Tartós teszten járt nálunk a Xiaomi legnagyobb porszívója

Több mint egy hónapig ismerkedtem a nevében kimaxolt Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro+ robotporszívóval és be kell valljam, szükség is volt ennyi időre.

Alapvetően elégedett vagyok a Xiaomi márkával, mert jó ár/érték arányú termékeiket régóta használom mindenféle probléma nélkül. Ilyen például a régi Mi Robot Vacuum is – melyet korábban teszteltem is amit itt tudtok elolvasni –, ez több mint egy éve minden reggel körbejár és teszi a dolgát. Mire mi felébredünk a gyerekekkel már tiszta a földszint, lehet újra randalírozni.

Persze a Mi Robot Vacuum megjelenése óta több új változat is készült, amelyek halkabbak mégis nagyobb szívóerővel rendelkeznek. Ezen felül megjelent a nedves portörlés is, ami egyrészről hasznos funkció, de többen összekeverik a felmosással, így többet várnak tőle, mint ami valójában. De térjünk is a lényegre: a Xiaomi lecserélte a korábbi Mi Robot Vacuum-ot, mely helyett kaptunk egy mop funkcióval felvértezett modellt, melyet ezúttal nem a Roborock, hanem a Viomi tervezett. Ez már fejlesztett LIDAR-t és szenzorokat kapott, ráadásul a szívóerő is nagyobb lett. Ez után kaptunk egy belépő szintű Mi Robot Vacuum Mop Essential nevű készüléket. Ez nem rendelkezik LIDAR-ral, helyette a közelségi érzékelőkre támaszkodik, ezáltal igazi térképezést itt nem kapunk, cserébe nagyon olcsó lett. Ezt amúgy egy másik gyártó, a Dreame készítette a Xiaomi számára, melyet a tesztünk alanya követett, ami szintén a Dreame műhelyéből került ki, ám ezúttal a felső kategóriában: ez a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro+.

Első benyomások

A külsőségekről nem ejtenék már túl sok szót, hiszen a Xiaomi letisztultsága már szinte megszokott. Tükröződik ez magán a csomagoláson és a készülékein is. Talán egy apróságot említenék meg, ez pedig az, hogy a Xiaomi elhagyta a polisztirol használatát, ami környezetvédelmi szempontból dícséretes. A csomagban minden fontos kiegészítőt megkapunk a robotporszívó mellett. Mind a készülék, mind a kiegészítők anyaghasználata hozza a Xiaomi-tól elvárható minőségi érzést.

Maga a robot amúgy első ránézésre kisebbnek tűnik a Mi Robot Vacuum mellett, ami betudható a LIDAR torony hiányának. Összehasonlítva amúgy az előddel, valójában alig térnek el méretben, leszámítva az ikonikus lövegtornyot. Mert igen, a legfontosabb eltérés a Mop 2 Pro+ porszívó és elődei között a térképezéshez használt technológiában lelhető fel. Ez a készülék a lézeres megoldás helyett 2 kamerát használ: egy nagylátószögűt a felső részen és egyet a front oldalon, így megkapva a vSLAM+ToF névre keresztelt térképezési módot. A lézeres megoldáshoz képest a robot a kamerák használatával elviekben képes így a tárgyfelismerésre. Hasonló megoldást amúgy láthattunk már a Samsung és az iRobot Roomba robotporszívóin is. Aki aggódna a biztonságon, annak megnyugtatás képen; a feldolgozás legnagyobb része a készülék többmagos processzorában történik és abból fénykép vagy video nem jut ki.

Funkciók

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro+ sok újdonságot hoz a Mi Robot Vacuum-hoz képest, de kezdjük is az egyik leginkább szembetűnővel a moppal. Ez a funkció alapvetően azoknak hasznos akiknél nagyobb egybefüggő járólap vagy egyéb sima padlóburkolat van. Ezt szép tisztára tudja portalanítani a robot az aljára szerelt törlő segítségével. Bár ahogy korábban írtam ez nem felmosás, a Mop Pro 2+ valójában képes okosan adagolni a vizet a mopra 3 állásban, így növelve a hatékonyságot. Bevallom töredelmesen, nekem a gyerekek mellett a mop funkció kevésbé volt kihasználva (foltok makacssága), főleg hogy inkább a gőzölős felmosót részesítjük előnyben. Viszont azt megfigyeltem, hogy ha nincs rajta a mop kiegészítő, akkor jobb a küszöb mászása a robotnak – mivel a hátsó rész magasabban van a talajtól, ezáltal jobban meg tud dőlni. Nálam ezért olyan helyen sem akadt el, ahol a Mi Robot Vacuum rendszeresen. Ez nekem nagy plusz pont. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mop kiegészítő felpattintása esetén mindenképpen porszívózás és feltörlés üzemmódban fog indulni, azaz ez alapján határozza meg a bejárandó útvonalát.

Nekem nagyon tetszett még a szőnyeg felismerés, ami meglepően jól működött: amint szőnyeg fölé érkezett, nem sokkal utána megnövelte a szívóerőt. Ezt a funkciót viszont külön be kellett kapcsolni. Érdemes is, mivel mop módban kevesebb vizet adagol a szőnyegre érve. És ha már szívóerő, ennél a változatnál már 3000 Pa-t kapunk, ami nagyon jónak számít a robotporszívók között. A nagyobb szívóerő mellé ráadásul nagyobb akkut és koszgyűjtőt kapunk, így ráér 5-10 ciklusonként üríteni. Ha mégis lemerülne út közben, akkor egy töltési ciklus után automatikusan folytatja ott ahol abbahagyta.

Természetesen ennél a porszívó robotnál is van lehetőség zónákat meghatározni, illetve virtuális falakat húzni. Erre kapunk az alkalmazásban egy könnyen használható szerkesztő felületet, pontosabban kettőt: a térkép szerkesztőt, ahol feloszthatjuk a mentett térképet kényünk kedvünk szerint; illetve a zóna szerkesztőt. Ebben állíthatjuk be a virtuális falakat, illetve a mop vagy porszívózásból kizárt zónákat. Arra ügyeljünk, hogy a térkép időnként frissül, így ha a virtuális fal megkerülhető, akkor meg is kerüli a porszi. Ahhoz hogy ezeket használni tudjuk, kapcsoljuk be az appban a térkép mentése funkciót.

A takarítást indíthatjuk manuálisan alkalmazásból vagy a készülékről, időzíthetjük, de ha rendelkezünk Google Home vagy Amazon Alexa eszközzel, akkor hangutasítással is. Ha lépcső van a lakásban, a leeséstől se kell félteni, rendelkezik a megfelelő érzékelőkkel.

Használat

A kicsomagolás és üzembe helyezés egyszerű, miután eltávolítottuk a csomagolóanyagot. A Xiaomi Home alkalmazásban csak adjuk hozzá a készüléket és már mehet is. Itt érdemes az első használat előtt átnézni a funkciókat, mert érthetetlen módon a térkép mentését külön be kell kapcsolni. Ha volt korábban Roborock gyártmányú okos porszívónk, akkor a menü elrendezése kissé szokatlan lehet, ahogy a betűtípus is. No de induljon a takarítás.

A nagyobb szívóerő ellenére meglepően halkabb lett. Ez nálunk a reggeli takarítás miatt kiváltképp feltűnt, mivel itt még az erősebb szőnyeg szívás sem volt olyan hangos mint a már sokat ment Mi Robot Vacuum esetében. Nekem ez a funkció tetszett legjobban. Küszöb mászásban is lekörözte az elődjét, hiszen ahogy fentebb is írtam nem okoznak gondot neki a magasabb emelkedők. Sőt nem csak a magasabb emelkedők, hanem az alacsonyabb magasság miatt is jobban elfér olyan helyeken, ahol a LIDAR-osak nem. A többi szenzorok valóban jobbak lettek, mert kevésbé érzékeny így a robot a szőnyeg sötét foltjaira, már nem hiszi azt, hogy azok szakadékok. Ugyancsak szépen felismerte az elé tett zoknit, kábelt és papucsot is, bér nem tudja mik ezek, csak akadályként jelöli. Itt viszont fontos, hogy lássa, mert ha nem előtte van a tárgy, hanem kissé mellette egy fordulás alatt, akkor előfordulhat, hogy nem veszi észre. Nem próbáltam ki kisállat után maradt kosszal, de gondolom ugyanez a helyzet. 🙂 Kisebb dolgokat viszont később újra megnéz, hogy megszűntek-e már és ha igen, akkor végigmegy a helyükön. Viszont ha bármiben elakad, vagy valamit felszív amit nem kellett volna, akkor egyből szól és ráadásul eléggé bőbeszédű. Sokkal részletesebben közöl információkat hangosan, mint a Mi Robot Vacuum, ami a mobil nélküli felhasználóknak hasznos lehet. A mop funkció is jól tud működni, de ez csak eseti felhasználás mellett. A szőnyeget felismerve például nem enged vizet a mopra, így épp csak nyirkos lesz a szőnyeg teteje. (Ha ezt sem szeretnénk, akkor beállíthatjuk no mop zónának és el fogja kerülni.) Ugyan a vizet jól adagolja, a takarítási ciklus végén kéri is hogy vegyük le az amúgy könnyen felhelyezhető kiegészítő mop tartályt. Fontos, hogy ebbe csak vizet – lehetőleg ioncseréltet – használjunk vegyszerek nélkül.

Tapasztalatok

Maga a készülék tökéletes is lehetne, mert minden funkciója előre mutató, mindezt elérhető áron. Szépen felismeri az akadályokat maga előtt, jól adagolja a vizet és erősen szív. De sajnos a LIDAR hiánya nagyon érződik. A térképezés e miatt pontatlanabb a Mi Robot Vacuum-hoz képest. Szinte csak azt látja ami előtte van, ráadásul nem mindig tudja azt jól elhelyezni. A LIDAR-t használó robotok már az induláskor látják a szoba nagyját, így egy kezdeti térképet már az első pillanatban kapunk, de itt nem. Mivel nincs meg ez az előnye, ezért mindent a dokkolóhoz képest igazít a megtett út alapján. Ez okozott olyan érdekességeket, hogy a térkép elsőre féloldalas volt. Ezt egy újratérképezés ugyan később megoldotta, így ha ferde lenne az útvonala, akkor érdemes levenni a dokkolóról és úgy elindítani, hogy felfedezze hol van. Lehetőleg ügyeljünk arra, hogy a dokkolót mindig a falra párhuzamosan helyezzük el, akkor elkerülhetjük az ilyen problémákat.

A virtuális falak és zónák jól működnek, még takarítás alatt is lehet szerkeszteni, ekkor ugyanis egyből megáll a robot és szerkesztés után újraindul már az új térkép alapján. Ügyeljünk arra, hogy a térkép folyamatosan korrigálva lesz, ezért a zónákat, virtuális falakat húzzuk túl. Nálam egy virtuális fal a térkép frissítése közben megkerülhető lett, így csak a vonalat hagyta ki a Mop Pro+. Ugyancsak nem szereti, ha felemelik, ilyenkor ugyanis nem minden esetben tudja folytatni a munkát, ha nem tudja újra pozícionálni magát, ezért inkább új ciklusba kezd. Ha viszont már párszor végigment a lakáson, akkor már megvan neki a teljes térkép, amit ha zónákra osztunk, akkor azt figyelembe véve járja be, azaz zónáról zónára haladva.

Konklúzió

Összefoglalva a készülék sok hasznos funkciót elhoz magával a drágább rokonaitól. Ilyen a tárgyfelismerés, a szabályozható mop és a szőnyeg felismerés. Ráadásul ezek jól is működnek legtöbb esetben, szőnyegen szépen megemelte a szívóerőt és a mop nedvességét is jól szabályozta. A szívóerő ráadásul ennél a típusnál a legnagyobb a Xiaomi aktuális kínálatában. Az is dícséretes, hogy a nagyobb szívóerő ellenére kifejezetten halk, jelentősen csendesebb régi Mi Robot Vacuum zajszintjéhez képest. Az elé tett akadályokkal is jól boldogult, nem ment rá se a zoknira, se a kábelre. Ezeket egy lézeres változat nagy valószínűséggel maga alá gyűrt volna. Ha van kisállat, vagy gyerek, akkor ez a funkció sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket.

Ezekkel szemben viszont ott vannak a térképezés hibái és az e miatt megnövekedett takarítási ciklusok. Inkább lenne picit magasabb, csak a felső kamera helyett kapjunk LIDAR-t. Akkor tényleg Pro, vagyis Pro Plusz termék lehetne. Az app kissé szokatlan ugyan, de miután alaposabban átnéztük, egészen jól használható – nem mintha ne lehetne ezt frissítéssel változtatni. Ettől függetlenül a Dreame jó munkát végzett, hiszen hozza a Roborock-hoz hasonló összeszerelési minőséget.  Az se egy elhanyagolható tényező, hogy árban jóval kedvezőbb, mint azon robotok, amelyek hasonló képességekkel rendelkeznek.

A terméket a fentiek tudatában olyanoknak ajánlom, akiknek fontos az alacsony tárgyak alatti takarítás, a szabályozható mop és az akadály felismerés képessége. Ezek valóban jól működő funkciók és nem mind jellemző ebben az ársávban. Ha ezeket el tudjuk engedni, akkor lehet jobb vétel nekünk a Viomi által gyártott Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro, ami LIDAR-t használ és ráadásul jelenleg akciós is a Xiaomi.hu-n.

 

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro+ robotporszívó itt tudod beszerezni »

A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro itt vásárolható meg »

 

 

Kövess minket!
, , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →