Hivatalosan is nyílt szabvánnyá válik a Z-wave

Az okosotthon piacon számos szabvány létezik mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli megoldások terén. A kommunikációs protokollok esetében kulcsfontosságú, hogy legyen egy olyan szervezet, aki felügyeli az adott szabványnak való megfelelést, levezényli a termékek minősítését valamint koordinálja az új szabványok kidolgozását és bevezetését. Attól függően, hogy ez egy olyan szabványügyi szervezet ( Standards Development Organization, SDO), amely  birtokolja az adott szabványra épülő megoldás szabadalmi jogait, vagy egy céges szabadalom köré épült üzleti társulás, beszélünk publikusan használható, nyílt kommunikációs protokollról vagy zárt, licenszjoghoz kötött protokollról.

A vezeték nélküli protokollok esetében a ZigBee Szövetség megoldásai nyílt szabványként érhetőek el, a legnagyobb “kihívója” a Z-wave esetén a licensz tulajdonosa a Silicon Labs volt.

Volt, ugyanis a 2019. decemberében tett ígéretükhöz híven egy non-profit szervezetbe (a fent említett SDO formába) szervezte ki a Z-wave protokollhoz kapcsolódó összes szabadalmi jogot. Ennek az “újászületett” Z-wave Szövetségnek hét alapító tagja van: az Alarm.com (Egyesült Államok egyik legnagyobb, biztonságtechnikai fókuszú otthoni és üzleti automatizálási megoldás szállítója), az Assa Abloy (August illetve Yale márkanév alatt futó záraikat és megoldásaikat jól ismerhetjük a piacról), a LEEDARSON (Egyik legnagyobb IoT fejlesztői és gyártó kapacitással rendelkező, világítási eszközöket gyártó kínai vállalat, a Huawei partnere), a Ring (mint az Amazon leányvállalata), az eredeti licensztulajdonos Silicon Labs, a StratIS (Többlakásos épületek automatizálására és menedzsmentjére fókuszáló vállalat), és a Qolsys (A Johnson Controls leányvállalata, okosotthon eszközöket és rendszereket gyártó vállalat).

Az újraformálódó szervezet újabb lökést adhat a Z-wave technológiára építő megoldásoknak, hiszen a Z-wave chip-ek gyártását eddig kizárólag a Silicon Labs végezte, az új felállásban viszont lehetőséget biztosítanak más chip gyártóknak is, hogy minősített z-wave chipeket hozhassanak forgalomba, így a piaci kínálat és stabilitás is megnövekszik, valamint az előállítási költségek is csökkennek, amely versenyképesebb árat hozhat a készülékgyártóknak is.

A CHIP kezdeményezés bejelentése óta különösen nagy a nyomás a Z-wave Szövetségen, hiszen a ZigBee Szövetség alapító tagja és a technológiai háttér biztosításának egyik kulcsfontosságú szereplője a CHIP kezdeményezésnek, amely hosszú évekre határozhatja meg az IoT megoldások fejlesztésének irányvonalát.

A Z-Wave Szövetség tagjainak többsége már így is tag a ZigBee Szövetségben, valamint csatlakozott külön is a CHIP kezdeményezéshez, valószínűleg a Z-Wave szövetség is hamarosan a kezdeményezés tagjai között fog szerepelni.

A Z-Wave szövetség bejelentése az SDO-vá válásukról itt olvasható.

Kövess minket!