Elindította IoT Hub szolgáltatását a francia illetőségű Scaleway

A felhős megoldásairól és olcsó árairól ismert Scaleway az elmúlt időszakban is folyamatosan fejleszteni tudta szolgáltatásainak körét, ami eddig inkább csak az online szolgáltatóknak/fejlesztőknek szólt, de az IoT Hubbal nyitottak a hobbisták irányába is.

Az IoT Hub lényegében egy olyan webszolgáltatás, amibe IoT eszközeinket tudjuk bekötni, ezáltal bárhol a világon elérni. Ehhez különféle szoftvereket integrálhatunk, így akár távolról vezérelhetjük is ezeket az eszközeinket. Az IoT Hub többféle kommunikációt támogat, ilyenek a Sigfox, LoRa és az MQTT. A beérkezett adatokat lehetőségünk van – többek között – egyedileg szűrni, tovább csatornázni – letárolni, vagy akár külső szolgáltatás felé továbbítani REST apin keresztül –, illetve az ezekből készült metrikákat megtekinteni.

De miért is érdekes ez a megoldás annyira, hiszen több hasonló felhős MQTT szolgáltatás létezik már? A válasz az árazása, mely hasonlóan a Scaleway többi szolgáltatásához itt is eléggé kedvező: a legkisebb csomag havi 50 000 (4kB-os) üzenetet és 10 csatlakoztatható eszközt ad alapból, ráadásul ezt ingyenesen. Persze ha ez nem lenne elég, akkor további eszközöket és üzeneteket vásárolhatunk, vagy előfizethetünk egy nagyobb csomagra 9.99€ havi díjért, ahol már korlátlan a csatlakoztatható eszközök száma. Igaz az ingyenes fiók osztott szerveren van, de a kisebbik fizetős csomagnál már dedikált gépet kapunk, míg a nagynál már HA-t is ígérnek. Ez utóbbi alkalmas lehet erre épülő szolgáltatás megvalósítására.

A Scaleway szolgáltatásainál általában többféle lokáció közül választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelő szerverparkot, azonban az IoT Hub jelenleg csak a Párizsi szerverparkból érhető el, de persze ez később változhat. Számunkra ez annyira nem is fontos, hiszen a sebességre így se lehet panasz európai felhasználóként.

Ez a szolgáltatás azoknak lehet érdekes, akik szeretnének IoT eszközeik számára távoli elérést kényelmesen, de ódzkodnak a gyártói felhős megoldásoktól, azaz tartanak az adataik biztonságos kezelésétől. Persze hobbistáknak is megfelelő lehet kísérletezgetni.

Az összes szolgáltatásról részletesebben a Scaleway oldálán lehet olvasni.

Kövess minket!
, , , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →