IP-BLiS – CHIP kezdeményezés a középületek szintjén

2020. június 25-én az épületvezérlési szabványok nagyágyúi (BACnet, KNX, Thread Group, OCF, Zigbee szövetség) tartottak sajtótájékoztatót, ahol felvázolták az épületvezérlés szabványok jövőjét, az IP-BLiS projektet.
AZ IP – Building & Light Standard (IP-BLiS) célja, hogy a kereskedelmi épületek a felhasználói igényeknek jobban megfeleljenek egy biztonságos, több szabványt támogató, IP alapú egységes IoT megoldás segítségével.

A jelenleg a kereskedelmi épületekben a kiszolgálórendszerek szigetüzemben működnek, az információcsere nem, vagy csak korlátozottan történik.

Az új szabvány két szinten egységesíti a rendszerek közötti kommunikációt:

1, Az IT hálózat segítségével kapcsolatot teremt a világítási és épület menedzsment rendszerek között egy biztonságos, IP alapú konfigurációban.

2, Lehetővé teszi az IoT megközelítést a kereskedelmi épületekben is, ahol egy közös IP protokoll alapú megoldáson keresztül elérhetővé válnak a különböző épületautomatizálási protokollok által szolgáltatott adatok (a saját, protokoll specifikus címzésük helyett).

A kezdeményezés azt ígéri, hogy segítségével egyszerűbbé válik az automatizálási rendszerek felügyelete, a vezetékes és vezeték nélküli megoldások közötti átjárhatóság csökkenti a telepítési költségeket, valamint megszűnik a skálázhatóság problémája.

Na de pontosan mit is jelent ez nekünk, végfelhasználóknak?

A szabványosítás következménye a márkák közti átjárhatóság biztosítása, ezzel nem csak az okosotthon eszközök (CHIP kezdeményezés), de a középületek szintjén is. Ez azon kívül, hogy kényelmet és biztonságot kínál, csökkenti a beruházási költségeket és lehetővé teszi, hogy olyan információkat kaphassunk meg, olyan automatizációkat végezhessünk, ami eddig elképzelhetetlen volt.

A rendszerek közötti kommunikációt átjárók valósították meg, amely biztonsági kockázatot jelenthettek (egy eszközön keresztül folyt az adott hálózat teljes kommunikációja) valamint növelték a beruházási költségeket. Az átjárok alkalmazását az új kezdeményezés feleslegessé teszik, az egységes, IP-alapú kommunikáció a rendszerek között közvetlenül lesz megoldva.

A ZigBee szövetség és a Thread csoport jelenléte biztosítékot jelent a későbbi CHIP kompatibilitásra, hiszen ezen csoportok tagja a CHIP kezdeményezést bejelentő Google, Amazon és Apple is.

A CHIP és az IP-BLiS jelentheti az épületautomatizálásban azt a fordulópontot, amely megteremti az egységes kommunikációt az egyes rendszerek között és a ma még elképzelhetetlennek számító, valódi “Plug & Play” élményt.

Részleteket a kezdeményezés honlapján, valamint a 25-i prezentációban olvashattok.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →