A veszélyes ajándék kínából – Universal Travel Adapter

Bizonyára sokan rendeltetek már valami kütyüt Kínából, mert olcsóbban hozzá lehetett így jutni, vagy mert itthon egyáltalán nem kapható. Ezzel nincs is baj, ám ha hálózati feszültséggel működő eszközről van szó, akkor jobb észben tartani pár dolgot.

Ez a cikk annak apropóján született, hogy egyre közeledik a karácsony, egyre több mindent rendelünk és bizony egyre több elektromos fogyasztó kerül be a háztartásokba, sokan adunk ajándékba külföldről rendelt termékeket. Valószínűleg a Kínából érkező eszközök zöme mellé azt a bizonyos “Universal Travel Adapter”-t mellékelik, amellyel már sokunk találkozott, de vajon mindenki ismeri is a veszélyeit?

Igen, merthogy teljesítménytől függetlenül a webáruházak ezt az átalakítót adják a rendelésünk mellé (mert valószínüleg ez a legolcsóbb, amit alátámaszt az Aliexpress-es ára, ami jelenleg $0.75), azaz nem a gyártó pakolja a dobozba. FONTOS: Még véletlenül se használjuk, mert veszélyes! Helyette válasszuk a cikk végén említett alternatívát (a videó alatt).

Bár kívülről eléggé rendben van – összeszerelési és anyagminőségével nincs különösebb probléma –, azonban a belsejében rengeteg tervezési hiba és hiányosság van. Kezdjük az elején: nincs földelés. Igen, jól látta a kedves olvasó. Bár kívülről mindkét végén úgy tűnhet hogy van benne védőföld kapcsolat, azonban ha szétszedjük láthatóvá válik, hogy a két rész sehol se találkozik. Sőt inkább el vannak szigetelve egymástól. Bár ettől még lehetne használni olyan eszközökkel, amelyeknek nincs szükségük földelésre, inkább ne tegyük. Hogy miért? Mert tele van tervezési hibákkal a maradék két érintkező. Sajnos ha jobban szemügyre vesszük, akkor látszik, hogy a stabil kötések rovására ment a könnyű összeszerelhetőség, aminek okán az érintkezések lazák és sok esetben nem teljes felülettel, hanem csak egy pontban csatlakoznak. Ez akár tűzhöz is vezethet, de jobb esetben csak leolvad az egész dugalj. Mindezek mellett már nem is meglepő, hogy nem rendelkezik védőérintkezővel, így tartsuk jó távol a gyerekektől.

Ha valakit érdekel, hogy hogyan is néz ki az adapter belülről, ebben a videóban alaposan szemügyre veszik:

Érdemes megnézni a csatorna másik ilyen videóját, ahol egy még univerzálisabb még veszélyesebb adaptert próbál ki a tesztelő.

De persze vannak jó megoldások is, hiszen kicsivel drágábban elérhető egy alacsonyabb profillal rendelkező alternatíva – amit szintén szétszedtek már, de jónak találtak: Auktion Travel Adapter EU, ez nagyjából $2.5 körüli darabáron kapható.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “A veszélyes ajándék kínából – Universal Travel Adapter

Comments are closed.