Legrand Valena Life – Netatmo

Egy erős platform

Miért is érdekes a rendszer

A Legrand Magyarország felajánlásából, tesztelésre és bemutatásra kaptunk a Valena Life Netatmo termékcsaládból egy garnitúrát, amit általános életkörülmények közötti, éles tesztnek vetettünk alá. Nyomkodja a feleségem, az anyósom, a lányom… szóval eléggé kritikus, hogy minden rendben menjen.

A rendszer különlegessége, hogy gyakorlatilag tökéletes retrofit megoldás! Tehát a régi villamos szerelvényeket (kapcsolókat, dugaszoló aljzatokat, …) egyszerűen lehet cserélni, majdnem minden esetben! Mivel a Valena Life termékcsalád része, ezért a család többi elemével is sorolható (maximum 5 szerelvény/keret) így esztétikus megjelenés is kialakítható, ha egy helyre több kapcsoló vagy dugaszoló aljzat is kerülne.

Hogyan beszélgetnek egymással?

Az eszközök közötti kommunikáció vezeték nélkül, Zigbee alapokon működik, ami lehetővé teszi, hogy az eszközök között ún. MESH hálózat jöjjön létre. Egy Zigbee Node (eszköz) 10-20 méteren belül képes üzenetet fogadni és továbbítani más Zigbee eszközök számára, így egy átlagos ingatlan esetén nem marad sarok lefedettség nélkül.

A Zigbee-ről tudni érdemes, hogy ugyanazt a frekvencia tartományt használja, mint a WiFi vagy a Bluetooth, így van esély interferenciára, de a 2.4 GHz-es tartományt jobban felosztva könnyebben talál a rendszer interferencia mentesebb csatornákat. Szerencsére amióta a szolgáltatók elkezdték az új 5 GHz-es Wifi-vel működő routereket szállítani, sokat javult a 2.4 GHz-es tartomány állapota. Ettől még sajnos számolni kell az interferencia lehetőségével.

Tesztalanyok

Gateway + Főkapcsoló

Ez az egység felel azért, hogy összefogjon minden Netatmo/Bticino/Somfy/Eliot eszközt a hálózatunkon és ezt továbbítsa az internet és más, a LAN hálózaton lévő eszközök felé, illetve biztosítja a HomeKit/Alexa/Google Home integrációs lehetőségeket is.

Ennek felszereléséhez érdemes keresni a lakásban, valahol központi helyen, egy sima, egymagában lévő dugaszoló aljzatot, oda gond nélkül felszerelhető. Az egységnek nincs szüksége UTP kábelre, mivel WiFi-n keresztül csatlakozik a hálózatunkhoz.

A Gateway része egy dugalj is, ami kapcsolható, fogyasztásmérő és éjszakai fényként is használható készenléti fény jelzés is van rajta.

1P kapcsoló

Egy “sima” kapcsoló, amiből majdnem kihoztak mindent, amit egy kapcsolóból ki lehet hozni: távirányítás/automatizálás, éjszakai fény, fényerő szabályozás (dimmelés). Különlegessége, hogy nem igényel “Nulla” vezetőt a felszereléshez, azonban egy kompenzátor beépítése igencsak javasolt, ha a kezelt világítótest 30W alatt fogyaszt, szerencsére ezt a kompenzátort a csomagban megtaláljuk! 

Redőny kapcsoló

Kapcsolóval működtetett motoros redőnyök kezelésére találták ki, függőleges kialakítású redőnykapcsoló, támogatja az éjszakai fény lehetőségét is!

Végállások elérése után automatikusan le is kapcsolja a redőny motor(oka)t.

Fogyasztásmérő

DIN (kalap) sínre szerelhető, kismegszakító méretű, alakú 1 fázisú, bilincses fogyasztásmérő eszköz. 76A áramerősségig terhelhető, szóval a legtöbb lakás csúcsidejű fogyasztás mérésére is alkalmas eszköz.

A dugaszoló aljzat és a dimmer is jegyzi a fogyasztást, így láthatjuk azt is hogy az okos megoldásokon keresztül mekkora a fogyasztás.

Vezeték nélküli kapcsoló

Elemmel működő vezeték nélküli kapcsoló, amit, lehet párosítani más kapcsolókkal és a mikromodullal is. Bárhova felszerelhető, sorolható. Remekül megoldhatóak az olyan helyzetek, mint:

  • Gyerekszobába, gyerek számára elérhető kapcsoló elhelyezése úgy, hogy nem kell attól tartani, hogy ha leönti bármivel áramütés érné
  • Kényelem fokozása, ha használat közben rájöttünk, hogy kényelmetlen helyre került korábban egy kapcsoló, vagy éppen hiányzik valahonnan egy plusz kapcsoló

Sajnos ezek nem támogatják az éjszakai fényt, de érdemben nem is lehetne biztosítani a 2 éves üzemidőt egy folyamatosan aktív LED-el.

