SMARTZILLA karácsonyi égősorok

Közeledik a Karácsony, de még nem késő beszerezni ezt-azt, például egy okos karácsonyi égősort.

Sokunk ismeri a Twinkly okos Karácsonyi égősorait, de sajnos eléggé mélyen a zsebbe kell nyúlnunk, ha be akarnánk szerezni egy ilyen szettet. Ezért is kaptam az alkalmon, amikor a SMARTZILLA tesztelésre kínálta két jó árú Tuya égősorát.

Az egyszerű karton dobozban érkező, elsőre hagyományosnak tűnő égősorok minőségre a jobbak közé tartoznak, hiszen kellően vastag zöld színű kábellel vannak szerelve. Mindegyik RGB színlefedettséggel rendelkezik és egyaránt használhatóak kül- és beltéren. A szembetűnő különbség a kettő között, hogy a nagyobbik bár csak 15 LED-es, viszont ezek nagy fényerejű normál izzó méretű füzérek. Ezzel szemben a másik a hagyományos karácsonyfára tehető normál méretű LED-ekből álló 100 darabos készlet, ami plusz mikrofont is kapott. Mindkettő amúgy IP65 (LED) és IP44 (adapter) védettséggel érkeznek. Hosszuk egyaránt 19 méter, mely a 15 égős esetében méterenkénti felosztást és plusz 5 méteres kábelt jelent. Ennek nagyjából a közepén van a vezérlő. A beállítás Wifin keresztül történik, illetve mindkettő kapott egy fizikai módválasztó és párosító gombot.

Alkalmazás

Én a SmartLife alkalmazással próbáltam ki mindkét terméket, de természetesen a SMARTZILLA saját alkalmazása is használható. Telepítés után mindkettő használható akár automatizáláshoz, akár időzítéshez. Különbségek leginkább a beépített effektekben és a hangvezérlés módjában látható. Hangvezérlés terén az olcsóbbik 100 darabos készlet nyújt többet, ugyanakkor kültéren a 15 darabos mutat jobban. Effektek terén a 100 darabos ugyan látványosabb, de ez leginkább fára futtatva jön ki, ahogy az a videóban is látszik, ugyanezt nehéz is lenne 15 izzóval elérni, így érthetően ennél más effektek vannak.

Mivel a rendszer alapja a Tuya platform, ezért természetesen sokmindenhez köthetjük az automatizálást, melynél a ki és bekapcsoláson túl akár a különböző módokat is használhatjuk. E téren ismét a 100 darabos változat nyújt többet.

Színek, effektek

Színek terén RGB-t kapunk, ami azt jelenti, hogy nincs igazi fehér szín, csak kikevert. Ez persze nem akkora baj, mivel inkább hangulatvilágításról beszélünk. Ezen a téren a 15 darabosnál kapunk több lehetőséget egy több funkciós színválasztóval. A másik amit megfigyelhetünk, hogy a 100 darabos blokkokra osztva (sávok) animál. Ez kiterítve kissé fura, viszont fára feltekerve szép animációt eredményez. Ez jól látszik a videón is.

Összefoglaló

Ha valaki a Twinkly után ácsingózik, akkor ezek a szalagok jó alternatívák lehetnek, igaz nincs mód egyedi effektekre, de nem is kerülnek annyiba. Szerintem a beépített módok között mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Nekem a 100 darabos változat nagyon tetszett – a gyerekek is megcsodálták –, pedig alapvetően a melegfehér égősorokat favorizáljuk. Két kedvenc effektem is lett, ezek közül az egyik ment a video alatt végig. A hangvezérlés érdekes plusz, de meg tudunk lenni nélküle, így például a kültérinél egyáltalán nem éreztem hátránynak.

Szerintem mindkettő érdekes, a 15 darabos a kialakítása és fényereje miatt, míg a 100 darabos funkciói és effektjei miatt. Utóbbi nálam az ajánlott kategória, mivel jóval többet kapunk egy hagyományos karácsonyi égősorhoz képest, viszont nem sokkal többért.

A SMARTZILLA Okos Beltéri Karácsonyfa Füzér jelenleg akciósan 9.990 Ft-ért vásárolható meg »

A SMARTZILLA Okos Kültéri Fényfüzér jelenleg akciósan 17.990 Ft-ért vásárolható meg »

 

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →