Mean Well tápok, amik annyira jók, hogy másolják

Honnan tudni, hogy az olcsó kínai termék jó? Onnan, hogy hasonló, vagy éppen teljesen egyező termékek, másolatok jelennek meg a piacon.

Régóta népszerű itthon is a jó ár/érték arányú tápegységeket gyártó Mean Well, de oda kell figyelni honnan vásárolunk. A megbízható forrás azért fontos, mert a gyenge utánzatokon túl egyre több esetben nagyon megtévesztő másolatokba futhatunk. A Mean Well többféle kivitelben kínálja termékeit a különböző felhasználási területeknek megfelelően. Ez abban nehezíti meg, hogy így könnyebben becsúszhat egy a végletekig hasonló utánzat. A borítóképen is egy másolat (fehér) és egy eredeti (szürke) Mean Well látható.

Ezt nem könnyíti meg a kínai szabadalmi szabályozás, illetve a védjegyvédelem, ami nagyon megengedő a másolatokkal szemben. Ezért sokszor van az, hogy akár ugyanazon gyártósorról kétféle márkanéven kerülhet ki azonos termék. Ez még a jobbik eset, mivel ilyenkor nincs minőségi probléma.

Ming Well, JM MV Well, Wen Well, Man Well és megannyi változat kering a neten. Ezekkel vigyázzunk, mert meghibásodáskor nagy kárt tudnak okozni. Ezeket lehetőleg kerüljük.

Erre jó megoldást kínálhatna a termék ellenőrzés, mellyel egyre több gyártó él – sajnos a Mean Well még nem tartozik közéjük. De ha például Sandisk memóriakártyát vettünk a Raspberry Pi okosotthon központunkba, akkor mindenképpen ellenőrizzük le a terméket, mivel egy gyenge másolat miatt nagyon hamar összeomolhat a rendszerünk. Szerencsére a Sandisk rendelkezik termékellenőrző szolgáltatással, így hamar fény derülhet a turpisságra.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →