Fibaro HC3 Lite tapasztalatok: Kezes megoldás némi megkötéssel

Sokan szeretik a Fibaro okos otthon központot, mellyel a vezeték nélküli vonalon elsőként találkozhatunk a telepítők kínálatában. Ez nem véletlen, hiszen régóta a piacon van és stabilan tartja magát, miközben jó pár korábbi konkurense elvérzett. De mi a helyzet az új termékekkel? Kiknek ajánlható? Célkeresztben a Fibaro HC3 Lite.

Már több mint egy éve megjelent az új vonalas – és hardverben is erős – Home Center 3 okos otthon központ. Ezt sokan szeretik, de sok panasz is érte a félkész állapotban megjelent terméket. Mostanra szerencsére már stabil és jól kezelhető a rendszer, így a gyártó lépett egyet és kiadta a HC3 olcsóbb változatát is. Bár a HC3-at is nagyon várták a felhasználók, a Lite változat még ennél is nagyobb érdeklődést váltott ki. Nem csoda, hiszen kiskereskedelmi ára nagyjából a nagy testvér negyedére, 50 000 Ft körüli összegre lett belőve, ami igencsak versenyképessé teszi. De nézzük mit is kapunk ezért.

Elöljáróban annyit érdemes tudni annak aki nem ismerné, hogy bár sok saját terméke is van (érzékelők, kapcsolók, egyéb) a Fibaro-nak, nagy általánosságban Z-Wave központként tekinthetünk rá, mely kezeli az összes szabvány Z-Wave eszközt. Így akiknek nem jön át a saját termékeik design vonala (mint én), azok is megtalálják a piacon a nekik megfelelő termékeket.

Fibaro HC3 Lite
Fibaro HC3 Lite

Képességek

Nincs ez másképp a Fibaro HC3 Lite esetében sem, aminek oka, hogy a szoftver nagyjából ugyanaz a Lite verzióban, mint a nagy testvérben. A legnagyobb különbség a hardver terén van, ami miatt jelentősen kevesebb eszközt tudunk használni a Lite verzióval, de ez rendben is van, hiszen kisebb ingatlanokba szánták. De nézzük mit is jelent ez a valóságban:

Home Center 3 Home Center 3 Lite
Felhasználás lakások és családi házak kisebb házak, lakások (akár 100 nm)
Támogatott eszközök száma akár 230 Z-Wave eszköz akár 40 Z-Wave eszköz
Kommunikáció Z-Wave 500, NICE 433MHz Z-Wave 700
Előkészített kommunikációs megoldások Zigbee, BLE, NICE 868MHz
Hálózat Ethernet, Wi-Fi 2.4GHz / 5GHz Wi-Fi 2.4GHz
Processzor Quad-Core ARM Cortex A53 1,2GHz Single-Core ARM Cortex A7 900 MHz
Memória 2 GB 512 MB
Tárhely 8 GB eMMC 4 GB eMMC
Automatizációs jelenet (séma) lehetőségek LUA, block jelenet, panelek, időzítések LUA, block jelenet, panelek, időzítések
Maximum jelenet korlátlan akár 20
IP Kamera támogatás korlátlan 1 MJPG IP kamera
Plugin és Quick APP támogatás korlátlan 5 plugin és 10 quick app
Migrációs mód HCL, HC2 nem
Hub párosítási módok MASTER és SLAVE mód SLAVE mód

 

Ahogy a fenti táblázatban látjuk, tényleg jóval kevesebb eszközt kezel és itt ki is emelnék egy fontos korlátozást: 20 jelenet. Aki erre szeretné építeni az otthona okosítását, az mindenképpen Z-Wave eszközökre építsen, mivel ez a korlátozás pluginokkal szűkös lesz. Z-Wave eszközöknél megvan a lehetőség a bind-elésre, ami összerendelést jelent, így ezek nem jelenetként jelennek meg. Alap automatizálásokat így le fogunk tudni fedni. Ez plugin-ok esetében már nem járható mód és sajnos én belefutottam olyan esetbe, amikor 2 jelenet kellett egy kapcsoláshoz, ami messze áll az optimálistól. Persze ez visszavezethető arra, hogy nem hivatalosan támogatott eszközzel próbálkoztam.

Alapvetően támogatott termékek terén nincs nagy eltérés a HC3 és a Lite változat között; 433 MHz eszközöket leszámítva (ezek amúgy sem hiányoztak nekem). Bár a nagyobbik Home Center elviekben fel van vértezve BLE és Zigbee támogatással, jelenleg erre még várnunk kell. Érdekesség, hogy a Lite-ból érkezett már egy Yubii Home névre keresztelt változat, ami a Nice termékvonal RF eszközeihez lett kialakítva, így támogatja a 433 MHz és 868 MHz frekvenciákat. Ezen kívűl a Lite már a 700-as Z-Wave támogatást kapta, amit majd későbbi frissítéssel fog tudni teljeskörűen kihasználni.

A Fibaro HC3 Lite furcsaságai

Bár a HC3 eléggé vagányra sikeredett a házimozi kiegészítőket megszégyenítő kinézetével és korrekt csomagolásával, a kis testvér ebben nagyon elmaradt. Szerintem indokolatlan ez a minőségi különbség, ami már a csomagolásnál kezdődik. Az rendben van, hogy ha egy termék környezetbarát csomagolásban érkezik – sőt kifejezetten áldásos –, de ettől még lehetne kellően kidolgozott. Összehasonlítva egy nagyjából 5 000 Ft-os Mikrotik routerrel, sajnos a közel 10-ed annyiba kerülő termék csomagolása – és kivitelezési minősége – sokkal prémiumabb hatást kelt. A dobozban a kis központ mellé kapunk pár brossúrát és egy USB tápot kábellel, mely kettő szintén az olcsóbbak közé sorolható – Mikrotik ebben is jobb.

De nézzük is magát a terméket; ami összességében egy korrekt kinézettel rendelkező kis média lejátszóra hajaz – legalább valamit örökölt a nagy tesótól. A felső fehér rész kellemes tapintású matt műanyag, nincs vele baj. Akkor miért említem meg? Csak mert az alsó fekete rész már más tészta; itt-ott kissé sorjás és az öntési pontok is láthatóak. Erre csak rátesz az indokolatlanul ronda hátsó két gomb az egyetlen elérhető csatlakozó (micro USB) mellett, melyek anyaga ugyanaz a fekete műanyag. Jó rendben, nem fogjuk nézegetni, így nem is kellene hogy ez gondot jelentsen, viszont annak tudatában, hogy mennyibe kerül, szerintem elvárható egyfajta kiviteli minőség, amit a hasonló (vagy olcsóbb) termékek meg tudnak lépni. Lehetne azt mondani, hogy első sorozat (2021 februári kiadás), de ez csak később derül ki.

Ami felett viszont nem tudok napirendre térni, az az a fura megoldás, amivel az egyetlen usb portot felruházták. Mivel beépítetten nem tartalmaz vezetékes hálózati kapcsolatot, így alapvetően Wifi kapcsolaton használhatjuk. Igen ám, viszont a fórumokat túrva megtalálható egy nem publikált alternatív mód, amivel az USB portra lehet kötni külső Ethernet csatlakozót egy adapter segítségével. Erről és más trükkökről itt írnak részletesebben angol nyelven. Ez amúgy örömteli, mivel nálam többször elvesztette a wifi kapcsolatot a Fibaro HC3 Lite, amit szépen jelez a kis piros LED, illetve a pár órával később érkező kapcsolat figyelmeztető e-mail a Fibaro Cloud szolgáltatástól.

A HC3 Lite beüzemelése

Ha valaki ismeri már a Fibaro felületeit és szolgáltatásait, akkor nem éri meglepetés, mivel kb mindent megkapunk itt is. Elérhető a felhős bejelentkezés, az adminisztrációs és a felhasználói felület is. Kis különbségek akadnak csupán, mint például a limitációkat jelző kis gomb a jobb felső menü sor elején.

Bár az eszköz viszonylag lassan indul, utána a rendszer már gyors és a telepítés is könnyen elvégezhető. Leginkább a testreszabással, az eszközök hozzáadásával, sémákkal megy majd el az időnk. A felület nagyon intuitív, de azért szokni kell az avatatlan szemeknek, mivel könnyen el lehet veszni a funkció kavalkádban. A limiteken belül maradva használhatjuk világítási képek vezérlésére, klíma szabályzásra, garázs és kapu nyitáshoz, multimédiához, biztonsági eszközökhöz, illetve amire még kedvünk tartja kreativitásunk.

Természetesen itt is elérhető a mobil és tablet alkalmazás, ami immár Yubii Home néven fut.

Zigbee_ Nincs, de mégis van

Bár a Fibaro HC3 Lite alapból nem támogatja a Zigbee-t, egy lelkes fejlesztőnek köszönhetően lehetőségünk van annak használatára, ráadásul nem csak a HC3 Lite esetében. Ehhez szükségünk lesz egy külső Zigbee2MQTT szerverre – ami futhat egy Raspberry Pi-n is –, majd az alábbi linken lévő Quick App-ot kell telepítenünk. A beállítást követően már szinkronizálhatjuk is az eszközeinket, amik szépen meg fognak jelenni a Fibaro rendszerében és már használhatjuk is őket. Akár a csatlakozást is kezdeményezhetjük ezen a felületen. Mivel sajnos ezeket az eszközöket nem tudjuk egymáshoz bind-elni, így csak csínnyán bánhatunk az automatizálásokkal.

Elvileg a Quick App és Plugin integrációk során nincs limitáció, ezért akár több eszközt is hozzá adhatunk a rendszerünkhöz. Azzal viszont számoljunk, hogy a hardver nem erős így könnyen stabilitási problémákba ütközhetünk bizonyos eszközszám felett.

 

Összegzés: Fibaro HC3 Lite – Kezes kis központ némi megkötéssel

Ajánlanám? Ha igen, kinek? Szerintem erre a válasz az hogy igen. A Fibaro nagyon népszerű a piacon, így könnyen találhatunk megfelelő szakembert, ha segítség kell. Ez a népszerűség persze nem is ok nélküli, mivel egy felhő nélkül is megfelelően üzemelő okos otthon központról beszélünk. Akár telepíteni szeretnénk, akár magunknak, jó választás lehet, ha Z-Wave eszközökkel tervezzük okosítani az ingatlant, ami nem nagyobb mint 100 nm. E felett már a nagyobb HC3 kellene, de abban az ársávban már több lehetőségünk is van. Fontos látni, hogy kihasználni leginkább Z-Wave vonalon fogjuk tudni a HC3 Lite-ot, így ha például Zigbee-s eszközökben gondolkodunk, akkor lehet nem ez a központ való nekünk, arra sokkal inkább egy SmartThings lehetne jó választás.

 

Kövess minket!
more
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →