Újabb Sonoff termékek, már zigbee vonalon: itt a Zigbee Bridge

Így hogy a világ kezd kijönni a vírus okozta felfordulásból, az Itead elkezdte csöpögtetni a fejlesztéseit, amit idén év elejére tervezett. Ennek a következő lépcsője az új ZBBrige nevű Zigbee Bridge, amit hamarosan több kiegészítő szenzor követ.

Bár már év elején lehetett tudni, hogy érkezni fog – és volt pár szerencsés, akihez el is jutott –, azonban csak most kezdi meg a gyártó a hivatalos forgalmazását, ami egyértelműen a fenti okokra vezethető vissza. De nem baj, végre itt van és meglepően jó áron juthatunk hozzá április végétől.

De miről is van szó? A Sonoff termékek eddig főleg Wifi-t használtak, illetve némely esetben RF-et. Ezek bár olcsó, de nem kifejezetten IoT szabványok, aminek megvannak a hátulütői (erről egy hamarosan megjelenő podcast adásban beszélgetünk). Ezzel szemben a Zigbee kifejezetten az alacsony energiaigényű eszközökhöz ideális kommunikációs megoldás, ahová nem kell nagy adatátvitel, de lehetőleg minimális legyen a késleltetés. Tipikusan megtérülő felhasználási köre az elemről működtetett szenzoroknál tapasztalható, ahol a Wifi-hez képest többszörös üzemidő jellemző. Bár a technológia már jó ideje elérhető, mégsem triviális annak használata, mivel egy Zigbee eszköz önmagában nem nagyon használható, szükséges hozzá egy átjáró, amivel rendes otthoni hálózatunkra köthetjük (ez érkezett most meg). Ha ehhez hozzá vesszük, hogy az ilyen eszközök valamivel drágábbak, akkor könnyen látható, hogy az árérzékeny vásárlóknak miért ideálisabb a Wifi-s megoldás, annak minden hátulütőjével együtt. Érdekesség, hogy a Sonoff már tavaly megjelent a Basic Zigbee-s változatával, amit akkor még csak Alexa és a SmartThings támogatással láttak el – persze hamar implementálták Zigbee2MQTT alá is.

Az újdonság egy Zigbee 3.0 támogatással rendelkező átjáró és ugyanúgy az eWeLink alkalmazást használja – mint a többi Sonoff termék –, ezáltal képesek vagyunk a Bridge-re kapcsolt Zigbee eszközöket más – például Wifi-s – eszközzel összekötni egy automatizálásba. Természetesen a mesh hálózati topológia itt is elérhető, így a 80m-es hatótáv könnyen növelhető fix betápos – ún. router – eszközökkel. Ilyen lehet például a korábban bemutatott Basic is. Egy Bridge-re összesen 32 zigbee eszköz kapcsolható, ilyenek lehetnek például a hamarosan elérhető hőmérséklet és páratartalom szenzor, nyitás szenzor, mozgásérzékelő, vízbetörés érzékelő vagy éppen a kapcsoló. Bár maga a Bridge se nagy a maga 35g-os tömegével és 62x62x20mm méreteivel, a szenzorok közel fele ekkora méretben érkeznek és mind elemről képesek akár évekig üzemelni.

A termék a gyártó oldalán $16.90 áron rendelhető április végi postázással.

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Újabb Sonoff termékek, már zigbee vonalon: itt a Zigbee Bridge

Comments are closed.