Kincony KC868 újdonságok: MQTT, Arduino, Loxone

Ha olcsó relé vezérlőt keresünk, előbb vagy utóbb biztos belefutunk a kínai Kincony termékcsaládjába, ami 2 csatornától egészen a 32-es változatig terjed különféle kialakításban.

Az ARM alapú KC868 kialakítástól függően rendelkezik wifi vagy ethernet csatlakozással – illetve bizonyos esetben mindkettővel –, ezen felük kapunk egy RS232-es portot is. A relés kimenetek mellett egyes verziók rendelkeznek digitális bemenetekkel is. A kimenetek esetén ráadásul elérhető az NC és NO állapot is, így eléggé rugalmasan használhatjuk vezérlésre egészen 10A-ig. Ha ezen funkciók mellett plusz portokra, dimmerre lenne szükségünk, akkor választhatunk ilyen kialakítású változatot is, vagy válogathatunk a kiegészítők közül. Egyedüli negatívum, hogy a Kincony nem egy szépség díjas designer termék, így aki erre érzékeny rejtse mélyen a kapcsolószekrény mélyére.

Ha újabb KC868-H8B vagy KC868-H16B változatú vezérlővel rendelkezünk, akkor érdemes firmware-t frissítenünk, mivel bővült a HTTP funkcionalitás, illetve már elérhető az MQTT alapú kommunikáció. Ez utóbbi amúgy megkönnyíti például a Home Assistant rendszerünkbe integrálást – amihez a gyártó példakódot is mellékel. (A Kincony hivatalos oldalán több integráció példáját is megtalálhatjuk, többek között a népszerű Open Source rendszerekkel).

Érkezett egy új kisebb kialakítás a KC868-COLB analóg és digitális bemeneti interfészből, mely a Mini nevet kapta.

Szintén nemrég jelent meg a KC868-A4, mely ESP32 alapokra építkezve teljesen szabadon programozható Arduino IDE segítségével. Az újdonság 4 relés kimenettel, 4 digitális bemenettel, 4 analóg bemenettel (2db DC0-5V és 2db 4-20mA), 2 DC0-10V kimenettel, 1 szenzor bemenettel, IR adó-vevővel és RF adó-vevővel rendelkezik a megszokott hálózati csatlakozásokon felül.

A Kincony azoknak is kedvez, akik komolyabb rendszerben használnák, ezért elérhetővé tettek egy videós segédletet, aminek segítségével Loxone rendszerbe integrálhatjuk KC868 vezérlőnket. Ezt az alábbi Youtube csatornán érhetitek el:

Aki ki szeretné próbálni a KC868 vezérlőt, annak a Kincony összerakott egy demo felületet Home Assistant alapokon, ami egy Youtube live közvetítéssel élőben látható. Sajnos a cikk írásakor ez a Youtube live nem volt elérhető.

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →