Pici az oroszlánom, de erős – MyLion Mini DC UPS

Az egyenárammal működő otthoni eszközeink (router, okosotthon központ, miniPC, médialejátszó, stb.) egy része kifejezetten örül annak, ha nem esik meg vele a „hirtelen kikapcsolás”, vagyis áramszünet esetén nem megy el alóla hirtelen az áram.
Egyes eszközök – mint például azok, amelyek SD kártyán tárolják az adataikat – az ilyen eseteket bizonytalan működéssel, esetleg a rendszert teljes összeomlásával „hálálják meg”. Persze az is előfordulhat, hogy bizonyos eszközöket rövid (vagy nem annyira rövid) áramszünet során is szeretnénk üzemeltetni. Ilyenkor jöhet jól egy olyan „cél szünetmentes tápegység”, ami méretében és képességeiben ezen eszközök ellátásához méretezett.
Nézzük, miért is jó nekünk, ha van otthon olyan eszközünk, mint a MyLion Mini DC UPS.

A Simple Smart Home jóvoltából járt nálunk teszten a fent említett egyenáramot szolgáltató szünetmentes tápegység és rögtön alá is vetettük egy tartós tesztnek. Na de nézzük, miről is beszélünk és miért beszélünk róla?

A piacon kapható szünetmentes tápegységek működési elve, hogy a hálózati áramot (amikor éppen rendelkezésre áll) nem csak a hozzá csatlakoztatott eszközhöz juttatják el, hanem töltenek vele egy(vagy több) egyenáramú akkumulátort. Amikor a hálózati áramellátás megszűnik (vagy a rendellenességek meghaladnak egy bizonyos határt), akkor a szünetmentes elektronikája az akkumulátorról kezdi el táplálni a hozzá csatlakozó eszköz(öke)t. Amint újra helyre áll a hálózati áramellátás, visszakapcsol erre a forrásra és újra tölteni kezdi az akkumulátort.

UPS sematikus működése – Forrás: Wikipédia

Mivel váltóáramot jelenleg nem tudunk hatékonyan otthoni körülmények között egyenárammá alakítás nélkül tárolni, így a váltóáram-egyenáram illetve az egyenáram-váltóáram átalakításoknál veszteséget szenvedünk el.
A háztartásban ráadásul a váltóáramot újra egyenárammá alakítjuk az eszközeink egyjelentős részénél, így újabb veszteség keletkezik. Ebben az esetben tud segítségünkre lenni a DC UPS, vagyis egyenáramú szünetmentes, ahol egylépcsős, váltóáram-egyenáram átalakítás van csak és jellemzően 5-12 volt egyenáramot biztosít a kimenetén. (Nem ismeretlen ez a módszer, hiszen a riasztóberendezések állandó üzemét biztosító akkumulátor és inverter párosítás pont ezt tudja.)
Azon kívül, hogy a hatékonysága jobb ezeknek a célrendszereknek, a megtáplálási idő is jóval hosszabb lehet, mint egy váltóáramot szolgáltató szünetmentes tápnál, ahol az átalakítási folyamat során hőként felszabaduló veszteséget is kezelni kell (esetenként aktívan hűteni) és lényegesen nagyobb teljesítmény rövidebb ideig tartó áthidalására találták ki azokat.

De nézzük akkor a tesztre kapott készülék MyLion Mini DC UPS Mu68W paramétereit:

Modell MU68W
Kimeneti feszültség 12V DC
Kimeneti áramerősség Maximum 2.0 A
Minősített teljesítmény kapacitás 45Wh
Bemeneti feszültség 12V DC
Bemeneti áramerősség Maximum 2.5 A
Bemeneti (töltő) port DC 5.5 V 2.1 A
Kimeneti (terhelt) port DC 5.5 V 2.5 A

Rögtön ki is próbáltuk a HomeAssistant Blue-val, ami tökéletesen megfelelt a fenti paramétereknek.

Az DC UPS-s mellé egy fehér kábel érkezik, ami a szünetmentes és az ellátni kívánt eszköz közé kerül, míg az eszköz tápját dugjuk a szünetmentes bemeneti portjába. Ezek után bekapcsoljuk a „nagy piros kapcsolót” a szünetmentes hátulján. Ezzel sikeresen le is tudtuk a telepítést 🙂

DC UPS a HomeAssistant Blue-val jól megfér

A készülék szerencsére faék egyszerűségű, így az üzemeltetése sem bonyolult. A tetején lévő „charge” és „work” lámpák zöld illetve piros színe jelzi az akku töltésének állapotát, illetve hogy az eszköz hibátlanul működik-e.
Sajnos a telep töltöttségéről nincs visszajelzésünk sem vizuálisan sem digitálisan, így az általunk mért értékekre tudunk támaszkodni:
A HA Blue (Amin egy Zigbee stick is ül és növeli a fogyasztást) több, mint 1,5 órát üzemelt a szünetmentessel, míg a töltés kicsivel több, mint 2 órát vett igénybe.

Az eszközt a talpán lévő rögzítő sínek segítségével falra is szerelhetjük, valamint választhatunk fehér és fekete színű változatból, ha elől hagynánk.

Ezen felül beszerezhető hozzá adapter, amivel az 5V USB-C, micro-USB és USB-A töltést biztosíthatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegzés

A MyLion Mini DC UPS egy egyszerű, mégis nagyszerű eszköz, otthoni egyenáramot igénylő eszközeinkhez.

Az eszközt megtaláljátok az SSH Webshop oldalon.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →