IP-BLiS – CHIP kezdeményezés a középületek szintjén

2020. június 25-én az épületvezérlési szabványok nagyágyúi (BACnet, KNX, Thread Group, OCF, Zigbee szövetség) tartottak sajtótájékoztatót, ahol felvázolták az épületvezérlés szabványok jövőjét, az IP-BLiS projektet.
AZ IP – Building & Light Standard (IP-BLiS) célja, hogy a kereskedelmi épületek a felhasználói igényeknek jobban megfeleljenek egy biztonságos, több szabványt támogató, IP alapú egységes IoT megoldás segítségével.

A jelenleg a kereskedelmi épületekben a kiszolgálórendszerek szigetüzemben működnek, az információcsere nem, vagy csak korlátozottan történik.

Az új szabvány két szinten egységesíti a rendszerek közötti kommunikációt:

1, Az IT hálózat segítségével kapcsolatot teremt a világítási és épület menedzsment rendszerek között egy biztonságos, IP alapú konfigurációban.

2, Lehetővé teszi az IoT megközelítést a kereskedelmi épületekben is, ahol egy közös IP protokoll alapú megoldáson keresztül elérhetővé válnak a különböző épületautomatizálási protokollok által szolgáltatott adatok (a saját, protokoll specifikus címzésük helyett).

A kezdeményezés azt ígéri, hogy segítségével egyszerűbbé válik az automatizálási rendszerek felügyelete, a vezetékes és vezeték nélküli megoldások közötti átjárhatóság csökkenti a telepítési költségeket, valamint megszűnik a skálázhatóság problémája.

Na de pontosan mit is jelent ez nekünk, végfelhasználóknak?

A szabványosítás következménye a márkák közti átjárhatóság biztosítása, ezzel nem csak az okosotthon eszközök (CHIP kezdeményezés), de a középületek szintjén is. Ez azon kívül, hogy kényelmet és biztonságot kínál, csökkenti a beruházási költségeket és lehetővé teszi, hogy olyan információkat kaphassunk meg, olyan automatizációkat végezhessünk, ami eddig elképzelhetetlen volt.

A rendszerek közötti kommunikációt átjárók valósították meg, amely biztonsági kockázatot jelenthettek (egy eszközön keresztül folyt az adott hálózat teljes kommunikációja) valamint növelték a beruházási költségeket. Az átjárok alkalmazását az új kezdeményezés feleslegessé teszik, az egységes, IP-alapú kommunikáció a rendszerek között közvetlenül lesz megoldva.

A ZigBee szövetség és a Thread csoport jelenléte biztosítékot jelent a későbbi CHIP kompatibilitásra, hiszen ezen csoportok tagja a CHIP kezdeményezést bejelentő Google, Amazon és Apple is.

A CHIP és az IP-BLiS jelentheti az épületautomatizálásban azt a fordulópontot, amely megteremti az egységes kommunikációt az egyes rendszerek között és a ma még elképzelhetetlennek számító, valódi “Plug & Play” élményt.

Részleteket a kezdeményezés honlapján, valamint a 25-i prezentációban olvashattok.

Kövess minket!