Hivatalosan is nyílt szabvánnyá válik a Z-wave

Az okosotthon piacon számos szabvány létezik mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli megoldások terén. A kommunikációs protokollok esetében kulcsfontosságú, hogy legyen egy olyan szervezet, aki felügyeli az adott szabványnak való megfelelést, levezényli a termékek minősítését valamint koordinálja az új szabványok kidolgozását és bevezetését. Attól függően, hogy ez egy olyan szabványügyi szervezet ( Standards Development Organization, SDO), amely  birtokolja az adott szabványra épülő megoldás szabadalmi jogait, vagy egy céges szabadalom köré épült üzleti társulás, beszélünk publikusan használható, nyílt kommunikációs protokollról vagy zárt, licenszjoghoz kötött protokollról.

A vezeték nélküli protokollok esetében a ZigBee Szövetség megoldásai nyílt szabványként érhetőek el, a legnagyobb “kihívója” a Z-wave esetén a licensz tulajdonosa a Silicon Labs volt.

Volt, ugyanis a 2019. decemberében tett ígéretükhöz híven egy non-profit szervezetbe (a fent említett SDO formába) szervezte ki a Z-wave protokollhoz kapcsolódó összes szabadalmi jogot. Ennek az “újászületett” Z-wave Szövetségnek hét alapító tagja van: az Alarm.com (Egyesült Államok egyik legnagyobb, biztonságtechnikai fókuszú otthoni és üzleti automatizálási megoldás szállítója), az Assa Abloy (August illetve Yale márkanév alatt futó záraikat és megoldásaikat jól ismerhetjük a piacról), a LEEDARSON (Egyik legnagyobb IoT fejlesztői és gyártó kapacitással rendelkező, világítási eszközöket gyártó kínai vállalat, a Huawei partnere), a Ring (mint az Amazon leányvállalata), az eredeti licensztulajdonos Silicon Labs, a StratIS (Többlakásos épületek automatizálására és menedzsmentjére fókuszáló vállalat), és a Qolsys (A Johnson Controls leányvállalata, okosotthon eszközöket és rendszereket gyártó vállalat).

Az újraformálódó szervezet újabb lökést adhat a Z-wave technológiára építő megoldásoknak, hiszen a Z-wave chip-ek gyártását eddig kizárólag a Silicon Labs végezte, az új felállásban viszont lehetőséget biztosítanak más chip gyártóknak is, hogy minősített z-wave chipeket hozhassanak forgalomba, így a piaci kínálat és stabilitás is megnövekszik, valamint az előállítási költségek is csökkennek, amely versenyképesebb árat hozhat a készülékgyártóknak is.

A CHIP kezdeményezés bejelentése óta különösen nagy a nyomás a Z-wave Szövetségen, hiszen a ZigBee Szövetség alapító tagja és a technológiai háttér biztosításának egyik kulcsfontosságú szereplője a CHIP kezdeményezésnek, amely hosszú évekre határozhatja meg az IoT megoldások fejlesztésének irányvonalát.

A Z-Wave Szövetség tagjainak többsége már így is tag a ZigBee Szövetségben, valamint csatlakozott külön is a CHIP kezdeményezéshez, valószínűleg a Z-Wave szövetség is hamarosan a kezdeményezés tagjai között fog szerepelni.

A Z-Wave szövetség bejelentése az SDO-vá válásukról itt olvasható.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →