A csaptelepek jövője és jelene (partner cikk)

Nem csak a mobiltelefonok, klímaberendezések, hűtőszekrények és egyéb elektronikai eszközeink érhetők el smart kivitelben, hanem olyan eszközök is, mint a csaptelepek. Csak egy karnyújtásnyira van az érintés nélkül vezérelhető okos csaptelep.

Az idei év januárjában high-tech csaptelepet mutatott be a CES-en a magasabb árkategóriájú fürdőszobai és konyhai kiegészítők tervezésére szakosodott MOEN. Az amerikai gyártó elsődleges célja olyan csaptelep létrehozása volt, amely tökéletesen ötvözni képes a kényelem és a víztakarékosság szempontjait. A kézmozdulatokkal érintésmentesen nyitható és zárható csaptelepek remek szolgálatot tehetnek a közösségi terekben, ahol az érintés az egészségügyi kockázatok növekedésével jár együtt.

A szóban forgó smart csaptelep párosítható a Google Asszisztenst vagy Amazon Alexát futtató eszközökhöz, ennek köszönhetően hangvezérléssel további okosfunkciók érhetőek el. A megoldásoknak és előre beállított funkcióknak köszönhetően takarékos módon végezhető a kézmosás, illetve automatikus kérhető számunkra megfelelő hőmérsékletű ivóvíz.

A MOEN csaptelepéhez tartozó mobilappban testre szabhatóak a csap vezérlésére használni kívánt kézgesztusok, a meleg víz kérése esetén beállítható a preferált vízhőmérséklet, továbbá a csapból kifolyt víz mennyiségét is nyomon követhetik a használók – olvasható az Origo cikkében.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy okosfunkciókkal rendelkező csaptelepek nincsenek elterjedve a lakosság körében, a víztakarékossági megoldásokat alkalmazó csaptelepek azonban egyre népszerűbbek. E tekintetben élen járnak az úgynevezett termosztátos csaptelepek, amelyek speciális működésüknek köszönhetően jelentős vízmegtakarításra képesek. Ezek az eszközök nem rendelkeznek hagyományos beállító hideg és meleg vizes gombokkal, illetve karokkal. A termosztátos csaptelepek előre meghatározott hőmérsékletű kevert vizet állítanak elő a vízvezetékből befolyó hideg és meleg víz megfelelő arányú összefolyatásával. Vagyis a csapból mindig olyan hőmérsékletű víz érkezik, amire szükségünk van.

De hogyan eredményeznek jelentős megtakarítást az ilyen jellegű megoldások? A magyarázat elsősorban a vízhasználati rutinunkban rejlik. A hagyományos tekerős és karos megoldások esetében akár egy percre is szükség lehet, amíg megtaláljuk a számunkra ideális hőfokot. Amennyiben a zuhany alatt hajat is mosunk, ez az idő még hosszabb lehet.

A termosztátos csaptelep használata nem csak energiatakarékosabbá, hanem biztonságosabbá is teszi a zuhanyzást. Amennyiben a hálózatban a nyomásváltozás a forró víz kifolyását okozhatja, az esetben kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A termosztátos csaptelep megvéd bennünket az ilyen veszélyektől. Az ilyen csaptelepek használata igazán egyszerű és kényelmes. Nincs szükség folyamatos állítgatásra, csak egyszer kell beállítani a számunkra ideális hőmérsékletet, amit az ajánlás 38 fokban határoz meg.

Érdemes tudni, hogy a technológia nem csupán csaptelepek, hanem teljes termosztátos zuhanyszettek esetében is elérhető. A segítségükkel kellemes zuhanyélményre számíthatunk. Egy fejzuhany még tovább emelheti a zuhanyzás komfortérzetét.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →