Megjelent a Raspberry Pi 400, a billentyűzetbe integrált komplett PC

Pár napja jelent meg a Raspberry Pi 400, ami lényegében a klasszikus billentyűzetbe öltött egybe gépek vonalát hozza vissza. Ez a vonal amúgy nem idegen a Rpi oldaláról, hiszen rengeteg projektben használják retro célokra.

Alapvetően nem is feltétlenül akartunk cikket a termékről – mivel nem láttuk relevánsnak –, viszont mégis téma lett a közösségben, ráadásul kissé megosztó.

Ahogy kommentben már kitértem rá, a Raspberry Pi Foundation mindig is főként oktatatási eszközként pozícionálta a Pi mini PC-ket, másodsorban meg prototípus készítéshez. Persze sok alternatív felhasználást mutattak be az évek során, de ezek főként a rugalmasság és sokrétűség demonstrációi. Ez elöbbi célt igyekszik mégjobban erősíteni a most érkező Rpi 400, mely tökéletes választás lehet azoknak, akik nem engedhetnek meg teljeskörű PC-t otthonra, illetve nincs igényük számításigényesebb feladatokra.

A Raspberry Foundation korábban is adott ki oktatási csomagokat, de gondolom rájöttek, hogy az oktatásban a szereld össze magad vonal nem tud működni, oda kész megoldás kell. Ezért születhetett meg az Rpi 400, ami már egy plug and play termék. Bár az alap Rpi 4-et kicsit felfrissítették, nagyjából annak a tudását kapjuk (4×1.8 GHz, 4GB RAM), ez az alap csomagban 70, míg a komplett kiszerelésben, kiegészítőkkel 100 dolláros áron érhető el.

Az ideális oktatási eszköz: olcsó, erős és jól támogatott, könnyen tanítható vele sok népszerű szöveges és grafikai programozási nyelv. Nagyon sok országban, nagyon sok helyen az oktatási eszközök elavultak, cserére szorulnak, amit pénz hiányában nem tudnak az intézmények meglépni. Ezeken a helyeken nagy szükség van a támogatói felajánlásokra, illetve az ilyen olcsó megoldásokra. Ez fontos, hiszen a szegénységből sokszor az oktatás lehet a kiút, mivel sokkal több lehetőség nyílik meg azoknak a fiataloknak, akik legalább az alap iskolákat elvégezték. És mivel az informatika az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, ez lehet az ugródeszka egy jobb élet felé. És ezt tovább lehetne elemezni, hogy milyen egyéb demográfiai és akár környezeti hatásai lehetnek hosszabb és rövidebb távon ennek, viszont ez már messzemenően túlmutat a magazin témakörén. 🙂

És miért is írom ezt? Bár sokan használják termékeikben az Rpi valamelyik változatát, valójában a Raspberry rendelkezik direkt ilyen célokra fejlesztett megoldással, ami a Compute Module nevet viseli. Ez a lapka csak a legfontosabbakat tartalmazza konfigurálhatóan – jelenleg 32 verzióban érhető el –, viszont nem tartalmazza a külső csatlakozási lehetőségeket (azokat nekünk kell kivezetni, ha szeretnénk). A Compute Modul nagy előnye, hogy hosszú ideig támogatják, kis helyre beépíthető és kérhető akár integrált tárhellyel is. Ezért ideális megoldás lehet saját termék fejlesztése során. Minden új Rpi főverzió mellé érkezni szokott CM változat is, melynél – ha nincs nagy változás – törekednek a visszafelé kompatibilitásra. És bár az új változattal letértek a korábbi SODIMM alapú csatlakozásról, várhatóan a jelenlegi még sok évig kiszolgál majd.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →