »

Aqara termékek a Banggood-on »

 

Izzók és lámpák:

A Yeelight izzók mindegyike Wifin keresztül kapcsolódik, az egyes típusok teljesítményben és a fényük színeiben térnek el.

A Yeelight és Mijia Bedside lámpa között az a különbség, hogy a Mijia képes Bluetooth gateway szerepet is betölteni, így ezen eszközök is használhatóvá válnak az automatizálásokban (scenes).

A Philips izzók a Yeelight-hoz hasonlóan Wifin kapcsolódnak és állítható melegségű fehér fényük van. Ezek többféle kivitelben és foglalattal érhetőek el.

A Xiaomi gateway-e egy együttműködésnek köszönhetően támogatja a Zigbee-s IKEA Trådfri izzók egy jó részét is.

(A lámpákkal egy külön posztban fogunk még foglalkozni.)

Yeelight termékek a Banggood-on »

 

Kamerák:

Alapvetően a Mijia család részeit képzik, léteznek 720p-s és 1080p-s felbontással, fix vagy forgatható, nagylátószögű és 360°-os változatban. Bár mindegyik Wifi-s, van olyan ami képes Bluetooth gateway szerepét betölteni, egy másik meg sima zigbee-s gateway-t helyettesíthet.

Mivel ezekből sokféle opció van, ezért külön cikkben fogunk velük foglalkozni.

 

Klíma vezérlő:

A Mijia és Aqara kivitelben is kapható kiegésztő egy multifunkciós eszköz, mivel – a mellet hogy infra porton vezérli a klímát – egyben Zigbee gateway funkciókat is ellát. Ezért direktben csatlakoztatható hozzá például hőmérséklet szenzor, melyet használhatunk automatizálásra is. Mindkettő a nagyobb teljesítményre képes kínai fali aljzathoz van méretezve, ami valamivel nagyobb érintkezőkkel rendelkezik, így nem működik a szokásos átlakítókkal. Mindkettő méri a rákötött klíma teljesítményét (ez visszajelzésként is szolgál), használható csengőnek és netrádiónak, illetve képes más infrás eszközöket vezérelni. Különbség inkább csak a kivitelben van. Bár gateway-ek, ezek nem köthetőek be a népszerű automatizálási szoftverek alá.

 

Egyebek:

Nemzetközi szinten is igen népszerű termékek a Xiomi okosporszívói, melyek a Mijia, Xiaowa, Roidmi és a Roborock termékcsaládból kerülnek ki. A legtöbb alapfunkciókban hasonlóak – mint a lézeres térképezés –, viszont egyes változatok a porszívózás mellett felmosó funkcióval is rendelkeznek. A robotborszívók mellett többféle kézi változat is elérhető különféle felhasználási területekre. A kommunikció ezeknél Wifin keresztül történik.

Többféle okoszár érhető el jelenleg a Xiaomi kínálatában, a kivitel mellett alapvető funkciókban térnek el, a legolcsóbbtól kezdve – mely csak kulcsokat tilt le – a legdrágábbig – ahol már vendég fiók is elérhető a több mint 5 féle azonosítás között.

Okoscsengőből kétféle kapható jelenleg. Az egyszerűbb kamerás megoldásban a telefonunkra érkezik a kép, míg a drágább saját kijelzővel rendelkezik és a kémlelő nyílásba kell építeni. Mindkettőnél lopásvédelmet és strapabíró kivitelt ígérnek. A kommunikció ezeknél Wifin keresztül történik.

Univerzális távirányítóból csak egyféle Wifis változat érhető el, de az rengeteg infrás eszközt képes irányítani. Ha egy eszközt nem találunk a listájában, akkor utólag betanítható.

Légtisztítóból már több generáció is elérhető, melyekkel újabb funkciókat kaptunk. Ezek mindegyike a Mijia család tagja, leginkább teljesítményben térnek el.

Párásítóból többféle változat érhető el kapactástól függően; mindegyik a Smartmi termékcsalád része.

Ventillátorokból is többfajta van a hordozható kézitől egészen az álló szobai kiadásig. Ezekből csak a nagyobb Smartmi és Mijia változatok köthetőek be a Mi Home app alá.

Okosmérlegből kapható Mijia és Yunmai változat, mindkettő többféle verzióval rendelkezik, legtöbbjük a Mi Fit appal kompatibilis, kivétel a Yunmai mini2, mely Mi Home alá is beköthető. Természetesen a testsúly mérésén felül sok más egyéb adatot is képesek monitorozni.

Elektromos fogkeféből a Mijia és a Soocare változatok közül választhatunk igényeinknek megfelelően.

Elektromos radiátorból is választhatunk Mijia vagy Smartmi változatot, melyek teljesítményben térnek el.

Klímákból is többféle változat van – melyek főképp teljesítményben és kivitelben különböznek –, azonban nálunk ezeket nehéz lenne beüzemelni hivatalos support hiánya és az eltérő rendszer miatt. Így nem  is terjedtek el.

Hasonló okok miatt a termosztátok sem kerültek nemzetközi forgalomba, csak kínában elérhetőek.

A konyhai és háztartási termékcsaládot főleg a Viomi képviseli, de elérhetőek Mijia termékek is, többek között vízmelegítők, víztisztítók, szagelszívók, hűtők, indukciós főzőlapok, rizsfőzők, mosogatógépek, mosó- és szárítógépek, bojlerek és egy kapszulás kávéfőző (ez Scishare márkanév alatt). Ezeket többnyire nem is forgalmazzák nemzetközi szinten a méretből és beszerelhetőségből adódó problémákból kifolyólag.

Okoshangszórókból is lehet találni több kiadást Mijia vagy Yeelight termékvonalon, azonban ezek csak kínai nyelven tudnak, így főleg csak bluetooth kihangosítónak használhatóak. Hasonló képességekkel rendelkeznek a Mijia ébresztő órák is (csak itt a megjelenített óra is kínai időzónás).

Bármilyen meglepő de többféle okos WC ülőke közül választhatunk a legegyszerűbb melegítőstől a bonyolultabb AI asszisztenssel felokosított változatig. Itt ügyelni kell a kompatibilitásra, mert nem mindegyik felel meg a nálunk használt méreteknek.

Ez korántsem a teljes lista, a Xiaomi ökoszisztéma rengeteg további termékkel rendelkezik, vannak amik nem is jutnak el hozzánk, csak az ázsiai piacra készülnek.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →