Megérkezett a SONOFF NSPanel

Annak aki okos otthonába fali vezérlőt akar, jelenleg nincs egyszerű dolga, ezt a szegmenst ugyanis leginkább a tablet alapú megoldások uralják. Ugyan elérhetőek kész megoldások is, vagy HMI-k, ezek ára legtöbbször borsos és az se mindegy milyen rendszerhez akarjuk illeszteni. Persze ott vannak még a hobbisták által összerakott DIY megoldások Raspberry Pi vagy ESP alapon. Erre a piacra érkezett most meg a SONOFF megoldása, név szerint az NSPanel fali vezérlő.

Külsőségek

A szabvány EU dobozba beférő kapcsoló méretű eszköz egy többfunkciós eWeLink platformra épülő termék, amit volt szerencsém az elmúlt hetekben alaposabban szemügyre venni. És ha már a külsőségek: a gyártó nem bonyolította túl a dolgot, ugyanakkor ügyelt arra, hogy a termék méreteiben illeszkedjen az európai szerelvényekhez. Az NSPanel front oldalának nagy részét az érintésérzékeny 3.5″-os kijelző foglalja el, mely alatt két mikrokapcsolós gombot találunk. Ezek alapból a beépített reléket vezérlik. A készülék alján találunk még két szenzort, melyek közül az egyik a szoba hőmérsékletét a másik a fényerősséget méri. Ezen kívűl már csak egy jobb oldalra helyezett SONOFF logót láthatunk, mely szerencsére nem túl feltűnő a sötétszürke alapon.

A készülék falba süllyeszthető részén kapott helyet a 100-240V AC bemenetet és a két relés kimenetet (max 2x2A) magába foglaló készülékház. Ezt egy fém rögzítő keret veszi körbe. Ezáltal a készülék a szabvány – nem mélyített –  szerelvénydobozban is elfér. A kijelző és a hátsó panel amúgy könnyen szétszedhető a szereléshez, melyhez a csomagban kapunk csavarokat is.

Beüzemelés

A nulla és fázis, illetve opcionálisan a relés kimenetek bekötése után már egyszerű a felszerelés. Csak le kell pattintani az előlapot, hogy hozzáférjünk a csavarozható részhez. Arra ügyeljünk, hogy mindezt áramtalanítás után tegyük, vagy ha nem értünk hozzá, kérjük szakember segítségét.

Áram alá helyezve a készülék boot képernyője fogad minket, melyen látszik a SONOFF és a Nextion logo. Ebből már sejthető, hogy a készülékben használt kijelző panelt az Itead másik márkája, a Nextion szállította. Az elindulás után a készülék párosítási módba lép, ekkor a telefonunkon megnyitott eWeLink alkalmazásra lesz szükségünk. A gyors Bluetooth alapú párosítást követően már használhatjuk is a Wifinkre felcsatlakozott NSPanelt.

Funkciók

Beüzemelés után megkapjuk a promo képeken látható felületet, melyen az aktuális időjárást – alkalmazásban beállított régió alapján – és szoba hőmérsékletét láthatjuk a pontos idő kíséretében. Innen tudunk navigálni jobbra vagy balra húzva a képernyőn az ujjunkat, így kapva meg a termosztát, illetve widget funkciókat. Utóbbi felületen tudjuk vezérelni eWeLink platform alá kötött eszközeinket. Sajnos itt még korlátozott a támogatott termékek köre (Jelenleg az NSPanel csak kapcsolókat, dugaljakat és okos világításokat támogat, de ezek lehetnek Zigbee változatok is), így például SONOFF kamerát nem tudjuk használni, ahogy a D1 dimmert se. Viszont RGB okosizzó esetén a ki és bekapcsoláson kívül a színhőmérsékletet, színeket és fényerőt is beállíthatjuk. Ilyen widgetből nyolcat helyezhetünk el ezen a felületen.

A már említett termosztát funkciót használhatjuk fűtésre, de akár hűtésre is. Ennek a használatba vételéhez az alkalmazásban kell beállítanunk a kívánt működést, ahol kiválaszthatjuk a vezérelni kívánt relét. Ez lehet az NSPanel belső reléje, de akár külső eszköz is. Az így kapott termosztát felület követi a korábbiak design vonalát, mely szerintem kifejezetten szépre sikeredett.

A fentieken túl természetesen kapunk időzíthetőséget, automatizálási funkciókat és Google Home, illetve Amazon Alexa támogatást. Ugyancsak elérhető a LAN Control mód, mely az eszközök helyi vezérlését teszi lehetővé.

Az eWeLink alkalmazásban testre szabhatjuk az NSPanel működését, kiválasztva például a bekapcsolási alapállapotot, reteszelést vagy éppen a kikapcsolás késleltetést. Bár a kijelzőn látható hátteret nem, de a hőmérséklet mértékegységét változtathatjuk, ahogy a fényerőt és az alvó módba lépés idejét is. Ez utóbbit megtehetjük magán az NSPanelen is, ha fentről lefelé húzzuk az ujjunkat. Ekkor a Wifi jel erősségét is ellenőrizni tudjuk.

Bütykölés

Ahogy a fentiekben írtam az NSPanel egy Nextion kijelzőt használó eszköz, melynek lelke egy ESP32 vezérlő. Ez sokak számára örvendetes, mivel rengeteg projekt épül mindkét komponensre, sőt van pár ami e kettő házasságára. Ilyen például a HA SwitchPlate HASPone is, mely a Home Assistant fali vezérlőjét valósítja meg. Persze próbálkozhatunk ESPHome, vagy Tasmota firmware cserével is, remélhetőleg hamar készül rá egyedi megoldás.

Összefoglalva

Az NSPanel egy szuper termék, főleg ha az árát nézzük. A funkciók rendben vannak, nincsennek túlbonyolítva, de tudják amit kell. Az sem elhanyagolható, hogy – bár kötve van eWeLink platfomhoz – firmware csere után megnyílnak a lehetőségek az egyedi felhasználásra. Az összeszereléssel sincsennek különösebb gondok, maximum annyi, hogy a két kapcsolója leginkább csak középen nyomható meg. Elvileg ezt a gyártó javította a gyártásba kerülő termékeknél, de amúgy sem annyira zavaró dolog. A másik ami még szót érdemel, az a kijelző: ez egy szokásos Nextion 3.5″-os TFT LCD panel, ami ha minden igaz 480×320 felbontás mellett 65k színt képes megjeleníteni. Ez nem rossz, de nem szabad egy tablet vagy egy mobil kijelzőjéhez hasonlítani.

Összességében szerintem a SONOFF ezzel a termékkel nagyot lépett előre – már megint. Mindenképpen ajánlom azoknak akik eWeLink eszközöket használnak, és azoknak is akik olcsón keresnek fali vezérlőt, de nem riadnak meg egy kis firmware cserétől. Sőt, kis túlzással még azoknak is, akik csak egy termosztátot keresnek, hiszen a készülék arra is alkalmas.

Az NSPanelt ide kattintva tudjátok beszerezni most 40%-os bevezető áron »

Hazai hivatalos forgalmazó »

 

 

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →