Okosotthon PLC-vel: Rievtech PLC és HMI

Sokszor hangsúlyozom, hogy szerintem a HMI lehet az otthon vezérlésünk egyik fontos pontja, mivel a ma kapható HMI-k már kellően nagy tudású eszközök és e mellett elérhető árúak is egyben. Komoly alternatívái lehetnek a tabletes fali vagy asztali megoldásoknak.

Egy ilyen HMI lényegében egy kijelzőbe épített mini számítógép, melyet arra terveztek, hogy bírja a folyamatos ipari használatot. Ezért fröccsenő víznek és kisebb fizikai hatásoknak is képes ellenállni. Nem kell nagy teljesítményre gondolni, hiszen céleszköz révén minimális grafikai és számítási igénye van egy ilyen megoldásnak. Ezért általában véve 1GHz alatti processzor dolgozik a HMI belsejében, ami bőven elegendő a grafikus tartalmak megjelenítésére és a kommunikáció lebonyolítására. Persze vannak kivételek; például alacsonyabb felbontású monokróm kijelzőhöz nincs szükség ekkora teljesítményre, ellenben ha beépített böngészővel rendelkezik a HMI, akkor szükséges a magasabb órajel.

Ahogy az előző cikkben említettem, a Rievtech PLC és HMI megoldásai kedvező áron elérhetőek már itthon is, ezért mi is jobban szemügyre vettük őket, melyben a Rievtech Magyarország volt a segítségünkre. Ezt ezúton is köszönjük.

Rievtech RTS007

Többféle HMI kapható a Rievtech kínálatában, azonban ez a 7″-os 24 bit-es multitouch IPS kijelző ideális választás lehet jó képminőségével és kialakításával. Persze elérhető a hasonló tudású pénztárca barátabb TFT változat is. A HMI 16:9 képaránnyal ás 1024 x 600-as felbontással rendelkezik, ami a célunkra bőven elegendő. Csatlakozók terén bőven el vagyunk látva: a DC24V betáp mellett egy Serial COM portot kapunk (RS232, RS485, RS422 támogatással), melyet egy USB 2.0, majd egy micro USB követ. Előbbi külső perifériák fogadására alkalmas, így többek között vonalkód olvasót, billentyűzetet, pendrive-ot vagy nyomtatót köthetünk rá, míg a micro USB csak programozási célokat szolgál. Ezek után következik a 10/100 Mbit-es Ethernet port, melyet egy újabb kommunikációs port követ (RS485). Ezeken felül van még egy micro SD kártya foglalatunk, amire adatokat menthetünk. A HMI lelkét egy ARM Cortex A8 600 MHz CPU adja 128 MB RAM és 128 MB ROM kíséretében.

A HMI képes hálózaton keresztül kommunikálni a gyártó Ethernetes PLC-ivel, illetve más gyártó termékeivel is, mivel Modbus TCP/IP master és slave módban is használható. Érdekesség, hogy rendelkezik beépített VNC szerverrel, amivel akár távoli gépről vagy mobil készülékről is vezérelhetővé válik. Ez gyakorlatilag egy távoli asztal jellegű megoldás, amihez rengeteg szoftver és app érhető el mindenféle platformra. Ezen felül van lehetőségünk e-mail küldésre, FTP kapcsolatra, QR kód generálására és PDF megjelenítésére is.

Rievtech Studio

A Rievtech HMI-k alap programmal érkeznek, melyek demózzák a képességeket, így kapunk animált szélerőmű monitorozást, gépjármű műszerfalat és ipari keringető megoldást. Ahhoz hogy a saját tartalmunk jelenjen meg a kijelzőn szükségünk van a Rievtech Studio programra, mely vizuális szerkesztője a HMI-nek. Bár a szoftver angol nyelvű, használata nem okozott különösebb gondot. Rengeteg beépített elemből választhatunk – amik ráadásul több állapotúak is lehetnek –, de ezen felül lehetőség van saját grafikai tartalmak importálására is. A programunk teszteléséhez a szoftver rendelkezik beépített emulátorral is, illetve lehetőség van online futtatásra is, mely magán a HMI-n történik.

Amikor létrehozzuk első HMI projektünket, meg kell adnunk néhány alap beállítást, mely alapvetően befolyásolja a programunk működését. Már ezen a ponton ki kell válasszuk, melyik HMI típusra szeretnénk elkészíteni a programot. Ezek után a hálózati beállítások és a felhasználás módja következik, ahol nem csak álló és fektetett üzemmód közül tudunk választani, hanem mód van a fejjel lefelé és elforgatott üzemre is. Bár az RTS007 rendelkezik USB programozó porttal, érdemes az Ethernet módot választani, hiszen ekkor távolról is használhatjuk, akár a beépítést követően. A projekt létrehozás végén még hozzáadhatunk egyéb eszközöket és szolgáltatásokat is, mely után a fő szerkesztési ablakban a Basic Window lesz látható. Ez gyakorlatilag a HMI programunk kezdő képernyője. Oldalt a Window boxban láthatjuk a többi rendszer ablakokat, melyeket használni és testre szabni is tudunk; például lecserélhetjük a boot képet.

A Basic Window feletti sáv lesz a legtöbbet használt eszköztárunk, hiszen itt érjük el a grafikai elemeket, a program előkészítését, a szimulációt és a HMI-re történő letöltést (!) – igen az upload és a download itt máshogy értendő. Részleteibe nem mennék most bele, érdemes végigpróbálni, mivel hamar rá lehet jönni a működésére.

HMI és PLC

Ha elhelyeztük az első gombunkat a kijelzőn, akkor merül fel a kérdés, hogy hogyan rendelünk hozzá funkciót. Ha hálózati kapcsolat van a HMI és a PLC között, akkor érdemes mind a kettőt fix IP címre tenni (alapból static ip címmel működnek, nem DHCP-n). Ez után a Rievtech Studio-ban a Setup » Communication Settings » Remote Connection » Ethernet PLC fülön tudjuk hozzáadni a vezérelni kívánt PLC-t. Ezután a már korábban elhelyezett gomb eszköz listájában a LOCAL mellett megjelenik a beállított PLC és annak különböző regiszterei is. Ha például a Q1-et kötjük a gombra, akkor a PLC első reléjét tudjuk vele kapcsolni. Ebben az esetben például nem szükséges a PLC-n egyedi programnak futnia, mivel a vezérlést a HMI látja el. Vezérelhetünk így dugaljat, fűtést vagy éppen világítást is, viszont mindenképpen alkalmazzunk kontaktort vagy kiegészítő relét, mivel a PLC beépített reléi csak 10A bírnak. Persze ez csak egy lehetőség és nem is feltétlenül a legoptimálisabb, viszont bemutatni a működést ideális. Érdemes azonban a PLC-n megoldani a vezérlési logikákat, melyeknek csak parancsokat, illetve paramétereket ad át a HMI. Ha rendelkezünk kiegészítő modulokkal – például 0-10V kimeneti modullal akár fényerő szabályzást is meg tudunk valósítani –, akkor még több lehetőségünk van.

 

A következő cikkben kicsit alaposabban szemügyre vesszük a PLC-t, megnézzük hogyan tudjuk távolról felhőn keresztül vezérelni akár mobil alkalmazás segítségével. Ezen felül elkészítünk egy egyszerű dashboard-ot, amin szintén vezérelni tudjuk a PLC-n futó programot. Addig is érdemes megnézni a Rievtech magyar nyelvű oktató anyagait, illetve kövessétek Walter Reéb YouTube csatornáját, ahol részletesen bemutatja a cikkekben is említett Rievtech PLC-t és HMI-t, ráadásul lépésről lépésre visz végig egy blokkdiagramos program, illetve egy HMI felület elkészítésén.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Okosotthon PLC-vel: Rievtech PLC és HMI

Comments are closed.