Teszten a SMARTZILLA 4″ fali vezérlő

Ahogy az okos otthonok egyre jobban terjednek – és egyre többet tudnak –, úgy válnak egyre keresettebbé a vezérlő felületek. Míg korábban csak a tablet volt, mára több alternatíva közül választhatunk. Ilyen tesztünk alanya is, a SMARTZILLA 4″ fali vezérlő panel.

Legutóbb az NSPanel kapcsán is látszott, hogy népszerű termék kategóriáról van szó, amit alátámasztott a csoportba feltöltött teaser képre érkező reakciók is. Sokan sok féle kérdést tettetek fel az eszközzel kapcsolatban, reméljük mindenki választ kap az alábbi teszt során. Az már elsőre is látszott, hogy hasonló termékkel van aki már találkozott. Ez nem véletlen, hiszen a SMARTZILLA válogatott Tuya eszközöket árul a hazai piacon. Ennek oka, hogy a Tuya hazai képviseletét is ez a cég látja el, ők hozták létre a Budapesti Tuya kompetencia központot.

Külsőségek

Az eszköz design-t tekintve nem lett túlbonyolítva, az előlapot a nagy méretű 4″-os kapacitív IPS LCD panel uralja, mely 480×480 felbontásra képes. A színekkel és a betekintési szögekkel ennél a panelnél nincs gond, egyértelműen jobb minőséget kapunk, mint az NSPanel esetében. A panel alatt dupla mikrofonokat találhatunk, illetve alul egy micro USB, egy micro SD foglalat és a bekapcsoló gomb foglal helyet diszkréten. A készülék többi részén főleg a fekete műanyag uralkodik, mely nem kimagasló minőségű, de alapvetően rendben van. A hátlapon bőven el vagyunk látva csatlakozókkal, e miatt viszont csak 86-os dobozban fér el a Smart fali panel, amihez fém rögzítő keretet kapunk.

 

Csatlakozók

Ahogy fentebb írtam is, rendesen el vagyunk látva különféle portokkal, kezdve a 110-240V AC fogadására alkalmas csatlakozóval. Szinte az összes ilyen csatlakozó könnyen szerelhető dugaszolható sorkapcsot kapott, mely alól egyedül a 10/100-as Ethernet port a kivétel. A hálózati csatlakozó mellett foglal helyet az RS485, egy külső ki-be kapcsoló, kapucsengő és időzítő bekötésére alkalmas foglalat. Ezt követi az audio be, majd az audio kimenet, melyet a sztereo hangfal kimentek zárnak.

Funkciók

Az eszköz – ahogy fentebb olvasható – rendelkezik egy sztereo (2x10W max 8Ω) erősítővel, melynek segítségével képes házközponti audio eszközként is működni. Viszont fontos, hogy beépített hangszóróval nem rendelkezik, így a csengő funkcióhoz mindenképpen szükséges valamilyen hangszóró használata. Sajnos ez utóbb funkciót én nem tudtam tesztelni, valószínűleg valamilyen alkalmazásra van szükség hozzá (ahogy az időzítő esetében is).

Szintén nem tudtam tesztelni az RS485-ös portot, hiszen ehhez is külön szoftver kellene, nem is beszélve valamilyen kompatibilis hardverről.

Ahogy fentebb már említve lett, az eszköz rendelkezik Ethernet csatlakozóval, de használhatjuk Wifi-n (802.11b/g/n) keresztül is. Ezt egészíti ki a Bluetooth 4.0, mely használható egyéb perifériák vagy külső audio eszköz csatlakoztatására.

Az eszköz maximum 32GB micro SD kártyával bővíthető, melyre zenéket, képeket helyezhetünk. Ezen felül rendelkezik egy micro USB csatlakozóval, mely OTG képes, így használhatunk vele akár pendrive-ot is.

Mivel teljes értékű Android 7.1 rendszert kapunk, így a felhasználási módját egyedül a hardver korlátozza. Ez amúgy egy Quad-core ARM cortex-A7 up to 1.2GHz processzort, 1GB RAM-ot és 8GB belső tárhelyet jelent. Beépített kamerát nem kapunk, de nincs is rá szükség.

Nekem az a tapasztalatom, hogy ez normál felhasználás mellett szinte mindenre elég. Bár Tuya eszközök mellé értékesítik, nincsen a Tuya rendszeréhez kötve. Ez azt jelenti, hogy épp úgy használhatjuk SMARTZILLA alkalmazással, mint például KNX vagy Loxone app-okkal.

Alkalmazások

És ha már alkalmazások: alapból kapunk fáljkezelőt, zenelejátszót, képnézegetőt, videólejátszót és a többi alap Androidos alkalmazást. Ezeket egészíti ki egy egyszerű Launcher, illetve az eszköz egyedi funkcióihoz adott Common Settings alkalmazás. Utóbbiban több alapbeállítást is felül tudunk definiálni, de ez felel az RS485 port címzéséért is. Itt tudjuk megadni például a kijelző automatikus kikapcsolásának idejét, mely akár folyamatosan bekapcsolva is maradhat. Alvó módból amúgy az alsó gombbal vagy koppintással ébreszthetjük az eszközt. Maga a Launcher viszont egyszerű, de cserébe gyors: kapunk egy egyszerű alkalmazás listát, illetve jobbra balra görgethető képernyőket, amikre widgeteket is helyezhetünk.

Bár kértétek, sajnos Netflix alkalmazással nem sikerült kipróbálnom. Ennek oka, hogy a Netflix nem engedte ezen eszközön az alkalmazás telepítését. Alternatívaként kipróbáltam viszont a VLC-t, ahol hálózati lejátszással simán működött. Persze nem egy mozi élmény, viszont hálózati kameráink, vagy kapucsengő képének megtekintéséhez ez bőven elegendő, sőt utóbbinál válaszolni is tudunk a mikrofonoknak köszönhetően. Játszani értelem szerűen nem ezen fogunk.

Zenei téren a Spotify alkalmazással is tökéletesen működött az eszköz, legyen szó külső hangfalról, vagy Bluetooth hangszóróról. A teszt során viszont hallható volt némi háttérzaj/búgás, melyet okozhatott a gyenge kábel, vagy a nem megfelelő külső hangszóró. Magasabb hangerőn ez nem okozott gondot, illetve ha nem szólt semmi, akkor teljesen néma volt az eszköz. Ez a jelenség Bluetooth-on nem volt jelen. Hangerőt tekintve nem volt különösebb gond, van benne kakaó.

Ezeken felül az eszközt kipróbáltam több okos otthon alkalmazással, melyek szinte mindegyike tökéletesen futott. Szintén ugyanez a helyzet a böngészőben használható megoldásokra, mivel az eszköz egy teljesértékű android Chrome böngészőt kapott. Ezért teljesen használhatóak voltak a Home Assistant, Tuya, Loxone, Shelly, TapHome és egyéb alkalmazások is.

Bár vannak az eszközben mikrofonok, sajnos az Android ezen verziója nem engedi a kéz nélküli használatot hangutasításokkal. Ezt próbáltam megkerülni az Amazon Alexa segítségével, viszont az az alkalmazás nagyon lassúnak bizonyult, így elengedtem. Egyéb alternatívával valószínűleg megoldható lenne, hiszen a Voice Access alkalmazás például működött, ahogy a hang alapú keresés is.

Természetesen óra, naptár, időjárás és egyéb hasznos alkalmazások, push üzenetek megjelenítésére, üzenetek felolvasására is alkalmas.

Lassulás amúgy a menüben egyáltalán nem jellemző, inkább csak az alkalmazások első betöltésekor jelentkezik. Viszont onnan, hogy valami már meg van nyitva, minden zökkenőmentes. Bőven elég a hardver erre a speciális célra.

Maga a rendszer eléggé egyszerű, a beállítások sincsennek túlbonyolítva. Látszik hogy céleszköz. Folyamatos használat közben kicsit ugyan melegszik a kijelző környékén, de ez nem zavaró (nem tartjuk a kezünkben). Mivel oldalt vannak szellőző nyílások, így nem kell aggódnunk, hogy a 86-os dobozban túl meleg lenne.

Összefoglalva

Szerintem ebben az árban ez egy szuper eszköz, főleg ha azt vesszük, hogy egy tablet + fali rögzítő mennyibe kerül. Ráadásul ha megfelelő eszközökkel használjuk, akkor házi audio központ szerepét is képes betölteni. A rendszer alapvetően gyors, a kijelző szép és az Androidnak köszönhetően nem vagyunk korlátozva az alkalmazások terén. Bár kisebb, szerintem jobban mutat a kapcsolók mellett, mint a tabletes alternatíva.

Persze nem tökéletes, hiszen bizonyos funkcióit nem tudjuk dedikált alkalmazások nélkül kihasználni. És én kicsit dashboard-osabb Launchert is elfogadtam volna, de semmi nem akadályozza a meglévő lecserélését. Ugyancsak sajnáltam, hogy a hang alapú vezérlésnél nem kaptuk meg a Google gyári megoldását, ami a telefonokon alapból elérhető. Ezt leszámítva van benne potenciál, főleg, ha csak egy-két alkalmazással vagy widgetekkel használjuk.

 

Az eszköz 2 év garanciával megvásárolható a Vedditt.com oldalon 68.190 Ft-ért »

Ráadásul most december 26-ig az alábbi kuponnal 17.000 Ft kedvezményt kaptok az árából: DIYSM17

 

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →