Theben DIMAX 544 plus P – Német minőség

Nem olyan rég az Elektro-Kamleithner jóvoltából birtokomba került egy Dimax 544 plus P:  falba szerelhető, Bluetooth kapcsolattal működő RLC dimmer kapcsoló. Az eszközt a Német Theben készítette akiket többen a KNX szabvány alapján készített eszközeikről ismerhetnek.
Mitől is érdekes ez az apróság? Leírás szerint képes többféle fogyasztó fényerejét is szabályozni, legyen szó hagyományos izzóról (R), trafós halogén spot sorról (L), vagy bizonyos LED fajtákról (C) és ezt típustól függetlenül 250 W teljesítményig! Átlag magyar lakás esetén ez egy 1 helység teljes világítását is elbírhatja.

Az ismerkedés először, mint ahogy az lenni szokott, a külsőségekkel kezdődött. A doboz, egy eléggé jellegtelen sima, egyszerű karton doboz volt, ahogy a német villanyszerelési termékektől ezt már megszokhattuk.

Theben Dimmax 544 Plus P - Fedél nélkül
Theben Dimmax 544 Plus P – Fedél nélkül

A beltartalom már izgalmasabb volt. Első kézbe vételkor az egység maga érezhetően más minőség szintet képviselő műanyagból készült. Nem recseg, nem ropog, nem nyeklik, nem nyaklik, kemény mint a vidia! A sorkapocs is tükrözi ezt az érzést, a vezetékek rögzítésekor nem volt az az érzésem, hogy „csak óvatosan, le ne ugorjon a nyákról”!

Theben Dimmax 544 Plus P - Doboz nélkül
Theben Dimmax 544 Plus P – Doboz nélkül

Theben Dimmax 544 Plus P - Doboz nélkül, alsó nyák
Theben Dimmax 544 Plus P – Doboz nélkül, alsó nyák

Theben Dimmax 544 Plus P - Doboz nélkül, felső nyák alulról
Theben Dimmax 544 Plus P – Doboz nélkül, felső nyák alulról

Theben Dimmax 544 Plus P - Doboz nélkül, alulról
Theben Dimmax 544 Plus P – Doboz nélkül, alulról

Tovább bontás után ami egyből szembe ötlik az egy négyzetcentire jutó próba pontok száma a nyákon, és a szellem forma Thermik gyártmányú hővédő kapcsoló. Ezek arra engednek következtetni, hogy a minőség biztosítás nem csak papíron létezik, hanem automatizálva is van, és adnak a hővédelemre is amire a falban komolyan oda kell figyelni!

Az eszközzel dolgozni kifejezetten kellemes élmény volt! A terminálok csavarodás és recsegés nélkül stabilan fogják a vezetéket és a csavar sem nyíródik el egy-egy erősebb húzás után.
Mivel sajnos nem volt kéznél komolyabb terhelés, csak egy 4w -os LifeLight LED így sajnos nem sikerült komolyabb terhelésnek alávetni. Ugyanakkor erősen leszabályozva a dimmer szinte nem is melegedett.

Maga az alkalmazás, megjelenését tekintve mentes minden cicomától, eléggé puritán, de ugyanakkor kellőképpen intuitív is, és a hatótávolságon belüli dimmert egy pillanat alatt megtalálta és tudta is kezelni.

[ALKALMAZÁS KÉPEK]

Theben MAXPlus vezérlőpult
Theben MAXPlus vezérlőpult

Theben MAXplus Dimmax felület
Theben MAXplus Dimmax felület

Theben MAXPlus jelenetek felülete
Theben MAXPlus jelenetek felülete

Az eszköz minősége, robusztussága hozza azt a szintet amit a Német elektronikától el lehet várni. Remek dolog, hogy falba szerelhető, dicséretes, hogy lehet egy nyomó kapcsolót használni a vezérléshez, szabályozáshoz így nem vagyunk csak a mobil alkalmazásra kényszerítve. Kifejezetten tetszik, hogy lágyan indítja a világítást és nem azonnal próbálja elvakítani az embert.
Azonban az, hogy csak Bluetooth-on keresztül kommunikál mobil alkalmazással jelenleg inkább korlátozó, problémás tényező. A hatótávolságon belül lévő eszközöket bármilyen alkalmazás igénybe veheti, ebből a szempontból az egyetlen biztonságot csak a hatótávolság jelenti. Jelenleg még egyetlen közösségi alapon működő Hub sem tudja, hogy mi fán terem, így sajnos a támogatottsága csak az alkalmazásra korlátozódik.

Kövess minket!
, ,

About Galicz Miklós

Hobbista webfejlesztőből lett professzionális Senior Full Stack fejlesztő akinek középiskolai tárgy volt az okos otthon.
View all posts by Galicz Miklós →