Mikromodul

Ez egy mostanra már klasszikusnak mondható “pogácsa relé”, amit a falba, szerelő dobozba, illetve egyéb helyekre is fel lehet szerelni, és vezeték nélküli kapcsolókkal párosítva használni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy ez egy világítási körök kiszolgálására tervezett eszköz! Nem alkalmas arra, hogy egy dugaszoló aljzat mögé helyezzük!

Könnyű megoldást biztosít alternatív kapcsolók helyettesítésére vagy éppen okosítására is, de mivel képes arra is, hogy hagyományos kapcsoló által adott “jelet” is használjon. Emiatt könnyen helyet találhat a lámpatest kötés takaró része mögött vagy egy szerelő dobozban is.

Telepítés

Maga a telepítés nem nehezebb, mint egy hagyományos szerelvény felszerelése: teljes áramtalanítás, szerelvény csere, áram alá helyezés. 

A fizikai telepítés végeztével a Home + Control alkalmazásban kell folytatnunk a lépéseket, ami lépésről-lépésre végig vezet minket a folytatáson. Az adott lakás WiFi hálózatára fel kell csatlakoztatni a GateWay-t, ez után a GateWay elkezd nézelődni potenciálisan csatlakoztatható eszközök után. Maguk a szerelvények készségesen jelzik is, hogy sikerült -e a csatlakoztatás vagy sem.

A mobil alkalmazás

A mobil alkalmazás segít majd a telepített eszközök rendszerezésében, jelenetek szervezésében, a főkapcsoló tevékenységének beállításában.

Az alkalmazás megjelenése esztétikus és látszik, hogy nem csak összecsapták, hanem gondolkodtak is rajta.

Időzített eseményeket és jeleneteket beállítani és indítani rajta viszonylag könnyen lehet és könnyűszerrel meg is oszthatjuk otthonunk szolgáltatásait más családtagokkal is.

Van lehetőség figyelmeztetések beállítására is, de jelenleg ez a funkció csak arra van korlátozva, hogy értesítést küldjön, ha 1 vezérelt világítótest 6 óránál tovább van felkapcsolva. 

Családtagok, vendégek kezelése

Az alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy másokkal is megosszuk otthonunk okos lehetőségeit, azonban ez teljeskörű megosztást jelent! Jelenleg nincs mód arra, hogy szabályozzuk, hogy ki milyen zónát láthat.

Automatizálási lehetőségek

Van lehetőség automatizációk létrehozására idő alapon akár a napkeltéhez/nyugtához képest relatív is, de sajnos IFTTT szerű szabályrendszerek létrehozására a cikk írásakor még nincs lehetőség.

Google Home / Amazon Alexa integráció

Az alkalmazás maga nem kínálja fel a hang-asszisztens integrációt, nekünk kell azt a kiválasztott asszisztens lehetséges képességei közt levadászni. A Legrand képességek azon változatát válasszuk, ahol a Home + Control neve és vagy ikonja látható. 

Ezek után viszont a hang asszisztensek gond nélkül, a megszokott módon kezelik ezeket az eszközöket.

Alexa sajnos még nem látja a redőnyöket, ami nem is meglepő, mert historikusan nem megoldott a redőny és zsalúzia kezelés Alexán keresztül. Ez első sorban az Amazon részéről hiányzó támogatásban keresendő. Akik kezelték ezt a kérdést, általában egy szabályozható teljesítményű dugaszoló aljzatként vitték fel.

Összegzés

A rendszer megjelenésekor is ki tudta szolgálni az átlag háztartás legtöbb okosítási igényét és várhatóan a paletta hamarosan tovább fog bővülni újabb eszközökkel is, mint a korábban említett fogyasztásmérő, illetve termosztát.

Tekintettel arra, hogy a Legrand régi márkanév az európai piacon, és műszakilag is megfelelnek az európaiak által támasztott villamostechnikai követelményeknek, a HomeKit kompatibilitás miatt pedig jól integrálható más rendszerekbe is.

Bátran tudjuk ajánlani ezt a rendszert, legyen szó újépítésről, vagy meglévő rendszer felújításáról!

 

Okos Otthon Club Ajánlott termék

Kövess minket!
, ,

About Galicz Miklós

Hobbista webfejlesztőből lett professzionális Senior Full Stack fejlesztő akinek középiskolai tárgy volt az okos otthon.
View all posts by Galicz Miklós →