HikVison riasztórendszer – újratöltve

A HikVison-t valószínűleg nem kell bemutatni, kamerái, kaputelefonjai ismertté teszik a céget – és most itt tekintsünk el a legutóbbi biztonságtechnikai malőrről – megbízható, jó ár-érték arányú készülékekről van szó, NVR-jei, felhős szolgáltatása is rendben van. Most a vagyonvédelmi irány megreformálásán dolgozik az új technológiákat alkalmazó, újragondolt vezeték nélküli riasztó rendszerével a HikVision AX Pro-val, melyben okosotthon elemeket is megtalálunk.

A HikVision-től nem áll távol a biztonságtechnikai eszközök fejlesztése, hiszen 2016-ban azért vette meg a Pyronix nevű angol céget, hogy ezen a piacon is érvényesülhessen. Első termékei nem avattak osztatlan sikert, az a vezeték nélküli megoldás a „régi nagyok” vezeték nélküli próbálkozásaihoz hasonlított. Ezekkel a megoldásokkal az volt a gond, hogy a vezetékes rendszert akarták vezeték nélkülivé tenni, emiatt nem tudtak elszakadni a hagyományos rendszerek sémáitól.

Na de nézzük, mi vezetett ahhoz, hogy a vezeték nélküli vagyonvédelmi rendszerek hamvaikból feltámadtak!

Ajax Systems, ami mindent megváltoztatott

Az Ajax Systems egy ukrán startup, amely nem mást vett a fejébe, minthogy a végfelhasználóknak gyártanak vagyonvédelmi rendszereket. Mindent elvetettek, ami a vagyonvédelmi rendszerek alapjait képzi és nulláról építettek fel egy riasztórendszert, amelyhez nem kellenek vezetékek. Maga a gondolat is eretneknek tűnt, hogy a sziklaszilárd kommunikációval rendelkező vezetékes megoldást felválthatja valamilyen bizonytalan rádiós megoldás, legalább is a tapasztalatok ebben az irányba mutattak.
Azonban az Ajax Systems mérnökeinek elfelejtettek szólni, hogy ezt lehetetlen megvalósítani, így néhány éves fejlesztés után megalkottak két vezeték nélküli protokollt. Az egyik kis átviteli sávszélességű csatornákkal rendelkezik, gyors, titkosított és 2000 métert szabadtéren (200-300 métert beltéren, több tégla válaszfallal) képes áthidalni. A protokoll fel van készítve a jelzavarásra, szabotázsra és akár 7 évig képes egy elemről működni. Ez A Jeweller. A másik protokoll a Wings, amely a nagy sávszélességű adatok (videó adatfolyam) átviteléért felelős.

Miért is érdekes ez, ha a cikk a HikVision új vagyonvédelmi termékpalettájáról beszélünk?

A HikVision is új protokollokat fejlesztett, a kis adatátviteli sebességű Tri-X valamint a nagy átviteli sebességű CAM-X protokollokat. A jelátvitel itt is 868 MHz-en történik, szabadtéren 2000 méterig, az érzékelők akkumulátor ideje 6 év is lehet.

Ismerős paraméterek, nem igaz? Persze ha a jót másolják jól, az a végfelhasználóknak is jót jelenthet, nézzük, pontosan mivel is állt elő a HikVision.

HikVision és a vagyonvédelem

A HikVision AX Pro követi a cég eddigi irányvonalát, így  kamerákat, NVR-eket könnyedén illeszthetjük a riasztórendszerhez. Az EZVIZ szerver felületén keresztül biztosított távoli elérést egy dedikált alkalmazással oldhatjuk meg (Androidosok ne lepődjenek meg, ha nem találják a Google PlayStore-ban az alkalmazást, a HikVision alkalmazásait letiltotta a Google), amely az eszközök otthoni, saját kezű telepítését is lehetővé teszi. Ez utóbbi egyébként gyorsan véghezvihető, az okosotthon megoldásokból ismert „közel visszük az eszközt a központhoz” módszerrel vagy a telefonunk kamerájával az eszközök QR kódját lefényképezve.

Ha okosotthon irányból közelítjük meg a HikVision megoldását, akkor a dugaljbetét, a pogácsarelék, a nyitás- és rezgésérzékelők, a hőmérséklet és páratartalom érzékelők (ezen kijelző is van), a mozgásérzékelős kamera (vagy inkább kamerás mozgásérzékelő), az üvegtörés érzékelővel (mikrofonnal) felszerelt mozgásérzékelő, a pánik gomb és a taszter az, ami érdekes lehet számunkra.
Mivel biztonságtechnikai rendszerről beszélünk, így adott a kérdés, hogy távfelügyeletbe köthető-e az eszköz. A jó hír, hogy a szabvány távfelügyeleti protokollokat támogatja (pl. SIA) és különösebb mókolás nélkül tudják a távfelügyeleti rendszert üzemeltetők illeszteni az eszközöket saját rendszerükhöz. A zavarás érzékelés és elkerülés, szabotázs riasztás, elem állapot jelzés és riasztás biztosítja a vezetékes rendszereken túlmutató adatszolgáltatást (minden egyes eseményről értesülhetünk, rommá lehet paraméterezni minden érzékelőt).

AX Pro Hub

A vagyonvédelmi rendszer „agya” a hub, amely beépített akkumulátorral is rendelkezik, két verzióban érhető el, a 64 valamint a 96 eszközt fogadni képes verzióban.

A központ maga is egy esztétikus, minimalista designnal rendelkező eszköz, amely a nagyobb verzió esetében egy MyFare kártyaolvasót is kapott.

Bal oldalon a Paradox központi egysége,  jobb oldalon pedig Hikvision AX Pro HUB. A képek nem méretarányosak, a Paradoxon nagyjából 4 AX Pro hub férne el.

Ha már a központról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy három technológiát kínál a kapcsolódáshoz, mégpedig a LAN, Wifi és a mobil adatátvitelt. A kisebb központ 2G/EDGE protokollon kommunikál, míg a nagyobb testvér 2G/LTE kapcsolatra is képes, ráadásul két kártyával.

A különbségeket az alábbi táblázat tartalmazza:

 

DS-PWA64-L-WE DS-PWA96-M-WE
maximum ki- és bemenet 64 96
hangjelzők 4 6
távirányítók 32 48
jelismétlők 2 4
MyFare kártyák 32 48
IP kamera csatolás 0 4*7 másodperc
felhasználó 30 46
Terület 16 32
Beépített kártyaolvasó +
Beépített 2G/GPRS +
Beépített 3G/4G +
SIM kártya foglalat 1 2

 

 

Az eszközbe épített akkumulátor 13 óra folyamatos üzemet tud ellátni külső betáplálás nélkül, ez bőven elég egy 8 órás munkaidő + ingázás lefedésére, ha az otthonunkban elmenne az áram ( Más kérdés persze, hogy mi lesz a fagyasztóban lévő töltött káposztával).
A beépített kártyaolvasóval a felhasználókat azonosíthatjuk (MyFare-t tud, nem NFC-t, így a telefonunk NFC chip-jével nem tudjuk hatástalanítani illetve élesíteni az eszközt), bér nem feltétlenül szerencsés a központot a belépési ponthoz telepíteni. Külső tasztert és kulcskártya olvasót tud fogadni.

Az eszközök listája bővülni fog, így az Ajax Systems kínálatához hasonló eszközparkkal számolhatunk

Integráció okosotthonba

Az ISAPI protokoll segítségével lokálisan integrálható az egyes okosotthon megoldásokba, egy jó példát találunk a Home-Assistant integrációra itt.

Az érzékelők, aktorok is bekerülnek a rendszerbe, így az ablaknyitás esetén például az adott helyiség fűtését/hűtését „eco módba” kapcsolhatjuk.

Összegzés

A HikVision megoldása igen sok lehetőséget rejt magában, telepítése egyszerű és könnyen integrálható. Érdemes figyelni erre a megoldásra.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →