Olcsó kínai IP kamerák használata félelem nélkül

Szinte már pár ezer forinttól kezdődően vásárolhatunk mindent tudónak beállított IP kamerát, de vajon mit is kapunk a pénzünkért?

Sokszor elmondható hogy ugyanazt az alap hardvert kapjuk valamilyen random jónak hangzó néven. A baj csak az, hogy sokszor ehhez valami harmadik fél által készített ismeretlen szotver társul, hasonlóan változatos mobil appal. Bár ezen appok között akadnak amik ismerősen csengenek, összességében elmondható, hogy a legolcsóbb árszegmensre ez a véletlenszerűség jellemző, akár márkán belül is.

Vannak olyan gyártók is, akik azt a stratégiát alkalmazzák, hogy magát az eszközt olcsón hozzák forgalomba, azonban a hozzá tartozó felhős szolgáltatásért már havidíjat számolnak fel. Persze kapunk egy próbaidőszakot, de utána már csak havi pár dollárért kaphatunk értestéseket, online visszanézhetőséget.

Ha ez nem lenne elég, sajnos a következő nagy probléma a korábban említett összevisszaságból következik: ezen kamerákban sokszor olyan portok maradnak nyitva olyan felhasználónév jelszó párossal, amiket amúgy nem is használ a mobil alkalmazás, illetve a végfelhasználó. Ezek a “nyitott kapuk” okozzák, hogy rengeteg ilyen kamera könnyen feltörhető, ezáltal betekintést engednek szinte bárkinek a magánéletébe.

Hogy mekkora kockázati tényező ez, jól mutatja, hogy már vannak olyan weboldalak, ahol a feltört vagy éppen rosszul beállított kamerák képei bármikor megtekinthetőek. Szerencsére akadnak jó szándékú oldalak is, ahol összefoglalják a népszerű kamerák nyitott portjait, illetve az azokhoz tartozó alap felhasználónév és jelszó párost, melyek meglepően sokszor nem változtathatóak (!!!).

Akkor mi alapján válasszunk kamerát?

Első körben érdemes az ismertebb és ajánlott márkákkal kezdeni. Személy szerint a Xiaomi kameráit tudom ajánlani (itt beszerezhetőek), mivel nem csak szoftveresen ügyelnek a biztonságra, hanem az összeszerelésük is minőséget tükröz. A Xiaomi kameráit csak a felhős Mi Home mobil appon keresztül lehet használni, ami egyúttal egy nagy limitáció is. Igen, sajnos ezek a kamerák – alap esetben – nem köthetőek be a népszerű okosotthon szoftverekbe, működésükhöz internet kapcsolatra van szükség. Viszont ha szeretnénk megosztani, akkor azt megtehetjük direkt vagy a család részére. Ha nem szeretnénk hogy az előbb említett család minden tagja hozzáférjen, akkor megadhatunk pin kódot is.

Másik lehetőség olyan kamerát választani, ami képes csak helyi hálózaton belül üzemelni. Ilyen például az olcsó Wanscam, melynél a felhős működés könnyen kikapcsolható (például ennél). Ennél a kameránál is szükség lesz a mobil appra, de – ha az előbbi üzemmód mellett döntünk, akkor – csak a teleptés idejére. Ez után a kamera funkciói helyi hálózatból a kamera IP címén elérhető webes felületen keresztül kezelhetőek. Itt tudjuk eltávolítani a felhős működéshez szükséges kamera azonosítót, mellyel természetesen bukjuk a mobil alkalmazás használatát. Ezen a felületen amúgy rengeteg lehetőségünk van a kamera működésének testreszabására, ilyen például a mozgásérzékelés. Bár ez a kamera papíron Onvif támogatással érkezik, sajnos – ahogy a legtöbb olcsó kameránál – elmondható, hogy ez csak korlátozottan igaz. Ettől függetlenül beköthető az okosotthon vezérlő szoftverünkbe.

Harmadik lehetőségként választhatunk olyan kamera rendszert, ami csak lokális NVR/DVR-re képes rögzíteni. Ezek a fentiekkel ellentétben általában nem wifis megoldások, ezáltal kevésbé zavarhatóak. Persze ennek ára is van: ezek a megoldások nagyobb költségűek és valamennyivel kevesebb szolgáltatást nyújtanak alapból. Sok NAS ma már támogatja ezeket a rendszereket, így akár magunk üzemeltethetünk “felhőt”.

Milyen más módszer van még?

Az egyik legnépszerűbb olcsó kínai kamerát az ESCAM gyártja, mely 6-7000 Ft körüli áron beszerezhető, mozgófejes és sok mindennel integrálható: ez a G02. Persze ez a kamera sem mentes a hibáktól, már ami a különböző szabványok támogatását illeti, meg persze a jónak mondható ám koránt sem tökéletes szoftvert. Maga a készülék is kissé robosztus, olcsó hatású és a mellékelt fali rögzítője is nevetséges, de tudását tekintve nagyon jó értékarányú. Ahhoz hogy ezt a kamerát biztonságosan használjuk, tiltsunk le minden nem használt szolgáltatást, töröljük a nem szükséges felhasználói fiókokat és változtassunk mindenhol jelszót. Ehhez sajnos szükség lesz a Windows-os keretprogramra is. Ha ezekkel megvagyunk, a kamera még elérhető marad távolról is a mobil appnak, amihez egy kínai szervert használ a gyártó. Ha erre nincs szökségünk, akkor úgy lehetünk a legbiztosabbak, ha letiltjuk a routerben a kamera osszes kimenő és bejövő forgalmát, azaz csak a helyi hálózatra korlátozzuk.

A köztes út

De mit csináljunk, hogyha a Xiaomi minősége kell, de nem akarjuk a felhőt? Szerencsére másokban is felmerült ez a kérdés, így születtek meg az olyan megoldások, mint a Xiaomi-Dafang-Hacks. Ez egy nyílt fejlesztésű firmware a két legnépszerűbb Xiaomi kamerához: a Dafang-hoz és a Xiaofang S1-hez. (Érdekesség, hogy mindkettő forgalomba került Amerikában WyzeCam néven saját szoftverrel, de azonos hardverrel.) Ez a firmware több olyan szolgáltatást tesz elérhetővé, amik szükségessek az okosotthon központba integráláshoz, vagy NVR/DVR-be való bekötéshez. A frimware használata alatt ugyan a gyári alkalmazást bukjuk, viszont a memóriakártya eltávolítása után – mivel az egész innen fut – a gyári app újra használható. Ráadásul ez a firmware támogatja a korábban említett ESCAM G02-őt és annak klónjait.

A firmware innen elérhető leírással »

És ezek után?

Ha már kiválasztottuk a kameránkat, netán be is állítottuk a nekünk tetsző működést, felmerül a kérdés: mire használhatjuk azon felül, hogy néha rá-rá nézünk? Ha kültéri, ha beltéri kamera, mindenképpen jó ha értesítést küld nekünk, amikor mozgást érzékel (ebben lehetőleg egy-két pillanatkép is legyen). Erre szinte mindegyik kamera képes már alapból, de ha letiltottuk a kimenő forgalmát, akkor megoldhatjuk alternatív módon is: használjuk az okosotthon szoftverben, NVR/DVR-ben, vagy a NAS-ban a kamerákhoz fejlesztett megoldásokat. Beltéri kamera esetén – ha mód van rá – adjunk meg olyan időszakokat, amiket kivételként kezeljen (otthon vagyunk). Vannak olyan kamera szoftverek is, amiknél megadható a mozgásérzékelés és rögzítés esetén kitakarás, ez hasznos a magánéletünk védelme, vagy jogi okok miatt is. A felvételeket célszerű biztos helyre rögzíteni, ami lehet egy eldugott helyen elhelyezett NAS is (legjobb esetben a széf), a Synology NAS szoftvere alapból tartalmaz biztonsági kamerákhoz funkciót, de Windows-ra és Android-ra is elérhetőek jó szoftverek. Ezek közé tartozik a TinyCam is, mely rengeteg kamerát támogat alapból.

 

Összefoglalva

Ha vásárlás elött állunk, gondoljuk át miket szeretnénk. Bár kényelmesnek hangzik, jobb ha kerüljük a felhőt, főleg a nevesincs kamerák esetén (ezeket amúgy is jobb kerülni). Sokszor az sem garancia a teljes biztonságra, ha nagy nevű, itthon is ismert kamerát választunk, de mindenképpen jópár fokkal jobb. A kamerákra sokszor nagyon is igaz a mondás: “olcsó húsnak híg a leve”. Ha nem akarunk melléfogni, akkor kínai kameráknál inkább a Xiaomi-t válasszuk. Jó alternatívák lehetnek még a Tuya platform-ot használó termékek, mivel itt a szoftveres hátteret maga a Tuya garantálja. A többi gyártónál legyünk körültekintőek így csak olyat válasszunk, amit képesek vagyunk akár csak helyi hálón belül használni. Ne feledjük, ha nem figyelünk, betekintést adunk bárkinek a privát szféránkba és hamar az új valóságshow főszereplőjévé válhatunk. Minden esetben válasszunk erős jelszót és kapcsoljuk ki az általunk nem használt szolgáltatásokat.

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →