Yeelight Staria Bedside Lamp, a prémium éjjeli lámpa teszt

Okos izzókkal lassan Dunát lehet rekeszteni, de vajon mi a helyzet az okos lámpákkal? Mert – bár sokrétű –, nem minden feladatra jó egy okos izzó. Milyen megoldás van, például az éjjeli lámpa okosítására? Erre jelenthet megoldást a Yeelight terméke.

A megfelelő világítás az otthonok egy sarkalatos pontja, mely alapvetően nem mindig egyszerű. Beszélhetünk egyszerű általános világításról, vagy világítási képekről. Nincs könnyű helyzetben az se, aki egy adott feladatkört szeretne okosabban megoldani, rendszerbe integrálni.

Az éjjeli lámpa akkor a legjobb, ha több funkciót képes ellátni, de mindezt teljesen némán. Ugyanis szükséges lesz a teljes fényerő mellett egy gyengébb megvilágítás is például olvasáshoz. Ha nem akarunk több izzót, akkor a klasszikus okos relé kiesik, ahogy a 230V-os dimmelés is, utóbbi e helyett a gyengeáramú megoldás lesz a nyerő. Alapvetően a legtöbb okos izzó jó lehetne a célra, de megfelelően kell az armatúrát és a bele való izzót (E14) kiválasztani. Ez okozhat némi fejtörést. Lehet-e jobban csinálni?

Azt kell mondjam, igen. Akár a Philips Hue, akár a Xiaomi háza táján nézünk körül, megtalálhatjuk a nekünk tetsző terméket. A kérdés, hogy milyen funkciókra van nekünk szükségünk, illetve melyik design tetszik. Ha például a fényerő mellett a színhőmérséklet állíthatósága is fontos, nem beszélve mondjuk a mobilunk vezeték nélküli töltésének lehetőségéről, akkor a Yeelight Staria jó választás lehet számunkra.

Yeelight Staria Bedside Lamp Pro

Az Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa és SmartThings-et is támogató éjjeli lámpa meglehetősen szép design-nal érkezik. A csomagban a lámpa mellett egy cserélhető fejes adapter érkezik, így bármerre is járunk, magunkkal tudjuk vinni. Annak ellenére, hogy a borítás műanyag, nincs gond az anyaghasználatra: gumi talpain masszívan áll, matt fehér borítása nem gyűjti a port. A felső búra 30°-ban dönthető, míg alul a búra méretével megegyező talp található egy bekapcsoló és funkció gombbal. A kialakítás ráadásul egy plusz funkciót rejt, a 10W-os vezeték nélküli töltést, melyet gumi borítású felület jelez az alsó részen. Ez természetesen működik kikapcsolt állapotban is.

A lámpát vezérelhetjük a 3 funkciós gombbal, de igazán testre szabni a Yeelight mobil alkalmazásban tudjuk. Itt lehetőségünk van az előre beállított hangulatos effektek közül választani, de használhatjuk állandó világításra is. Utóbbi két részre bontható: a normál világítás és az esti irányfény funkció. Ezek a Sun és a Moon fantázianevet kapták. Míg előbbi színhőmérséklet és fényerő állítást is enged, az utóbbi csak a fényerősséget hagyja meg állíthatóra, mely azonban alacsonyabb tartományban mozog. Az aktuális állapotot amúgy kedvencként el is tudjuk menteni. A színhőmérséklet beállítását segíti továbbá a felnyitható – jobb szó nem jut eszembe – dokk. Itt érjük el a kedvencek listáját, az időzítő és ütemezés funkciókat, az áramszünet utáni alap állapot beállítását, firmware frissítést és a LAN Control-t.

A LAN-Control segítségével akár más rendszerbe is integrálhatjuk a Yeelight termékét. Nálam a Home Assistant például azonnal fel is ismerte és így elérhetővé vált a ki és bekapcsolás mellett a fényerő és színhőmérséklet állítás is. Ugyan éjjeli módra nem tudjuk ezen felületen átváltani, viszont ennek állapotát egy szenzor értékként jelzi.

Ahogy fentebb említettem, a lámpa rendelkezik beépített vezeték nélküli töltővel, ami alkalmassá teszi mobilunk, óránk vagy fülhallgatónk töltésére Qi szabványon keresztül. A lámpa 35–350 lm fényerősség és 2700–6000 K színhőmérséklet között állítható. Kapcsolódáshoz WLAN IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz használ, így természetesen a távoli vezérlés és automatizálás is biztosított mindenféle kiegészítő nélkül.

 

Összefoglaló

Nekem a lámpa kialakítása nagyon tetszett, tényleg minőségi designer darab. A teszt alatt töltöttem róla telefont, szabályoztam a fényerejét, ment egész nap, mindezt némán. A mobil alkalmazása is kellően testre szabható és egyre több külső integrációval rendelkezik. Külön kiemelném az éjjeli fény funkciót, mely nagyon jól mutat az ágy mellett, ráadásul nem csak lefelé, hanem némileg fölfelé is világít. Mivel az eszköz HomeKit kompatibilis, ezért sokak számára jó döntés lehet. Ami kissé elgondolkodtató, az az ára, mely bár kedvezőbb a konkurens megoldásoknál, azért már érződik rajta hogy prémium kategóriás termék (bár HomeKit vonalon nem is feltétlenül kimagasló). És ugye tudjuk, hogy ebből kapásból kettő kell, mert szívünk választottja se maradhat ki a jóból. Igaz hozzá kell tenni, hogy ezzel a termékkel csökkenthetjük az ágy melletti kábelek mennyiségét a beépített vezeték nélküli töltőnek hála. Talán instant get lenne, ha érintő vagy tekerős fényerő szabályzást és Bluetooth gateway funkciót is kaptunk volna. Azért a termék persze megkapja az ajánlott címkét, de persze legfőképpen azoknak, akik a szép és letisztult megoldásokat részesítik előnyben.

A Yeelight Staria megvásárolható az mStore oldalán »

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →