TOP 5+1 újdonság Zigbee vonalon

Bár az év ezen szakasza általában nem tartogat túl sok újdonságoz, az idei év kicsit máshogy alakult. Ezért is lehet az, hogy az ismertebb kínai gyártók csak mostanra kezdték el szállítani az év első felére szánt újdonságaikat. De milyen érdekességekkel örvendeztetnek meg minket a nyári szünet alatt?

Sonoff Zigbee termékcsalád

Itt van például sokak kedvenc termékcsaládja a Sonoff korábban belengetett Zigbee termékcsaládja ami áll egy gateway-ből, hő- és páratartalom szenzorból, mozgásérzékelőből, nyitásérzékelőből és kapcsolóból. Ezek külön külön megvásárolhatóak, illetve ezzel a rendszerrel a korábban megjelent Zigbee-s Sonoff termékekkel (pl.: Basic ZBR3). Részletesebben ebben a cikkben írtunk a Sonoff újdonságairól, amiket már itthon is be tudtok szerezni:

A termékek elérhetőek a hazai viszonteladó webáruházában, raktárról

Aqara G2H Smart Hub Camera

A Zigbee alapú smart eszközeiről híres Xiaomi égisze alá tartozó Aqara is több termékéhez adott ki frissítést, így érkezhetett meg a gateway funkciókkal is rendelkező G2H kamera. Az elődhöz képest immáron több színben is elérhető kamera már Zigbee 3.0 verziójával érkezik amit kiegészít a hivatalos Apple HomeKit támogatás. Fejlesztettek a mozgás érzékelésén is, amit immár AI támogat, így lehetőség nyílik a tárgyak vagy személyek felismerésére.

A kamera jelenleg $59.99 áron kapható az Aliexpress.com-on

Zemismart EU Smart Lock M500

Direkt az Európai piacra szánt okos zárral érkezett a Zemismart. A termék érdekessége, hogy a konkurens termékeknél megtalálható két fő irány (teljes okos zárszerkezet, vagy meglévő zárra építhető megoldás) helyett egy köztes utat választott a gyártó: az M500 ugyanis cilinderes zárbetéttel egybe építve érkezik, ami miatt elvileg könnyű telepíteni és a legtöbb forgalomban lévő ajtóval kompatibilis. Kívülről ráadásul csak egy sima zárnak látszik ami a mellékelt kulcsokkal is nyitható. A termék a népszerű Tuya platformra épül, ezért a Google Assistant és Amazon Alexa vezérlés épp úgy adott mint a platform többi termékével való kompatibilitás. Mindezekhez ráadásul kedvező ár is társul:

A zár jelenleg $98.98 áron kapható az Aliexpress.com-on

MOES BHT-002 Thermostat

Ha Wifis okostermosztátot keresünk és sokat számít az ár, akkor biztos hogy felmerül a Moes BHT termékcsalád, mely a különböző fűtési megoldásokhoz kínál nagyon kedvező, de mégis korrekt megoldást, legyen szó akár gázkazán, padlófűtés vagy elektromos vízmelegítő okos vezérléséről. Ráadásul mostmár elérhető lett a Wifi-s verzió mellett egy Zigbee 3.0 kiadás, mely a kommunikációs formát leszámítva minden másban azonos a korábbi verziókkal. Ahogy a Wifis változat, ez is a Tuya platformra épít, ezért éppúgy támogatja annak minden funkcióját. A Zigbee termosztát a Wifi-s változatnál pár dollárral ugyan drágább, de aki erre a megoldásra épít, számára megéri ezt a felárat:

A termosztát $34.99 áron vásárolható meg az Aliexpress.com-on fekete vagy fehér színben

MoesHouse Smart Curtain Motor

Az smart árnyékolástechnikában a zsaluzia és rolók vezérlése mellett egyre népszerűbbek a motoros függöny megoldások, mint például a MoesHouse Wifi és Zigbee motoros karnisai. A MoesHouse megoldása választható hosszban, többféle vezérlővel (fali és vezeték nélküli, egy vagy többcsatornás) és választható Wifi-s vagy Zigbee-s változatban érhető el, ráadásul mindkettő vezérelhető RF távirányítóval is. Ahogy a többi Moes termék, ez is a Tuya platformra épít, ezért könnyen integrálható már meglévő rendszerünkbe.

A smart függöny hossztól függően $109.99-tól szerezhető be az Aliexpress.com-on

+1 Yeelight Smart Bluetooth Mesh Downlight/Spotlight and Bulb

Bár a Wifi helyett egyre többször esik választásunk más vezeték nélküli megoldásokra, a Zigbee és Z-wave mellett nagyon kevés esetben jelenik meg opcióként a Bluetooth, pedig az előzőekhez hasonlóan itt is adott a mesh hálózat kiépítése. Érdekesség, hogy az eddig inkább Wifi-s izzóiról és lámpáiról híres Xiaomi ökoszisztémába tartozó Yeelight inkább ezt a BT Mesh-t választotta a Mijia platformon bejáratott Zigbee helyett. Ettől függetlenül ígéretes eszközökről van szó, amikhez egyből elérhető lett egy gateway is. A termékek a fentebb említett Mijia platformra épülnek, de ezen kívül támogatják az Apple HomeKit rendszert is.

Az áruk eléggé kedvező, az izzó például $8.99 áron kapható az Aliexpress.com oldalon, míg az M2-es spot $13.34-ért ugyanitt

 

Összefoglalásképp egy kis adalék, hogy a fenti Tuya platformra épülő Zigbee-s megoldások nagy része akár felhő nélkül is üzemeltethető a Zigbee2Mqtt használatával (vásárlás előtt érdemes átnézni a támogatott eszközök listáját, folyamatosan bővül, a fenti újdonságok is hamarosan bekerülhetnek). E miatt nem szükséges hardveres vagy szoftveres átalakítás, ami újabb nagy előny a Wifi-s megoldásokkal szemben. Persze a Tuya platform önmagában rengeteg integrációs lehetőséget rejt, értjük ezalatt a márkák közti kompatibilitást, vagy éppen a hang alapú vezérlést Google Assistant vagy Amazon Alexa segítségével. Mindezeken túl támogatottak a népszerűbb DIY megoldások által is, mint a Home Assistant, Domoticz vagy Openhab.

Plusz jóság, hogy a Tuya platformra épülve egyre érdekesebb eszközök jelennek meg, mint például ez a Zemismart fali vezérlő kijelző, ami egyben médiacenter is, így bővítve a platform képességeit.

Kövess minket!
, , , , , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →