Két olcsó radiátor termosztát

Ha a fűtés okosításáról van szó, nem elég csak a központi kazán vezérlést megoldani. Előbb-utóbb a radiátorok is sorra kerülnek. De milyen radiátor termosztátot válasszunk?

Természetesen egyszerű termosztatikus termosztát fejekből Dunát lehetne rekeszteni, de ha már okos az otthonunk nagy része, miért maradna ki a fűtésrendszer ezen része? Én egyrészt ebből a felindultságból – másrészt, mert sose sikerült tökéletesre beállítani a gyerekszobában a hőmérsékletet – döntöttem úgy hogy okosítom a rendszert.  Az első dilemma, hogy milyen megoldást válasszak; vezetékes megoldás ezen a ponton kivitelezhetetlen. Nézzük a vezeték nélküli megoldásokat: szerencsére nem sok wifis termék van a piacon – nem mintha ilyet kerestem volna. Az esélyes megoldások kezdtek kirajzolódni: Bluetooth, Z-Wave és Zigbee. Bár a Bluetooth megoldások nem is drágák, integrálhatóságuk már nem feltétlen egyszerű és mivel nincs más BT eszközöm így a hatótávval is problémák lennének a mesh hiánya miatt. A következő kommunikációs forma a Z-Wave, melynél több termék is elérhető hazai raktárról is. Itt már jócskán találni szép kivitelezésű terméket is, dehát itt helyezkednek el a prémium megoldások is, így ezen nem lepődtünk meg. És ha már prémium, akkor bizony az ár is tükrözi ezt: ezek a legdrágábbak a három technológia közül.

A nyertes: Zigbee

Mivel a szenzoraim nagy része Zigbee, ezért adta magát a dolog, hogy a termosztát fej is ilyen legyen. Itt sincs panasz, több gyártó termékei közül választhatunk, akár hazai piacon is. Ráadásul azok a gyártók, akik ezt a megoldást választják szerencsére követik a Zigbee ajánlásokat, ezért legtöbb esetben platformtól függetlenül képesek működni (akárcsak a Z-Wave esetében). Természetesen azért vannak kivételek, de kis utána olvasással ezeket orvosolhatjuk.

A választás

A termosztát választásakor nekem fontos volt a kinézet is az ár mellett. Ebből fakadóan a hazai elektronikai boltos beszerzést elvetettem és az ismert külföldi felületeken kezdtem el böngészni. Bár vannak nagyon szép E-ink kijelzős termékek, ezek ára meghaladta a rá szánt összeget. Bár első körben a gyerekszobába kerestem ilyen készüléket, később még legalább 3-4 beszerzésére szükség lehet. E miatt a darabonkénti dupla, netán tripla ár igen is fontos tényező. Másik fontos szempont volt, hogy Zigbee2Mqtt támogatott legyen a megvásárolni kívánt termék, mivel én is lehetőleg kerülöm a felhős üzemű megoldásokat. Félreértés ne essék, nincs bajom a felhővel, csak nem akarok külső függőséget bevinni az otthon automatizálásba. Ennek több oka is van és külön cikket érdemel, így itt nem is mennék bele a részletekbe.

A vásárlás

Bár több termék is szóba jöhetett volna, valójában kettőre szűkül azon termékek listája, amelyek megfelelnek a fenti kritériumoknak (sőt, leginkább egyre, de erről később). Az egyik a MOES által is forgalmazott letisztult és szép designnal rendelkező teljesen fehér HY368. Ennek kihívója a SASWELL SEA801-Z01 mely árban kedvezőbb. Én először a MOES termékével találkoztam, így nálam ez került előbb beépítésre, de utólag a SASWELL is befutott.

Első benyomások

Már a képeken is nagyon tetszett a HY368. A burkolatba rejtett LED-es kijelző, a szolid érintő felület nagyon prémium hatást kelt. Doboza is kidolgozottabb, mint a konkurens terméké, ami csak egy fehér doboz oldalán matricával. A SEA801-Z01 design-ját nem vitték túlzásba, ráadásul – bár pár picivel kisebb – ez a nehezebb termék (elemmel 167g kontra 198g). Igaz ezek nem számítanak használat közben így lendüljünk is át az összeszerelésre: A SASWELL fényes műanyag háza masszívnak tűnik, amit egy fém menet rögzít a helyére, ezért felé billen a mérleg nyelve. Ennek oka, hogy a MOES kicsit gyengébb minőségű műanyagot választott, illetve itt csak műanyag rögzítőt kapunk. Mindkét termék amúgy masszívan rögzíthető és itt egy újabb pontot kap a SASWELL, mivel az ú termékükhöz több adapter járt. És ha már adapterek, a MOES termékéből nálam kimaradt a csavar és anya, így azt itthonról kellene vadásznom, ha szükségesek lennének az adapterek, ejnye! Itt amúgy külön dícséret a SASWELL dokumentáció készítőinek, mivel a mellékelt útmutató kitér az egyes átalakítók használatára is és nagyon jól érthető kis képekkel illusztrált papírost kapunk.

A kijelző

Ezen a ponton két szempont szerint is a MOES terméke jött ki jobban: olvashatóság és információk. Mivel a MOES terméke LED-es, ezért sötétben is jól látható, igaz csak akkor kapcsol be, ha megérintjük a megfelelő részén. Ezzel nekem nincs bajom, sötét szobában nem is kell egy újabb fénylő pont, viszont fényes nappal ez a megoldás nem olvasható. Bár ebben az esetben a SASWELL folyton bekapcsolt állapotban lévő kijelzője olvasható maradt, háttérvilágítás nélkül a többi napszakban problémás a dolog. Mivel a termékeket egyaránt téli időszakban használjuk, ezért a nap nagy részében a MOES lesz jobban látható. Ezt segíti, hogy ennél a terméknél a burkolat felső részén helyezték el a kijelzést, míg a SASWELL termékén elöl, ahol eléggé rossz a betekintési szög (igen, lehet hogy le is kell hajolni hogy olvasható legyen).

A másik nagy problémám a SASWELL-lel, hogy az állandóan bekapcsolt kijelző a beállított hőfokot mutatta. Sehogy sem jöttem rá, hogy hogyan tudnám előcsalni a kijelzőn a mért hőmérsékletet. Ezzel szemben a MOES alap esetben pont a szoba hőmérsékletét mutatja és csak a +- jelek megnyomására vált át a beállítás üzemmódba.

A hang

Sebesség tesztben egyértelműen a SASWELL a gyorsabb, ami miatt viszont picivel mintha hangosabb lenne. Ez annyira elenyésző, hogy szinte azonosnak mondható a kettő termék ezen a ponton. Már egy ideje fent van a dolgozó szobámban a MOES terméke, így kijelenthetem, hogy egyáltalán nem zavaró. Napjában párszor állít, így szinte észre se lehet venni. Én azt figyeltem meg, hogy nyitás irányban halkabb mindkét megoldás.

Funkciók

Alapvetően mindegyik termék működtethető automata és manual módban, de a MOES ezen felül még definiál Holiday, Comfort, ECO és Boost módot is. Mindkettőt lehet 7 napra bontva programozni és mindkettő esetén elérhető a Google Home és Amazon Alexa hangvezérlés. Mindkettő képes érzékelni ha nyitva az ablak és ennek megfelelő hőmérsékletet beállítani, bár itt is jobban paraméterezhető a MOES féle megoldás. Mindkét esetben elérhető a gyerekzár, viszont csak a SASWELL esetében van elfagyás védelem. Természetesen a szenzor mindkettőben kalibrálható.

Mobil app

Bár ugyanazt a platformot használja mind a kettő, a Tuya mégis máshogy jeleníti meg őket. Ez elsőre szokatlan volt, de meg lehet szokni. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy más funkciók érhetőek el a két termék esetében, ahogy fentebb ki is fejtettem. Ebből következik, hogy eltérések vannak az automatizálási funkciók között is: MOES esetén az elem merülésre, ablak nyitásra, hőmérséklet beállításra, és hőmérséklet változásra lehet eseményeket felvenni. Ehhez képest a SASWELL-nél a hőmérséklet változásra, ki/be kapcsolt állapotra, hőmérséklet beállításra és tétlenségre lehet automatizálást építeni. De ha van már valami kiváltó eseményünk, akkor a MOES esetén tudjuk a hőmérsékletet, a módot és a gyerekzárat állítani. SASWELL esetén ki/be kapcsolható az eszköz, beállítható a hőmérséklet, a tétlenség és válthatunk manual vagy program mód között.

Zigbee2MQTT

A MOES Zigbee 3 eszközként könnyen integrálható elvileg bármilyen rendszer alá, ezért régóta elérhető a Zigbee2MQTT alatt. Ezzel szemben a SASWELL még a régebbi implementációt használja, hiába újabb termék. Bár elvileg az új frissítéssel bekerült a támogatott eszközök közé, sajnos nekem még mindig “unsupported device”-ként jelöli. Valószínűleg hamarosan fog jönni hozzá javítás, vagy mi magunk manuálisan belehegeszthetjük. Mivel elemes eszközökről beszélünk, így csak nagyobb változás, vagy éppen működés közben küldenek csak információt a gateway felé.

Amúgy a MOES és a SASWELL V1.1.5 Zigbee modullal érkezik, de e mellé az előbbi V2.0.0 MCU-t, míg utóbbi V1.0.0 MCU-t kapott.

 

Összegzés

Hosszú távú tapasztalatokat majd csak később lehet levonni, azonban előre el lehet könyvelni, hogy mindkettő rendben teszi a dolgát. A MOES megoldása egy jó ideje már aktív szolgálatban van és nincs panaszom rá. Engem a néha halkan hallható működés nem zavar, lehet mellette dolgozni. Mindkettő termék megéri a maga nemében, nehéz megmondani melyik a jobb. Bár dokumentációban, kiegészítőkben és összeszerelésben a SASWELL a jobb, kinézetre a MOES jobban bejön. Illetve ez utóbbi már működik Z2M alatt, de aki Tuya platformon használná, nem tapasztal hátrányt. Döntési tényező lehet még a fentebb tárgyalt esemény triggerek köre. Aki szeretné megvenni valamelyiket, az az alábbi linkeken megteheti:

 

A MOES HY368 jelenleg $32.49, de Black Friday akcióban $28.99 lesz az Aliexpressen »

A SASWELL SEA801-Z01 jelenleg $22.49 kapható az Aliexpressen, ráadásul akár cseh raktárból is kérhetjük »

 

Kövess minket!
more
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →