Itt a tavasz, irány a kert!

Ha már felokosítottuk a lámpáinkat, ha már a fűtést sem manuálisan kezeljük és a ház körüli eseményeket is kamerán keresztül tudjuk követni, adódik a kérdés, hogy miért nem okosítjuk a kertet?

Bár még jóval kevesebb okosotthon termék érhető el kültérre, azért a szemfülesek belefuthatnak párba. Leginkább a kültéri világítás dominál jelenleg, melynek – természetesen – a Philips az éllovasa.

Ha azonban túllépünk a világítás témakörén, érdekes projektekbe futhatunk. Szinte már futurisztikus, de egyre több helyen jelennek meg a mezőgazdasági robotok, melyek képesek összehangoltan működni. Learatják a termést vagy éppen előkészítik a termőföldet. De ne menjünk ennyire messzire, kisebb testvérüket bárki megveheti otthonra, ez pedig a robotfűnyíró. Szerencsére itt is megfigyelhető az árcsökkenés, azonban még mindig legalább 200 ezer forintot kell kifizetnünk ezért a kényelemért.

Ha már szóba került a kényelem, miért ne élvezhetnénk a saját termés örömét, miközben szinte alig van dolgunk vele? Igen a teljesen automata kertre gondolok, mely nem annyira elrugaszkodott ötlet, főleg ha megnézzük a FarmBot nyílt projektjét, amit bárki megépíthet otthon – némi szaktudás azért nem árt. A FarmBot leveszi a vállunkról a terhet – a beszerzése és összeszerelése után – egészen a vetéstől a begyűjtésig: csak tervezzük meg a mellékelt szoftverben az ágyás elrendezését, töltsük fel a magtárolót, majd hagyjuk a gépet dolgozni. Igen, képes önállóan elvetni a magokat, ellenőrizni a talaj nedvességét, öntözni és ha szükséges kiegészítő növényvilágítást is bevet. A beépített kamerájának köszönhetően akár távolról a mobilunk segítségével is ránézhetünk fejlődő kertünkre, sőt a betakarítás esedékességéről értesítést is kérhetünk. A FarmBot kezdeményezése egyúttal egy kampány is az önfentarthatóságról, ebből kifolyólag még a NASA is érdeklődik a projekt iránt.

Kezdjük kicsiben!

Persze a fentiek nagyon szépen hangzanak, de valljuk be, nagyon nagy kiadást rónának ránk, a megtérülésről nem is beszélve. De kezdjük az elején, automatizáljunk csak egy folyamatot, már sokkal kényelmesebb dolgunk lesz.

Az öntözés egy könnyen megfogható napi rutin – főleg a nyári hónapokban, ahol akár napi többször is szükséges –, erre már vannak jól bevállt módszerek: csak egy időzítő, egy szivattyú és egy szórófej kell hozzá. Az időzítő ezek után minden beállított időben elindítja majd leállítja az öntözést. Ez a megoldás kis költségből kijön, azonban van egy nagy hibája: nem tud reagálni arra hogyha tartósabban száraz vagy épp esős időszak van; ugyanúgy elindul a megadott időpontban.

Csak pár extra alkatrésszel azonban már a talaj nedvességétől tehetjük függővé az öntözés szükségességét, ráadásul ezek nem is kerülnek horribilis összegekbe. Ekkor a teljes vezérlést ettől tesszük függővé, azaz egy adott határérték alatt automatikusan el fog indulni az öntöztetés, akár éjjel akár nappal van. Az alábbi készlettel ezt a megoldást próbálhatod ki kicsiben:

A készlet innen rendelhető meg »

Ez a rendszer bár már optimálisabb, koránt sem tökéletes megoldás: mi van ha tudjuk hogy jönni fog az eső, vagy épp a növénynek olyan fejlődési szakasza van, ahol eltérő vízmennyiségre van szüksége? Ekkor már okosabb rendszerre van szükségünk és itt jön be az IoT. Meglepő, de erre alkalmas lehet az otthonunkat vezérlő szoftver is (Home Assistant, Domoticz, OpenHAB, vagy még jobb talán a NodeRED), ha a fenti megoldást szenzorként és kapcsolóként kötjük be.

Hozzunk létre egy automatizálást, ahol az időjárástól, a talajnedvességtől (és egyebektől) tesszük függővé az öntöztetés bekapcsolását, majd állítsuk be, mennyi idő elteltével álljon le magától. Ha szeretnénk, megadhatunk olyan napszakokat, amiket kivételként kezeljen, ilyen a tűző déli nap, vagy a hideg este. Ha akarunk akár riasztást is beállíthatunk magunknak, amibe akár pillanatképet is mellékelhetünk – ha kamerával megfigyeljük a kertet. Ezzel a módszerrel bármikor távolról is ránézhetünk a kertünkre, sőt, akár felül is bírálhatjuk annak működését.

Ez a megoldás működhet csepegtető rendszerrel is, ekkor a szivattyú kapcsoló szerepét egy elektromos szelep tölti be, minden más maradhat a fenti mintájára. Ezt az elektromos szelepet akár egy Sonoff Dual segítségével is vezérelhetjük (vagy akár Shelly2-vel), csak figyeljünk a megfelelő szigetelésre. Ha hordót használunk, akkor annak feltöltését is automatizálhatjuk egy úszó vízszint kapcsolóval.

Sonoff Dual itt megvásárolható »
Időjárásálló Sonoff ház itt megvásárolható »
Elektromos szelep itt megvásárolható »
Vízszint kapcsoló itt megvásárolható »

Ha nem szeretnénk nagyon sokat kábelezni, akkor érdemes vezeték nélküli elemes vagy napelemes megoldást választani a szenzoroknál. Szerencsére van egy termék ami a legjobb erre a célra és bár beltéri használatra ajánják, tapasztalatból írom, hogy működik kültéren is: a Xiaomi Flower Plant szenzor. Nagyjából egy évet bír elemről, bluetooth-on keresztül kommunikál és a talajnedvesség mellett a hőmérsékletet és a fényerősséget is képes mérni. Home Assistant alá könnyen integrálható, mivel képes direktben elérni a RaspberryPi bluetooth modulján keresztül.

A Xiaomi Flower Plant itt beszerezhető »

Ha már rendelkezésre áll a hőmérséklet adat, akkor – üvegház esetén – akár a fűtést is szabályozhatjuk ez alapján. Ehhez kis méretben elég lehet egy elektromos hősugárzó. Ha tartunk a túlmelegedéstől, beépíthetünk szellőztető ventillátort is, melyet szintén vezérelhetővé tehetünk. Ezek után már magától adódik, hogy a fényerősség adattal is kezdünk valamit: fentebb esett szó a növényvilágításról, mely itt is bevethető. Ha például a külső fényerősség nappal bizonyos határérték alatt marad, kapcsolja fel a full spektrum izzókat. Ezek az izzók – a nevükből adódóan – képesek a növények számára szükséges látható és nem látható fény teljes spektrumát kibocsátani, mely segíti a növény egészséges fejlődését. Ilyen izzók vagy lámpa panelek ma már LED-es formában is elérhetőek, melyeknek jobb a hatásfoka. Amíg a panelek képesek több növény egyidejű levilágítására, addig egy izzó általában csak egy növényre lesz elég.

Az alábbi oldalon beszerezhető ilyen lámpa »

Befejezésül készíthetünk fotót vagy látványtervet a kertünkről, melyet a kedvenc okosotthon szoftverünkben használhatunk háttér gyanánt, így vizuálisabban követhetjük növényeink fejlődését. Persze még rengeteg lehetőség van, amivel kényelmesebbé és hatékonyabbá tehetjük a kertészkedést, ilyen irány lehet akár a hidropónia is, csak merjünk nagyot álmodni. Ha vannak jó ötleteitek, osszátok meg velünk Facebookon!

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →