A nagy áttörés? Itt a Sonoff BasicR3 – gyorsteszt

Megérkezett hozzánk a nemrég bejelentett új változatú Sonoff BasicR3, mely a sokak által jól ismert olcsó wifis relé vérfrissítése. De nézzük mit is kapunk az újdonsággal?

Kapásból az első változás, hogy már két változatban lesz elérhető: sima wifis és wifi + rf. A kiegészítő rádiós vezérlés már bemutatkozott egy korábbi termékben (Sonoff T1), de ennél talán méginkább hasznos tud lenni, hiszen sokszor kerül olyan helyre, ami amúgy nehezen hozzáférhető.

A csomagolás ismét sokat javult, de már megszoktuk, hogy majdnem minden rendelés új design-t kap. Viszont mostanra már kiforrott az egész, a doboz szép és letisztult, a mellékelt leírások jól érthetőek – igen, többet is kapunk –, fő nyelv már az angol és a kiegészítőket is külön zacskóban kapjuk. A dobozon minden fontos információt feltüntettek, így azt is, hogy a relé képes együttműködni Google Asszisztenssel, Amazon Alexával, Nest termékekkel és IFTTT-vel is. Ezeken amúgy nem lepődünk meg, hiszen ez a termék is a már jól bejáratott eWeLink szoftverrel kezelhető. A beüzemeléshez kapott útmutató eléggé részletes, ráadásul 7 nyelvű, amit színes bekötési ábrákkal is kiegészítettek. Az Itead látszik, hogy ráfeküdt egy kicsit a közösségépítésre, hiszen mellékeltek egy erre buzdító cetlit is, illetve komoly akciókkal várják azokat, akik megosztják a véleményüket a termékeikről. Ezt ráadásul megtámogatták egy új weboldallal, ami felveszi a versenyt a neves gyártókéval.

De nézzük magát a terméket: végre dobták a régi designt, illetve átalakították azt. Míg a korábbi inkább csak a célnak megfelelő volt, addig itt már a külcsínre is figyelmet fordítottak. Bár az ikonikussá vált formavilág maradt, azt tovább vitték és kaptunk egy designossabb szálcsiszolt hatású felületet, miközben javítottak az összeszerelési minőségen is. A külső műanyag ház éppen ezért itt már három fő részre tagolódik: a külső borítás, az alsó rész és a belső bordázott felül szálcsiszolt hatású burok. A korábbi változathoz hasonlóan itt is kapunk egy kapcsolót, amit itt már két LED egészít ki, melyekről a bekapcsolt állapot és a hálózati kapcsolatról tájékoztat. Bár a külső borítást elég csak lepattintani, a belső rész miatt egyből nem férünk az alkatrészekhez, csak a be és kimenetet érjük el. Ahhoz hogy jobban szétszedjük már kell egy csavarhúzó. Fontos változás továbbá, hogy a rögzítő csavarokat átrakták az ellentétes oldalra, amire azért volt szükség, mert az új Basic egy kicsivel nagyobb az elődnél.

Az új Sonoff belseje ugyan több változáson esett át, az alap koncepció maradt. Ami talán a leginkább szembetűnő, hogy immár két részre tagolódik a belső rész: a felső NYÁK lapon kapott helyet a rendszer lelkét képző ESP8266 chip (bár lefestették a típusjelzést, azért felismerhető), az alsó részre meg főképp az erősáramú elemek kerültek. Másik fontos érdekesség, hogy az RF és a sima változat ugyanazt a panelt kapják, csak utóbbiról lemaradnak a kiegészítő alkatrészek (nálam a képen is látható a sima járt). Ennek valószínűleg spórolási okai vannak, ami érthető, hiszen valószínűleg így is nőtt az előállítási költség. Cserélték a relét is a korábbi ITA-GZ1-GL típusú helyett egy Golden GI-1A-5DH típusjelű modulra, amit kissé átlósan helyeztek el. A NYÁK-on itt sem spóroltak a vezető anyaggal; az erősáramú részt vastagon bevonták vele. Ahogy a korábbi változatoknál már megszokhattuk, itt is figyeltek az erősáramú rész előírás szerinti leválasztására, amit furatokkal és megfelelő térközökkel meg is tettek, sőt ezt még jól látható festéssel meg is jelölték. Míg korábban egy normál méretű magas lábakon álló LED volt az állapotjelzésre, ebben a változatban azonban áttértek az SMD méretre, amiből ráadásul kettőt szereltek fel a korábban is említett felállásban. A fényüket a belső felületre rögzített fényelvezető műanyag juttatja a megfelelő helyre, aminek az eredménye jól látható, de nem zavaró visszajelzés.

A csomagban kapunk egy jumper-t is, aminek segítségével a DIY módot aktiválhatjuk – de persze alternatívaként meghagyták a firmware cserére szolgáló csatlakozókat. Erről a várt új módról gyártó időközben közzé is tett egy videót:

Az összeszerelés után – mely amúgy könnyű, mivel nem lehet fordítva megvalósítani – kezdődhet a beüzemelés, melyhez a jól ismert eWeLink alkalmazásra lesz szükségünk. Ez az app letölthető a mellékelt QR kódok segítségével, de az áruházakból is kikereshetjük.
Telepítéskor érdemes reset-telni a készüléket, de utána gyorsan megtalálhatjuk a Quick Pairing mód segítségével. Miután csatlakozott az eszköz a hálózatunkra, a már megszokott funkciókat láthatjuk: a ki/be kapcsolásra szolgáló gombot, a menüsávban a megosztást a különböző időzítésekkel és felül a beállításokat. A relé kétféle módban tud üzemelni: állapottartó és léptető változatban. Míg az elsőnél folyamatosan abban az állapotban marad (amíg van áram), amelyiket megadtuk neki, addig az léptető esetén csak rövid ideig kapcsol be (ez állítható). Ez akkor jön jól ha olyan eszközt vezérel ami impulzus hatására végez műveletet. Beállíthatjuk még, hogy áram kimaradás után a relé milyen állapotba kerüljön, kikapcsolhatjuk az állapotot jelző LED-et, illetve innen frissíthetjük az eszköz firmware-ét. A sonoff ezeken felül képes kamerákkal is együttműködni, illetve elvileg LAN módban internet nélkül is, bár ez utóbbi egyenlőre csak áthidaló megoldás. eWeLink profilunkat összeköthetjük amúgy több másik platformmal, így akár hanggal is vezérelhetjük a Sonoff relénket.

Összességében ez a réncfelvarrás időszerű volt, a termék végre minőségi hatást kelt. Ami leginkább érdekes az a DIY mód, mellyel elkerülhetjük a problémás firmware cserét, kérdés, hogy ez mennyire lesz kényelmes és átjárható a felhős működéssel. Nem lehetetlen, hiszen a Shelly csinált hasonlót, de ha jó lesz, akkor egyértelmű nyertes. Másik kérdés még az ár, ami várhatóan magasabb lesz, hiszen az újdonságokat meg kell fizetni, de kérdés, hogy mennyire? Jelenleg 7 dollár körülre teszi a Banggood ingyen postával (még nem rendelhető), míg a gyártól akciósan alig 5 dollárért rendelhetünk mintadarabot (amire még rájön a posta).

Akit érdekel az új Sonoff BasicR3, az hamarosan beszerezheti a Banggood áruházból, vagy közvetlenül a gyártótól »

Sonoff új oldala »

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →