Veszélyes adapterek

A hálózati feszültség nem játék, ezért kövessünk el mindent a megfelelő védelem érdekében. Ennek egyik első lépése a megfelelő adapter használata. Korábban már megjelent egy cikk erről a témáról, de mivel ez egy fontos kérdés, így a tudástárban is fontos megemlíteni.

Első és legfontosabb dolog, amit érdemes megjegyezni, hogy ha egy eszköz földelt hálózati csatlakozóval rendelkezik, akkor azt csak földelt aljzatban használjuk.

A háztartási gépek mind védőföldelést igénylő berendezések, amelyeket tilos olyan hosszabbítóról üzemeltetni, ami nem tartalmaz földelőtüskét.

Ez életvédelmi szempontból is fontos, mivel meghibásodás esetén így kisebb a halálos áramütés esélye. Ha szükséges valamilyen adapter használata, fontos hogy az megfelelő minőségű legyen. Ezekből az itthon is kapható – ún. utazó adapterek (travel adapter) – sem mindegyike felel meg nagyobb fogyasztó üzemeltetésére, ezért az alábbi videóban láthatóakat kerüljük. Az első ilyet, amúgy a Kínából származó műszaki cikkek mellé előszeretettel csomagol a kereskedő, azonban ez a látszattal ellentétben nem rendelkezik földeléssel és silány érintkezőkkel szerelték.