A porszívók új kora: teszten a Xiaomi Roborock Handheld Vacuum Cleaner

Manapság sokféle takarító eszköz létezik, nálunk is több van már szolgálatban. Nagy kedvencünk a robotporszívó, mely kisállat és gyerek mellett nagyban megkönnyíti az életet. De mit vegyünk e mellé? Mivel takarítsuk az elérhetetlen zugokat?

Már nagyjából egy éve minden reggel körbejár nálunk Sándor a robotporszívó, így mikor lemerészkedünk a gyerekekkel a nappaliba, tisztaság fogad. Igen ám, de van ahová Sándor nem ér el, illetve néha kell nagytakarítást végezni, ekkor kerül elő a klasszikus porszívó. Nálunk is van egy ilyen, de nagy és már a szívóereje se olyan jó, nem praktikus cipelgetni az emeletre fel és le. E miatt feleségemmel már gondolkodunk egy második porszívó beszerzésén. Legalább mindig kéznél lenne egy fent és lent is.

Viszont a választó vonalat az az igény jelentette, hogy az immár két éves kisleányom egyre több takarítási feladatot ró ránk. Vegyünk egy morzsaporszívót a kanapé tisztán tartására? Szerencsére ma már sokféle eszköz érhető el, így merült fel teszünk alanya is a Xiaomi Roborock Handheld Vacuum Cleaner. De mi is ez, miért ilyen hosszú a neve?

Felvezető

Általánosságban ezek a porzsák nélküli kézi porszívók örvénylő légáramot hoznak létre a porgyűjtő tartályban kialakított rendszerrel, amivel jelentős szívóerőt tudnak képezni. Ami nagy előny a hagyományos porzsákos megoldással szemben, hogy itt nem csökken ez a szívóerő, hiába gyűlik a kosz. Mivel ezek kézi porszívók, ezért méretük és súlyuk is kisebb hagyományos társaiknál. Ebből persze azt gondolnánk, hogy kevésbé hatékonyak, de van itt egy hatalmas de. A fentebb említett ciklonos megoldás miatt van olyan készülék – tesztünk alanya is –, ami eléri, sőt akár meg is haladja a 20.000 pa szívóerőt. Teszi mindezt halkabban a hagyományos megoldásoknál.

De miért is jó rendes porszívó helyett és morzsaporszívónak is? Mert ezek a porszívók jellemzően cserélhető fejekkel rendelkeznek. Tesztünk alanya is 4 különböző fejjel és egy toldóval érkezett. Itt meg is említeném, hogy a tervezők nagyon jó munkát végeznek az utóbbi időben, ugyanis itt már nem a szokásos egyszerű szívófejet kapjuk. A padló tisztítására szánt fej beépített motorral rendelkezik, ami egy puha tisztító hengert forgat, így a járólapot szép fényesre tisztítja. Hasonló fejet kapunk kárpit és szövet anyagok tisztítására, melyben sörtés kefét forgat a beépített motor. Ez a fej alkalmas az ágyban található atkák eltávolítására is. Ezek mellé kapunk még két statikus fejet a szűkebb helyek tisztítására. A készülék tulajdonságaira részletesebben nem térnék ki, mivel azt képekkel illusztrálva megtalálhatják a forgalmazó Xiaomi oldalán.

Használat

A dobozban kapunk egy fali töltőt, sőt a pontosság kedvéért egy fali tartót töltővel. Ez képes tárolni a kiegészítők nagy részét, így érdemes ezt felszerelni. A beüzemelés egyszerű; a védőcsomagolás eltávolítása után gyakorlatilag azonnal használható. Két gomb van a készüléken; egy ravasz, aminek nyomva tartásával kapcsoljuk be a porszit és egy nyomógomb, mellyel maximumra állíthatjuk a szívóerőt. Mivel akkus eszközről van szó, így a két funkció jelentős hatással van az üzemidőre, azaz vagy fél óra vagy 7 perc. Bár ez kevésnek tűnhet, nekem ez két takarítást jelentett (normál módban) a robotporszívó munkáját kiegészítve. Ráadásul a teljes lemerülésig semmit nem veszít a szívóerejéből, ami nagy pozitívum. Amúgy a készülék használata gyerekjáték, tartani sem nehéz, a fejek könnyen cserélhetőek. Még a leányom is elboldogul vele:

Én a lépcső és főleg a szőnyegek tisztítására használtam, aminél nagyon jól jött a robotporszívóhoz képest hatalmas szívóerő. Nem is nagyon kellett használni max fokozatban, így is szinte láthatóan tisztábbak lettek a szőnyegek. Ami leginkább mutatja a hatékonyságot, az a porszívó tartájában összegyűlt finom por, amit a szőnyegből szívott ki.

Mivel vezeték nélküli a készülék, bármikor könnyen bárhol használatba tudjuk venni. A klasszikus porszívóval halál volt a lépcső takarítása, mert magunkkal kellett a gép testét is cipelni és a kábel is rövid volt az egész lefedésére. Ezzel szemben a Xiaomi Roborock Handheld Vacuum esetén ez pikk pakk megvan. Nagyon hasznos tud lenni, ha éppen hirtelen keletkezik kosz, mert csak levesszük, feltakarítunk és kész is. Nem kell dugaljat keresni a közelben, megvárni míg nem zavarunk senkit. Igen, a készülék nem hangos, bár nagy fordulaton pörög a motor, bejáratás után bőven az elviselhető értéken belül marad a hangja. A gyerek se fél tőle, nem úgy mint a robotporszívótól, ami amúgy ennél hangosabb.

A porszívó rengeteg szűrővel rendelkezik, így gyakorlatilag semmi nem jön ki belőle. Mivel magasan van a kivezetés, ezért a padlón lévő szöszöket se fújja szanaszét, ellentétben a régi porszívónkkal. Kitűnő társa Sándornak és a gőzölős felmosónak. A legapróbb port is összeszedi:

Tisztítás és karbantartás

Már a robotporszívót se volt nehéz tisztítani az okos kialakításnak és segédeszköznek köszönhetően. Viszont ennél a készüléknél kevésbé kopnak az alkatrészek az elrendezés miatt. Ráadásul a fő modulon kívül (abban van az elektronika) kb minden mosható, csak használat előtt teljesen meg kell száradnia, mert különben jobban tapad a por. Ha nincs sok hosszú haj és állatszőr, akkor a portartály ürítése egy mozdulat. Én ehhez annyit azért hozzátennék, hogy a rátapadt port érdemes kifújni, viszont ehhez használjunk sűrített levegőt. Ezzel a megoldással gyorsan és egyszerűen tudjuk tisztán tartani. Pár takarítás után a belső narancs színű szűrő részt érdemes kivenni és a benne lévő szűrő korongot kitisztítani.

Látszik, hogy a Roborock már tapasztalt a porszívók terén, hiszen ennél a készüléknél szinte teljesen sikerült kiküszöbölni a hajszálak feltekeredését a forgó alkatrészekre. A robotporszívó esetén ez jelenti a karbantartási feladat nagy részét, viszont ennél csak az atka fejen tud ez előfordulni, de ott is csak kis mértékben.

Negatívumok

Tökéletes megoldás nem létezik, így meg kell említsek pár negatívumot is. Első sorban az üzemidőt lehetne felhozni – ami nem túl combos –, ám a gyakorlatban legtöbbször elég. Persze örülnénk ha ez kicsit több lehetne. Hasonlóan szőrszál hasogatásnak tűnhet, de én örültem volna egy kicsit bőbeszédűbb visszajelzésnek is. Mivel erre a készülék alján jelenleg egy LED szolgál, ami a töltést és a bekapcsolt állapotot fehéren, míg a merülést narancs színnel jelöli. Jobban örültem volna, ha ez akku szintet is képes lenne mutatni, amihez csak pár plusz LED kellett volna. Amire nem gondoltak viszont a mérnökök, hogy a készülék filter nélkül is elindítható, ez kellemetlen tud lenni, ha figyelmetlenek vagyunk. Viszont ez azért jól látható, hiszen kitűnik a fehér készülék házból a narancs színű alkatrész. Utolsó pontként a ravaszt lehetne felhozni, ami nagyon könnyen megnyomható, és bár van egy kis perem, ami a véletlen megnyomás elkerülése végett lett kialakítva, az esetek nagy részében sikerül mellé nyúlni.

 

Összegzés

A tesztre kölcsönkapott készülék annyira bevált, hogy utána meg is rendeltem a sajátot. Ez szerintem elmond mindent. 🙂 Persze nem tökéletes, de mi az manapság. A kis hibáival együtt lehet élni, viszont nagyban megkönnyíti a takarítást. Persze nem mindenkinek ajánlott, de aki nagycsaládos és még állatai is vannak, azoknak mindenképpen érdemes elgondolkodni egy ilyen készüléken. A design meg valakinek bejön, valakinek nem, cserébe használható. Ráadásul a cikk írásakor épp heti akcióban nagy kedvezménnyel vásárolható meg. Ezúton köszönöm a cikk létrejöttéhez kölcsönadott tesztkészüléket a Xiaomi Magyarországnak.

 

A készülék megvásárolható a Xiaomi.hu oldalon vagy a Lurdy Mi Store-ban jelenlegi akciós áron 49.900 Ft-ért (normál ár 64.900 Ft) »

 

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →