Sonoff Firmware csere

Látom, sajnos még sokan a Sonoff gyári, ewelink-es megoldást használják, azoknak leírom a firmware csere menetét. Forrasztással együtt kb 15 perc.. A legdurvább a sonoff slampher, ott smd ellenállást kell átforrasztani , de az összes többinél (S20, basic, 4ch pro, pow) pofon egyszerű.

Először is: CSAK áramtalanított készüléken szabad a frissítést elvégezni!!!

1) beszerzel egy FT232RL TTL-USB átalakítót – kell hozzá mini USB kábel is. – konkrétan én ezt vettem meg: https://www.ebay.com/…/FT232RL-FTDI-3-3V-5-5V-…/191865544186
2) töltsd le, telepítsd fel Window / Linux drivert (http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm)
3) sokféle flash-elő program létezik, én a NodeMCU-PyFlasher-t használom (https://github.com/marcelstoer/nodemcu-pyflasher/releases)
4) tasmota firmware letöltés (https://github.com/…/S…/releases/download/v5.12.0/sonoff.bin)
5) (megint hangsúlyozom, hogy az áramtalanított) sonoff terméket szétszeded, a panelekre pedig ráforrasztasz 4 kivezetést – pin-eknek hívják (ahol VCC és GND feliratok vannak)
6) összedugod a FT232RL interfészt a panelre ráforrasztott kivezetésekre (lásd képek) – vigyázz, az FT232RL-nek két kimeneti feszkója van, ellenőrizd, hogy 3.3V-ra van kapcsolva!
7) mielőtt FT232RL interfészt (USB-t) bedugod a számítógépbe, benyomod a sonoff-on a mikrokapcsolót. (ez boot üzemmódba teszi a sonoff terméket)
8) USB bedug a nyomvatartott mikorkapcsoló mellett, majd NodeMCU-PyFlasher-3.0 program indít:
8a) serial port megadása (valószínűleg ami nem a COM1, ha nem lát semmit, akkor driver-t kell megnézni a Windows eszközkezelőben)
8b) betallózod a lementett tasmona bin fájlt
8c) baud rate: 115200
8d) flash mode: DOUT
8e) Erase flast: yes, wipe all data
8d) flash NodeMCU – elindítja a flashelést.
9) ha kész van, akkor USB kihúz majd a sonoff-ról lehúzod a TX/RX sárga/narancssárga vezetékeket és csak a GND (fekete) és a VCC (piros) kábel legyen bedugva
10) USB bedug újra, a Sonoff termék elindul.
11) 4x meg kell nyomni egymás után a mikrokapcsolót a sonoff-on (kivéve 4ch), ilyenkor AP üzemmódba megy (https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Button-usage)
12) Wifi képes eszközön (tablet, mobil/notebook) ellenőrizd, hogy van-e sonoff* kezdetű wifi AP. arra kattints rá.
13) elindul a bejelentkező oldal, ott be tudod állítani a privát Wifi SSID-et és a hozzá tartozó jelszavadat, mentés után a sonoff újraindul
14) ellenőrizd a wifi routerben a kiosztott IP címeket, ott látni fogod, hogy a sonoff is kapott egy IP címet – érdemes statikus IP-t beállítani hozzá
15) írd be a böngészőbe a sonoff IP címét és így most már a böngészőben kapcsolgathatod a sonoff-ot.
16) kábel lehúz, készülék összeszerel, 220 rádug ilyenkor már a feszkót onnan veszi, nem kell USB-vel összekötni és újra szépen kapcsolgathatod.

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →