Vendégségben Sándor az okosporszívó (Xiaomi Mi Robot Vacuum teszt)

Nálam járt a Xiaomi egyik legsikeresebb háztartási terméke a nemzetközi piacra szánt Mi Robot Vacuum okosporszívó. Bár már sokan sokféleképpen tesztelték, kíváncsi voltam, hogy a megjelenése óta mi változott. Az általános funkciókba nem mennék bele nagyon – hiszen azt már sokan kivesézték –, engem leginkább az érdekelt, hogy mi változott a megjelenése óta, mennyire állja meg a helyét és hogy integrálható-e más termékekkel. Vajon érdemes-e beruházni egy ilyen eszközre? Spoiler: jelentem igen, nálunk azóta állandó lakó lett.

Egy kis történelem

Az okosporszívót nem a Xiaomi találta fel, sőt már korábban felfutóban lévő iparág volt, azonban a Xiaomi termékeivel nagyban felforgatta azt. Az első robotporszívó amúgy az Electrolux Trilobite volt, mely 1997-ben jelent meg és a nevét adó tengeri állatra hajazott. Érdekesség, hogy az akkor kitalált formavilág a mai napig jellemző ezekre az eszközökre, nem úgy mint a 2001-ben megjelent Dyson DC06 sci-fi-be illő kinézete. A nagy áttörést végül a következő évben megjelent iRobot Roomba hozta el, mellyel megindult az otthoni célra szánt takarítórobotok piaca. Mára ezek között is az egyik legnépszerűbb a címben is szereplő Xiaomi Mi Robot Vacuum lett, mivel valóban egy ár/érték bajnok készülék.

Ha takarító robotokról beszélünk, akkor alapvetően két fő kategóriát különböztetünk meg: az egyszerűbb faltól falig közlekedő több-kevesebb szenzorral ellátott olcsóbb változatot, és a már térképezéssel (SLAM) ellátott okosabb változatokat. Ezen belül aztán sokféle megoldás létezik, de legnépszerűbb a kamerás (Vision) vagy a lézeres (LIDAR) térképezés. Utóbbi csoportba tartozik a Mi Robot Vacuum is. Ez a technológia nagy pontosságú helyzet meghatározást tesz lehetővé szinte pillanatok alatt, nem véletlenül használják önvezető autókban is ezt a megoldást. Mindkettő technológiának vannak előnyei és hátrányai, ezért néha egyszerre is használják őket. A kamerás megoldás mellé néha mesterséges intelligencia (AI) társul, ami segít felismerni a porszívó útjába kerülő tárgyakat – például zokni, amit jobb elkerülni. Ezzel szemben a lézeres navigáció gyorsabb és a kamerától ódzkodóknak is nagyobb megnyugvást jelent, hogy nincs egy újabb figyelő tekintet.

Míg korábban úri luxusnak számítottak ezek az eszközök – az akár több százezres árcédulájukkal –, mára már egyre elérhetőbbek, ráadásul nem is kell nagy kompromisszumokat kötni. Míg a térképezés nélküli robotok akár már 20-50 ezer forinttól elérhetőek, addig a jóval fejlettebbek sem feltétlenül drágák a 100 ezer forint kürüli kezdő árukkal. Például tesztünk alanya – a cikk írásakor – szintén ezt a tábort erősítette hazai 94.900 forintos árával.

Teszt

Kicsomagolás

Korábban már volt igényünk robotporszívóra, ezért évekkel ezelőtt beköltözött hozzánk Margit a Sencor által forgalmazott buta robotporszívó (SVC 7020), mellyel először egy vicces hirdetésben ismertünk meg (onnan a név). Ezért adta magát hogy az új lakó is hangzatos nevet kapjon; így lett tehát “Sáomi”-ból Sándor, melyet a Xiaomi Magyarország (xiaomi.hu) adott kölcsön tesztelésre. Sajnos ma már Margit erősen játékszer kategória – zajos, lassú és ügyetlen is –, ezért mikor mellé került Sándor jött az első konklúzió:

A Xiaomi Mi Robot Vacuum egy prémium hatású jól átgondolt és összeszerelt termék kellemes anyaghasználattal. Bár nem kicsi, attól még kezelhető méretű és súlyú. Természetesen semmi összevethető hasonlóság nincs Sándor és Margit között azon kívül hogy mire lettek kitalálva, így Sándor már a dobozból való kivétellel nyugdíjazta Margitot. Ég és föld, de ne rohanjunk ennyire előre.

A Xiaomira jellemző a letisztult és egyszerű formatervezés, ami már a dobozon visszaköszön: semmi flancolás, csak az egy színnel szitázott füles kartondoboz, melyben polisztirolba ágyazva találjuk magát a robotot, mellette külön dobozban a dokkolót. A papírokat rejtő borítékot a porszívót fedő csomagolásba süllyesztett mélyedésbe helyezték.

Kiegészítők terén azt kapjuk, amire szükségünk van: dokkolót EU kábellel, fésűs tisztítókést és magát az összeszerelt porszívót. A dokkoló jól megtervezett, így a felesleges kábelt szépen el lehet rejteni benne, amit egy fedlap segít még esztétikusabbá tenni. Maga a porszívó szinte menetkész, csak el kell távolítani a rögzítéshez használt ragasztókat, amit kellő gondossággal jeleztek is.

A beüzemelés

Ha Xiaomi, akkor csak a telefonunk kell és a Mi Home app (újabb nevén Xiaomi Home), itt sincs ez másképp. A beüzemelés gyorsan és egyszerűen zajlik, csak egy kis angol tudás kell hozzá, a porszívó is angolul szólal meg kellemes női hangon. (Ha valaki nem ismerné, itt mindenképpen EU szervert kell válasszon, mivel ez egy nemzetközi kiadás.) Egy dologra kell figyelni, hogy a dokkoló jól elérhető helyen legyen, lehetőleg valami fix dolognak (fal) támasztva.

Használat

Az roboton mindösszesen két gombot találunk, de nem is igazán kell több: ezekkel tudjuk elküldeni takarítani, azt megállítani, vagy éppenséggel visszatessékelni a dokkolóra. Ezt a kapcsolópárost egy LED csík öleli körbe, mely az aktuális állapotról ad visszajelzést: világít ha üzemel, pulzál ha alvó módban van és pirosan jelez ha valami problémába ütközött, erről amúgy hangosan tájékoztat is minket.

A funkciók nagy részét azonban a mobil appban találjuk, ahol egyből egy szép térképet kapunk a folyamatban lévő vagy a legutolsó takarításról. A porszívó egész jól nyomon követhető élőben a térképen, ahol a bejárt útvonal is megjelenik és kapunk értesítéseket minden státuszváltozásról. Lehetőségünk van kijelölni zónákat, amiket sorrendben feltakarít, de rábökhetünk a térkép egy pontjára is amit a “spot cleanup” módban rendbe tesz. Négy sebességfokozat közül választhatunk: Quiet, Balanced, Turbo, Full speed. Ajánlott nem mindig a legnagyobb üzemmódban használni, mert akkor hamarabb elkopnak az alkatrészek, illetve jobban merül az akkumulátor. Nálunk az a tapasztalat, hogy bőven elegendőek az alacsonyabb fokozatok a mindennapi takarítás során, a maximálisra csak kirívó esetekben lehet szükség.

Sajnos az újabb változatokkal ellentétben itt nincs mód virtuális falakat kijelölni, de akinek ez feltétlenül szükséges, kiegészítőként kaphat hozzá mágnesszalagot. A tapasztalat az, hogy nem túl vastag szőnyeg alatt is működik, azaz a porszívó nem megy tovább azon a ponton.

Használat közben nem okoz neki gondot a legtöbb alacsony szőnyeg, azonban a 1,5-2 centinél vastagabb küszöbökkel meggyűlik a baja (bár ez jellemző a legtöbb robotporszívóra). Gondot okozhatnak még a szabadon lógó kábelek és a túl hosszan lelógó függöny. Ezeket hajlandó maga alá gyűrni és félig felszívni, ami elakadáshoz vezet. Persze ekkor egyből megáll ás jelez ha baj van, amit ha orvosolunk folytatja a megkezdett útját (plusz pont, hogy nem felejti el merre járt, így még ha kicsit arrébb is tettem vissza, simán boldogult). Bár az apróbb szintkülönbségekkel könnyen boldogul, azért az alacsony hasmagasság miatt ez némi plusz zajjal jár.

Érdekesség, hogy manuálisan is vezérelhetjük, mint egy távirányítós játékautót. Ennek a fiatalabbak örülhetnek, mivel eljuttatni A-ból B-be egyszerűbb a manuális arrébb rakom megoldással.

Helyzetfelismerés

Eleinte féltem magára hagyni az emeleti folyosón, ahonnan egy szép nagy lépcső vezet le a földszintre, azonban a félelmem alaptalannak bizonyult. A porszívó rendelkezik a szükséges leesés elleni védelemmel, így szépen megállt a lépcső szélén. Ehhez ráadásul nem kellett virtuális falat telepíteni, ugyanis a robot alján lévő szenzorok látják el ezt a védelmet.

Másik pozitív tapasztalat, hogy elég ügyesen navigál és ha mégis elakadást tapasztal, akkor megpróbál másik szögből szabadulni. Sokszor volt rá példa, hogy – az amúgy nagy – küszöbön próbált meg felmászni több-kevesebb sikerrel egészen addig, amíg talált egy helyet ahol feljutott (ezt később virtuális fallal lezártam).

Nem tudom véletlen-e vagy szándékos (persze hogy nagy valószínűséggel véletlen volt csak), de volt egy alkalom, amikor egy szőnyeget gyűrt fel, majd egy másik – eltérő – szögből megigazította, majd folytatta útját. Szerintem amúgy az elakadást érzékelte és próbálta más szögből befejezni a porszívózást, hiszen a szenzorok akadályt nem jelezhettek.

Persze többször fordult elő hogy elakadt valamiben, vagy feltekert valamit magára, de hamar ki lehetett szabadítani és legközelebb ezeket félretenni az útjából. Ezekről amúgy egész gyorsan és részletesen küldte is a mobilomra a hibajelzést, például hogy valamiben elakadt a fő kefe.

Automatizálás

Mivel a Xiaomi okoszisztéma eléggé sok eszközt takar, ezért eléggé nagy a mozgásterünk az automatizálásra, túl azon hogy napi szinten időzíthetjük az automata takarítást. Ha szeretnénk – és rendelkezünk nyitásérzékelővel – akár reggeli távozásunkra reagálva indíthatunk takarítást, vagy érkezésre állíthatjuk le. Automatizálhatjuk a dokkolást, vagy épp a szívásteljesítményt növelhetjük vagy csökkenthetjük. Nálunk minden reggel ébredés előtt indul el és járja körbe a földszintet halk üzemmódban, így csak hetente 1x-2x kell ránézni és üríteni a portartályt, letakarítani a kefét.

Karbantartás

A takarító robotot is takarítani kell, amire még sajnos nincs másik robot. Azonban a Mi Robot Vacuum eléggé könnyen karbantartható: a portartály könnyen kiemelhető és üríthető, ahogy a rá rögzített szűrő is – ami amúgy cserélhető része a porszívónak. Ezt pár naponta érdemes is megtenni, ahogy az alsó főkefe esetén is. Ez utóbbi egy mozgatható dobban található a porszívó alján és könnyen kiszedhető, nincs szükség segédeszközre. Ez némi hajszálat képes összeszedni, de itt látszik milyen jól is van megtervezve, mert eddig még nem tudott annyit magára tekerni, hogy megakassza a működést. Ennek tisztításához mellékelt is a gyártó egy kis késsel ellátott fésűt, amivel játszi könnyedséggel lehet eltávolítani az összeszedett szöszt. Elhasználódás esetén ez az alkatrész is cserélhető. Ezen felül az app-ban találunk egy Care menüpontot, ahol a szenzorok állapotát követhetjük és itt jelzi, ha valamit ideje megtakarítani. Persze ez nem valós, csak számolt elhasználódás, így néha jobb meggyőződni saját szemünkkel is azok tisztaságáról, főleg ha fenn áll a leesés veszélye.

Integrálás

Ha szeretnénk hangvezérléssel indítani, vagy megállítani, akkor erre is van mód, ha rendelkezünk Google vagy Amazon hang alapú asszisztenssel. Ezeknél csak fel kell venni a Xiaomi Home appot/skill-t és elérhetővé vállnak a Xiaomi termékeink. Az én tapasztalatom az, hogy a Google jobban kezeli (vagy csak arra van jobban megírva az app).

De mint minden Home Assistant felhasználó szeretném ha ott is megjelenne a porszívó, tudnék rá automatizálást írni. Sajnos ez nem olyan egyszerű, mivel nincs hivatalos megoldás erre. Azonban lelkes programozóknak hála jelenleg több ismert módja van a kommunikációs token megszerzésének (ez szükséges ahhoz, hogy az eszköz adatait kinyerjük és vezérelni tudjuk). Ezt az alábbi linken összefoglalták, de azt fontos megjegyezni, hogy a firmware frissítésekkel ezen megoldások elveszhetnek.

Update: Jelenleg a legegyszerűbb mód a token kinyerésére, ha felrakjuk a Xiaomi Home app 5.4.49 verzióját, melyben segítséget nyújthat az Apkmirror. Ha megvan, akkor indítsuk el és jelentkezzünk be, majd válasszuk ki a robotporszívót, hogy lekérje az aktuális állapotot. Ezután már csak a mobil fájlrendszerén kell megtalálni a “SmartHome/logs” mappában egy dátummal ellátott “txt” fájlt. Ezt töltsük le és keressük meg benne a porszívóhoz tartozó tokent. A routeren érdemes ezek után befixálni az eszköz IP címét, mivel arra az integrációhoz is szükség lesz.

Ez után gyakorlatilag minden funkciót ugyanúgy elérhetünk, mint a mobil appban, azaz indíthatunk, leállítatunk takarítást, visszaküldhetjük a dokkra, vagy állíthatjuk a fokozatokat. Ezeket a parancsokat aztán használhatjuk automatizmus írásához, illetve megjeleníthetjük felületen, amihez több jó plugin is készült, ráadásul direkt ehhez a készülékhez: xiaomi-vacuum-card és a Lovelace Xiaomi Vacuum Map card

Ha szeretnénk a térképet kinyerni, akkor a FloleVac app lesz a segítségünkre.

Összefoglalás

Nálam abszolút nyertes ez a robotporszívó, így a teszt után beszereztem egyet saját használatra. 100 ezer forint körüli árban ez az egyik legjobb választás, ráadásul ezért itthon gyártói garanciát kapunk. A térképezés és az algoritmus a mai napig jól teszi a dolgát, nagyon hatékony. Igaz nem tud portörlés funkciót – mint a nagyobb testvérei –, de ismerősi körben többeknél hallottam, hogy nem is használják ki ezt, ráadásul szőnyeg mellett macerás. Ezen felül a szívási teljesítménye bőven elegendő, majdnem felveszi a versenyt a hagyományos porszívóval. Kisállat és gyerek mellé kifejezetten ajánlott. Nálunk napi szinten indul automatikusan és csak nagyritkán van szükség alapos porszívózásra. Egy ilyen robotporszívó mellé egy gőzölős felmosót ajánlott használni és nagyon leegyszerűsödik a takarítás: csak pár naponta kiüríteni a portartályt. Szoftveres téren is javult, mivel a frissítésekkel kijavították a gyerekbetegségeket és új funkciókat is kapott a megjelenéskori tudáshoz képest. Alkatrész utánpótlása is nagyon jó, ugyanis pár ezer forintért lehet ezeket beszerezni, ami az alapár mellett nagyon jó vétellé teszi, nem is beszélve arról, hogy szükség esetén pótalkatrészek is kaphatóak hozzá, amiket könnyű cserélni.

Jelenleg 94.900 Ft-ért szerezhető be a xiaomi.hu-n vagy a Lurdy Mi Store-ban

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →