CES2020: A Toyota a jövő városát építi

Tavaly az IoT mellett az e mobilitás is nagy hangsúlyt kapott, de idén a Toyota ezt tovább gondolta, így nem egy újabb terméket mutatott be. Annál jóval többet és grandiózusabbat.

Bár Japán eddig is sokkal nagyobb divat volt az automatizálás, a Toyota nem egy okosotthon rendszert álmodott meg, hanem egy teljes várost a lehető legmodernebb technológiákkal telezsúfolva, ez a Woven City. Ha azt hinnénk hogy ez ma csak sci-fi és mindössze demonstrációs célt szolgál, akkor nagyot tévedünk: a Toyota a tervezőasztal után a valóságban is szeretné megépíteni ezt az egyik felszámolt gyártelepe helyén. A Woven City első lakói a gyár alkalmazottai, tudósai és annak családtagjai lennének, összesen 2000 fő. A Toyota célja ezzel az egésszel persze nem öncélú: itt próbálnák ki a legújabb fenntartható technológiákat, mint például a város hidrogéncellás energiaellátását; a teljesen önvezető, egymással kommunikáló elektromos járműveket; drónokat; okosotthon megoldásokat, vagy éppen a város részeinek irányításáért felelős AI-t. Mindez persze mit sem érne, ha nem lenne élhető a környezet, amiről a neves Bjarke Ingels Group dán építésziroda gondoskodik majd.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →