Roborock S7: ez lenne a legjobb választás?

Ismét tartós tesztre érkezett hozzánk egy robotporszívó, ezúttal egy Roborock S7. Erről a típusról ráadásul sok jót hallani, így kiváltképp kiváncsi voltam a képességeire. Meg kell hagyni, nem csalódtam. A Roborock név ma már garancia a minőségi háztartási takarító berendezések terén. Most sincs másképpen, az S7 tényleg prémium termék, de nem csak árban.

Kicsomagolás

A Roborock S7 egyszerű csomagban érkezett a szükséges alaptartozékokkal. Mi a sima változatot kaptuk, melyben az alap dokkoló van. Elérhető ebből egy S7+ változat, melyhez önürítős dokkoló jár, de ezt külön is megvásárolhatjuk. Ez hasznos lehet, mivel az S7 sajnos kisebb portartállyal rendelkezik a szokásosnál (vélhetően a különleges mop elektronikája miatt). Az S7 kétféle színben kapható; fekete és fehér, hozzánk ez utóbbi költözött be a teszt idejére.

Külsőségek, tartozékok

A robot minőségére nem lehet panasz, hozza a szokásos Roborock színvonalat, melyet érezni is hiszen közel 5 kg a kicsike. A design szép, kellően egyedi a LIDAR torony körüli hullámokkal. Kapunk a felső részen még 3 funkció gombot, illetve egy színes Knight Rider szerű ledsort, mely az aktuális üzemmódról tájékoztat.

A tartozékok között megkapjuk a már említett dokkolót, a 470ml portartályt, a 300ml víztartályt és az oldalsó, illetve alsó keféket, melyeknél történt némi újítás. Mind az alsó, mind az oldalsó keféknél elhagyták a korábbi sörtés megoldást, helyette az egész felület gumírozott. Ez elvileg hatékonyabb takarítást tesz lehetővé, de nagyobb előnyét mégis inkább a karbantartás során érezzük, hiszen erről a feltekeredett hajszálak seperc alatt leszedhetőek. És ha már hatékonyabb porszívózás, akkor nem mehetünk el a különleges mop mellett sem.

Portörlés vs felmosás

Robotporszívós csoportokban sokszor hangzik el a felmosás szó, gyakorlatilag bármelyik mopos robot esetén, hibásan. A legtöbb robotporszívó ugyanis csak nedves portörlésre képes a maga mögött húzott nedvesített moppal. Ezzel szemben vannak a valódi felmosó robotok, melyek forgó kefés megoldást alkalmaznak. E kettő között helyezkedik el tesztünk tárgya, a Roborock S7 mely egy szokatlan megoldást választott: a szónikus mopot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy percenként 3000-es vibrálással súrolja a padlót a robot mopja. E mellett ráadásul az S7 képes a mopot tartó tálcát megemelni, illetve leereszteni. Ez a különös megoldás elméletben hatékony felmosást eredményez, miközben nem kerül annyiba, mint a forgó kefés változatok.

Funkciók

A beüzemelés viszonylag egyszerű, maga az alkalmazás is logikus felépítésű, láthatjuk a korábbi értesítéseket, a legutóbbi takarításnál bejárt utat. A Roborock S7 képes több térképet is tárolni, azokat automatikusan szobákra osztani, melyet utólag szerkeszthetünk. A főképernyőről tudunk indítani teljes, adott szoba, vagy kijelölt zóna takarítást. Ugyancsak itt tudjuk állítani a szívóerőt és a felmosási intenzitást. Utóbbinál ráadásul elérhető a mélytisztítás funkció is. Bónusz, hogy a mentett térképen szobánként is szabályozhatjuk ezen takarítási módokat. A robot rendelkezik szőnyeg felismerés funkcióval is, melynek eredményét a térképre is kirajzolja. Ez fontos, mert ezeken a területeken képes megemelni a mopot, így a szőnyeg nem fog elázni. További hasznos funkció, hogy képes ilyenkor a szívóerőt is megnövelni. Természetesen lehetőségünk van a térkép szerkesztésénél a szőnyegeket is módosítani, ignoráltatni. Ugyancsak itt van lehetőség a No-Go zónák kialakítására, illetve a bejárási sorrend meghatározására.

Természetesen lehetőségünk van a takarítás időzítésére, illetve vezérelhetjük okos asszisztensek segítségével akár hanggal is. Rendelkezik sokféle szenzorral, így leesés ellen is védett, illetve a beakadás elleni védelemre is gondoltak a mérnökök a lézer toronyba épített nyomásérzékelővel.

Használat

Miután mindent beállítottunk és megismerkedtünk a funkciókkal, egyből el is küldhetjük takarítani. Itt érdemes megemlíteni, hogy a víztartályba desztillált vizet használjunk, mindenféle adaléktól mentesen, mivel a kis szivattyú máskülönben hamar eldugul. A takarítás elején a robot körbejárta a szobának a nagy részét, így viszonylag hamar rendelkezésre állt a térkép. Itt nincs panasz, a térképezés gyors és pontos. Nálam az egész teszt alatt szinte semmit nem változtatott rajta. A változásokat is jól kezeli, ha egy ponton elvettem az akadályt, oda később visszatért és feltakarított. Itt egyetlen dolgot tudok megemlíteni – ami a lézeres szenzor használatából ered –, hogy érzékeny a tükrökre. Ez azt jelenti, hogy az összes LIDAR-os robot itt azt hiszi, hogy van arra még valami. Persze pár próbálkozás után feladja és megy tovább, így a használatban nem jelent gondot.

De lássuk is mire képes az a szónikus mop, erre ugyanis nagyon kíváncsi voltam. Az biztos, hogy a hagyományos mopos megoldásokhoz képest sokkal jobb hatásfokkal törölte le a port. Ezután próbálkoztam ételmaradékokkal és filctollal is, melyet nagyjából el is távolított már az első körben. És itt még nem is a mélytisztítás funkcióval próbálkoztam. A teszt során a legtöbb lecseppenő folyadékot gond nélkül eltakarította, még akkor is, ha az a felületre száradt. Persze a makacs foltok többszöri nekifutást igényelnek, de az a kézi megoldással is nehézkes.

Viszont az mindenképpen a gép egyik nagy előnye, hogy nem kell aggódni a szőnyegek miatt. A 2500 Pa szívóerő nem a legerősebb a piacon, mégis bőven elegendőnek bizonyult. Az összegyűjtött kosz között eléggé apró szemcsék is megtalálhatóak voltak, így tényleg kijelenthető, hogy alapos munkát végez. Ráadásul ha valahol szükségesnek érzi, akár többször is körbemegy. Az emelhető mop is szuperül működik abban az esetben, ha nem túl nagy szőnyegeink vannak. Szerencsére nálunk ez a helyzet, így egy csepp nedvesség nem került oda, ahová az nem való.

Konklúzió

A Roborock S7 nagyon pöpec kis gép, szuper képességekkel, melyek mind jól működnek. Az egész tesztidőszak alatt egyszer sem tapasztaltam problémát, nem tévedt el, látszik benne a mérnöki munka és a tapasztalat. A szónikus moppal való feltörlés itt már tényleg nevezhető felmosásnak, ami egy átlag családnak nagyon nagy segítség tud lenni kisállat és/vagy gyerek mellett. Már az alapgép nagyon jó döntés, ha nem érezzük nyűgnek a pár alkalmankénti portartály ürítést. Karbantartani iszonyat egyszerű, mert míg korábban több mint fél óra volt ez a művelet, ennél a gépnél pár perc a hajszálak eltávolítása és a készülék áttörölgetése. Ráadásul a legtöbb alkatrész mosható, így a filterek is. Természetesen a mopot minden használat után szintén ki kell mosni, de a gyorskioldónak és a tépőzáras rögzítésnek köszönhetően ez sem melós feladat.

Tényleg azt hozza amit ígérnek, működik a felmosás, szuper a szőnyegfelismerés, könnyen adaptálódik a változásokhoz, teszi mindezt gyorsan. A takarítás végén szinte szaladt vissza a töltőre, olyan határozottsággal, hogy még minket is meglepett. De az ördög a részletekben rejlik, itt sincs ez másképp. A szónikus mop miatt a gép kicsit hangosabb az átlagnál, viszont ha ez nincs rajta, akkor eléggé csendes. Sajnos az alap tartozékok terén a gyártó nem kényeztetett el minket, nem kapunk csere darabokat. Erre leginkább a mop és az oldalkefe esetében lenne szükség, mivel ezek hamar elhasználódhatnak. Bár a gép sokmindent felismer, azért el kell pakolni a használata előtt, mivel képes arrébb helyezni a könnyebben mozgatható dolgokat. Erre megoldás a No-go zónák elhelyezése lehet.

Én mindenképpen ajánlom a terméket, hiszen ezért a pénzért egy szuper takarító robotot kapunk, mely szinte mindent tud és amit tud, azt ráadásul hibátlanul. Persze nem hibátlan, ugyanazon felhasználási korlátjai vannak, mint az összes többi robotnak. Persze hamarosan itt a nagyobb testvére, mely már kamerás felismeréssel felvértezve képes lesz felismerni a különféle akadályokat, de ennek a plusz funkciónak meglesz a felára.

De hogy a cikk címében feltett kérdésre válaszoljak: számunkra igen. Két kis gyerek és macskák mellett, ez az egyik legjobb választás jelenleg a piacon, főleg ha a felmosás funkcióra van igény. Feleségem nem is szerette volna visszaadni 🙂

 

A készülék megvásárolható az mStore üzleteiben, vagy online 229.900 Ft-ért »

De ha most február 12-13. között ellátogatunk a megújuló Lurdy mStore-ba, akkor bezsákolhatjuk jelentősen olcsóbban 189.900 Ft-ért »

A tesztkészüléket az mStore Magyarország biztosította, melyet külön köszönünk.

Kövess minket!

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →