Építsünk privát streaming szolgáltatást

Ebben a leírásban bemutatom, hogy hogyan indíthatunk könnyen magunknak privát streaming szolgáltatást olcsón, melyet bárhol nézni tudunk, nem csak otthon.

Felmerülhet a kérdés, hogy minek egy saját, amikor minden fűszálon már streaming terem. Azonban a dolog nem ennyire egyszerű; rengeteg olyan régi film vagy sorozat van, ami nem elérhető egyik hazai streaming szolgáltató kínálatában sem. Ezeket vagy megvehetjük valahol valamilyen hordozón, vagy letölthetjük akár díjazás fejében, akár ingyen (ha már nincs rá jogdíj). De ha megszereztük valamilyen formában a szükséges tartalmakat, akkor mi a legjobb módja annak, hogy azt könnyen meg tudjuk nézni, legyünk bárhol is. Ha van NAS-unk otthon, akkor szerencsénk van, mert csak felmásoljuk és nézhetjük is TV-n; tableten; mobilon – igaz csak otthonról. Ha út közben a vonatról is szeretnénk ezeket elérni, akkor vagy a NAS-t nyitjuk ki a külvilág felé, vagy valamilyen felhős megoldásra támaszkodunk. Sajnos utóbbiakból nem nagy választék van és legtöbbször nem is olyan szolgáltatással, amit keresünk. De akkor mit csinálhatunk?

Építsünk privát streaming szolgáltatást

Korábban bemutattam, hogy hogyan csináltam otthonra NAS-t, sajnos azonban az nekem nem vált be maradéktalanul. Legfőbb felhasználási területe már akkor is a tartalomfogyasztásra volt kihegyezve. Bár a cikkben nem írtam, de elfekvő merevlemezeket használtam, melyek túl voltak életük nagyján, így előbb-utóbb megadták magukat. Ugyancsak problémás lehet a Raspberry Pi SD kártyája is, mely szintén elfekvő volt az én esetemben. No de akkor hova tovább, ha kell valami, ahonnan nézhetjük a kívánt tartalmakat?

Már régebb óta foglalkoztat a gondolat, hogy valami VPS lenne ideális, azonban eddig ár/érték arányban nem volt megfelelő. Viszont napokban véletlenül belefutottam a Contabo új Storage VPS szolgáltatásába, ahol már meglepően nagy tárhelyeket adnak baráti áron. Ha azt vesszük, hogy egy komolyabb NAS és hozzá a merevlemezek bőven 100 ezer forint fölötti áron kaphatóak, akkor a havi tizenpár euró egyáltalán nem sok. De választhatunk kedvünk szerinti másik szolgáltatót, szerencsére egyre több helyen opció a Storage VPS.

Az első akadály

Oké, megvan a VPS, de mi menjen rá? A korábbi NAS-os cikkben már megismerhettük a Jellyfin-t, illetve a qBittorrent telepítését. Ezekre most is szükség lesz, mert nem feltétlenül akarom manuálisan saját gépről másolgatni a fájlokat. Persze használhatunk szinkronizációs megoldásokat is, de azt majd talán később.

A legegyszerűbb az, hogy ha felrakunk egy Ubuntu Server-t, majd arra Docker-t, Portainer-t és a korábban bemutatott módon a Jellyfin-t és a qBittorrent-et. Ez könnyen működő megoldás, viszont így alapból nem kapunk szerver menedzsment eszközöket. Éppen ezért én a VPS-re is inkább NAS OS-t szántam. Kipróbáltam a TrueNAS-t, azonban belefutottam egy olyan akadályba, hogy mivel egy lemez van, ezért azt nem tudom egyszerre rendszer és megosztás célra használni. Szerencsére az OpenMediaVault egy plugin (sharerootfs) segítségével ezt már engedi, így végül e mellett döntöttem.

Az OMV mellett szólt az is, hogy később akár valós privát felhő tárhelynek is használhatjuk.

A telepítés

A telepítés első lépéseit ebben a cikkben már kiveséztem, így inkább a különbségekre térnék itt ki. Röviden ez annyi, hogy ebben az esetben az OpenMediaVault telepítő lemezképét használtam, nem úgy mint Raspberry Pi esetén. Mivel jelenleg semmilyen hálózati megosztásra nincs szükség, így jelen esetben a SAMBA beállítása teljesen kimarad. Ugyancsak felesleges ebben az esetben a RAID-del foglalkozni, mivel a VPS által használt disk virtuális. Mivel a sharerootfs-re ebben az esetben szükség van, ezért a telepítés következő lépése ez volt. Miután ez beállításra került, a fájlrendszerünk el is készült. Innentől kezdve csak a megosztott mappákat kell létrehozni a Docker-es alkalmazások számára.

Ebben az esetben is feltelepítettem egy torrent klienst és a streaming-re használt Jellyfin-t. Bár az OpenMediaVault-nak van downloader pluginja, számomra kényelmesebb volt a torrent használata.

Innentől ismét hasonlóak a beállítások, mint a korábbi cikkben.

Miután megvagyunk a telepítéssel, a már csak TV-n és mobilon kell kapcsolódjunk a saját streaming szolgáltatónkhoz. Ehhez a VPS IP címére lesz szükségünk, meg természetesen a felhasználónév jelszó párosunkra (utóbbit meggyorsíthatjuk a gyors belépés használatával).

Készen vagyunk, már is élvezhetjük a tartalmakat.

Használhatóság és sebesség

Bár a VPS eléggé erős hardverrel rendelkezik, transzkódolásra nem alkalmas – lévén, hogy nincs benne erre használható hardver. Szerencsére Android TV mellett ezzel nincs gond, sőt a legtöbb mobil eszköz is simán megbírkózik a feladattal.

Ezzel szemben viszont gond nélkül képes egyszerre több alkalmazást is futtatni. A jelenlegi konfigurációban a RAM-nak kb 25%-át használja csak ki, míg a processzort leginkább csak letöltés közben terheli, normál használat mellett elhanyagolható a használata. Ez még akkor is igaz, amikor épp valami tartalmat nézünk.

Mivel a szolgáltató Európai szervert ad, ezért a sebességgel sincs probléma, normál tartalmak szinte azonnal indulnak. Az újonnan bekerülő tartalmakat is hamar felismeri a Jellyfin és letölti a hozzájuk tartozó borítóképeket és metaadatokat. A sebesség és a forgalmi korlátozás normál otthoni felhasználásra elegendő lesz, még Torrent letöltésnél is simán elérte a 40 MB/s letöltési sebességet.

Összefoglalás

Szerintem családi felhasználásra ideális megoldás lehet NAS vásárlása helyett, ha a fő cél a tartalomfogyasztás. A rendszer könnyen és jól használható, de azért nem váltja ki teljes mértékben a nagy streaming szolgáltatók minőségét. Én a közepes 800 GB-s tárhellyel konfigurált VPS-t választottam, ami bőven elegendő a régi alacsonyabb felbontású tartalmak számára, viszont valószínűleg kevés a HD, FullHD vagy 4K filmekhez. Ezek esetében is inkább a tárhely mérete az, ami kevés lehet, viszont a nagyobb csomagokban a hardver is erősebb.

A telepítés egyszerű és a további beállítások is könnyen elvégezhetőek szinte csak a böngészőt használva. Nagy előnye, hogy nem kerül egyszerre annyiba, mint egy komolyabb NAS megvásárlása, viszont kellően rugalmas, hogy bármire használható legyen. Amire mindenképpen figyeljünk oda, hogy minden nem használt szolgáltatást kikapcsoljunk, minden jelszót megváltoztassunk kellően biztonságosra, hiszen bárki elérheti a VPS-t IP-n keresztül.

Nekem egyenlőre pozitív az élmény, de majd hosszabb távon kiderül, mennyire marad ez a megoldás használható. Ami talán negatívum, hogy a Contabo felülete eléggé funkció szegény, így kevés statisztikát látunk (például a hálózati adatforgalmunkról). Biztos ami biztos ez a szolgáltatás jelenleg csak tartalomfogyasztásra lesz használva, családi fotók és biztonsági adatmentésekre nem. Ezeket célszerűbb amúgy is megbízható – vagy több – helyen tárolni, ha bármi történne a szolgáltatással.

További tervek

Ahogy korábban írtam, a rendszer bővel képes még egyéb alkalmazások futtatására is, így simán benne van a pakliban, hogy OwnCloud vagy NextCloud kerül rá, amivel saját felhőtárhelyünk lehet.

Ugyancsak megléphető lehet, hogy később automatizáljuk a letöltéseinket Sonarr vagy Radarr segítségével. Ezek automatikusan letöltik ha kedvenc filmjeink vagy sorozataink elérhetővé válnak.

Kövess minket!
, , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →