Okosotthon távfelügyelethez

Az okosotthon nem csak leegyszerűsíti az életünket, hanem segítheti annak védelmét is. Jó példa erre az idősek felügyelete, ami a jelenlegi helyzetben kiváltképp fontos. De hogyan oldható meg mindez, milyen lehetőségeink vannak? Erről a témáról, kérdeztük a Verdom Kft.-t.

 

Ha jól tudom, akkor a Loxone rendszerében van lehetőség távfelügyelet kialakítására, tudnátok erről pár szót mondani?

A Loxone automatika rendszerben lehetőség van felügyeleti funkciók használatára. Ezek a funkciók a Riasztóközpont, Tűzjelző központ, Vízérzékelő központ és az AAL (Ambient Assisted Living) központ mely az idősek védelmére szolgál. A rendszer terepi eszközeiből érkező információk alapján jelzések generálódnak a programban, mely jelzéseket aztán különböző információs csatornákon a rendszer elküldi a felhasználóknak, és az értesítési listában meghatározott személyeknek, szervezeteknek. Ilyen információs csatornák a push notification, az e-mail és a telefonhívás, melyekben előre rögzített szöveget tudunk küldeni. Mindegyik központnál lehetőség van beállítani egy riadóláncot telefonszámokkal. A riadólánc mindaddig küldi az értesítéseket megadott sorrendben, míg azt valaki nem nyugtázza.

Milyen adatokból valósítja meg mindezt? Honnan érkeznek ezek?

A felügyeleti funkciók alapvetően a világításra, hőmérséklet szabályozásra beépített elemeket használja. A Loxone Touch kapcsoló méri a hőmérsékletet a helyiség szabályozáshoz, de ha ez a hőmérséklet eléri a 43°C-ot, jelzést küld a Tűzjelző központ. A világítás automatikus kapcsolására használt mozgásérzékelő küldi a jelzéseket, ha a Riasztó központ élesítve van. Ilyen érzékelő továbbá a nyitásérzékelő, mely a hőmérséklet szabályozásban és az árnyékolásban is nagy szerepet tölt be, de a riasztórendszernek is fontos része. A mosógépnél elhelyezett vízérzékelő jelét figyeli a Vízérzékelő központ. Gyakorlatilag minden beépített Loxone termék része tud lenni a felügyeleti rendszernek, így nem kell erre a feladatra külön perifériákat vásárolni.

Esetleg egy gyakorlati példát tudnál mondani?

A Riasztó-, Tűzjelző- illetve Vízbertörés központokat nem kell magyarázni, ezek ma már elég elterjedt és ismert rendszerek. Amit kiemelnék, mint újdonság az az Időseket védő (AAL) rendszer. Itt az épület szemének tekinthető legfontosabb elem a mozgásérzékelő. A mozgásérzékelőt azért tervezzük be, hogy teljesüljön az automatikus világítás, a hőmérséklet szabályozás pedig figyelembe vegye a jelenlétünket. Ugyan ennek az érzékelőnek a jeleit felhasználhatjuk arra, hogy megfigyeljük egy idős ember mozgását az otthonában. Ha az a mozgás nap végén nem a hálószobában végződik, vagy ha az utolsó mozgásjel például az előszobában történik, és azt nem követi meghatározott időn belül egy riasztó élesítés, a rendszer automatikusan a Riadóláncban meghatározott sorrendben elkezdi értesíteni az érintetteket mindaddig, amíg valaki a jelzést nem nyugtázza.

Idősek esetén nem okoz gondot az okosotthon és annak kezelése?

A Loxone Touch kapcsoló fejlesztésénél a legfontosabb szempont a könnyen tanulható kezelhetőség. Az öt dedikált funkció felülete lehetővé teszi, hogy az épület bármely helyiségébe lépve ugyanazok a funkciók ugyanazokon a felületeken legyenek elérhetők. A megfelelően tervezett és programozott automatika rendszereknél talán az a legfontosabb funkció, hogy a napi rutin tevékenységekhez tartozó kapcsolásokat a rendszer végzi, így a kapcsolófelület csak az ettől eltérő igények működtetésére szolgál. Ez a fajta működés az idősek részére is könnyebbé tudja tenni a mindennapi használatot. Például lekapcsolja az úgy felejtett lámpát, figyelmeztethet a télen nyitva felejtett ablakra. A lehetőségeknek tényleg csak a képzelet állíthat határt. De akinek szokatlan a Loxone Touch megoldása, azoknál lehetőség van a hagyományos kapcsoló integrálására is.

 

Van tudomásotok olyan ügyfélről, aki erre is használja a Loxone rendszert?

Természetesen minden új ügyfelünknek meg kell ismernie a lehetőségeket, és meg kell tanulnia ezekkel a funkciókkal együtt élni. A tapasztalatunk viszont az, hogy a kezdeti idegenkedés után az ügyfelek már 1-2 hónap után nagyon is szeretik, ha az épület észrevétlenül, a háttérben elvégzi azokat a feladatokat, amelyeket előtte kapcsolókkal és távirányítóval végeztek, így emelve az otthon komfortját.

Régi ingatlanba ez mennyire járható, hiszen akkor nem mindig van lehetőség kábelek behúzására?

A Loxone retrofit projektekre fejlesztette ki a rádiós rendszerét. Gyakorlatilag minden terepi vezetékes eszköz elérhető rádiós változatban is. Ha valaki ezt választja, nem kell kompromisszumot kötnie, minden funkció továbbra is elérhető. Direkt az ilyen esetekre lett kifejlesztve a Loxone Miniserver Go, mely könnyebben telepíthető vezeték nélküli megoldást kínál ezekre az esetekre.

 

Mint olvasható, az okosotthon valóban segítség lehet az idősek felügyeletében, mindez csak egy beállítandó funkció, mely sokszor a már meglévő szenzorok adataira épít, ahogy ezt a fenti Loxone-os példa is jól mutatja. Ha mi magunk szeretnénk megvalósítani hasonló működést, akkor körültekintően járjunk el, használjunk megbízható és stabil eszközöket, hiszen a tét nagy. Alapvetően én azt javaslom, hogy vonjunk be a projektbe olyat, akinek van tapasztalata ilyen rendszer összeállításában, mivel akár apróságokon is sok múlhat.

Ezúton is köszönjük Kondrát Zsoltnak, hogy a Verdom Kft. nevében válaszolt a kérdéseinkre. Ha többet szeretnétek megtudni a Loxone rendszerről, olvassátok el kapcsolódó cikkeinket, vagy látogassatok el a https://www.verdom.hu/ oldalra, ahol rengeteg információt megtalálhattok és készséggel állnak a segítségetekre.

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →