Escam ANT vs Wanscam HW0026 összehasonlító teszt

Ha magunk gondoskodunk otthonunk biztonsági rendszeréről, akkor valószínűleg előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy milyen kamerát is kellene beszerezni. Célszerű választás az ESCAM G02 a kedvező ára és nagy tudása miatt. Azonban nem mindenkinek jön be kissé ormótlan kialakítása, vagy éppen nincs szüksége a forgatható kamerafejre. Én is ezek miatt kerestem alternatívát, először gyártón belül néztem körül, így érkezett meg hozzám az ESCAM Ant (QF605), majd később – egy ajánlás alapján – a Wanscam HW0026 kamerát is megrendeltem. Mivel a Bitekmindenhol blog ebben a cikkben alaposan kivesézte a Wanscam olcsó IP kameráját, így én inkább a hasonlóságokat és különbségeket említeném meg.

A kamerák szépen csomagolva érkeztek meg hozzám a legalapapabb tartozékokkal: USB-s hálózati adapter, USB kábel, tiplik és csavarok a rögzítéshez, reset tű, illetve a szokásos rövid telepítési útmutató. Az első különbség itt jelentkezik, ugyanis csak a Wanscam érkezett EU adapterrel, míg az ESCAM-hoz átalakítót sem mellékeltek. Ezen kívül a kimeneti áramban van még egy kis különbség, míg az ESCAM 1.6 amperes, addig a Wanscam beéri 1 amperrel is.

Külsőre a két kamera nagyon hasonlít egymásra: ugyanakkora alapterülettel rendelkeznek, ugyan ott helyezkednek el az infra LED-ek, reset gomb, memóriakártya foglalat, USB port. De vannak különbségek is, mint például, hogy az ESCAM-ra került csavaros foglalat vagy hogy a Wanscam lencserésze egy kicsit kisebb. Ez utóbbi miatt a foglalatok amúgy nem felcserélhetőek – ez senkit ne lepjen meg, sok hasonló kialakítású kamera létezik. Itt azonban jár egy nagy plusz pont a Wanscam-nak, amiért a mellékelt USB kábel nem egyenes, hanem a végénél 90°-ban hajlított, így nem akad el a foglalat zsanérjában (nem úgy mint az ESCAM esetében). A foglalatoknál viszont az ESCAM kap egy plusz pontot, amiért a talp mágnesesen rögzül, nem pedig pattintósan, ahogy a másiknál. Ennek köszönhetően stabilabban rögzül és szinte bármilyen fém felületre felrakhatjuk. A felhasznált anyagok mindkét kamera esetén megfelelő minőségűek, de nem kimagaslóak.

Jobb oldalon az Wanscam, bal oldalon a ESCAM

Mindkét kamerát mobilunk segítségével kell telepítenünk, ahogy az összes hasonló kameránál már megszokhattuk. A Wanscam egy “E-view7” nevű alkalmazást igényel, míg az ESCAM egy Yoosee nevűt. Ez utóbbi amúgy egy szépnek mondható letisztult felületet ad, ráadásul lehetőségünk van valamilyen nyitás szenzorral összepárosítani a kamerát. Ezen felül a mobil alkalmazások nem sok állíthatóságot biztosítanak: időzóna, hálózat, felvétel, firmware és a riasztás (szirénázzon, vagy küldjön e-mailt mozgás esetén). Az E-view7 alkalmazásban ezen felül a felhasználókat és egy FTP fiókot is be tudunk állítani. Újabb plusz pont, hogy jelzi ha valami nem megfelelő, mint például az alapértelmezett jelszó.
Viszont a Wanscam esetén nem kell ennyivel megelégednünk, ugyanis böngészőből elérhető interfésszel is rendelkezik, ahol mélyrehatóan beállítható. Ezzel szemben az ESCAM-nál – bár nyitott a 80-as port – nem érhető el ilyen felület, pedig a G02-ben erre volt már példa a gyártónál. Ez óriási mínusz az ESCAM részére. Aki kíváncsi milyen beállítások érhetőek el a Wanscam-nál és miket célszerű meglépni, olvassa el a kamera részletes tesztjét a Bitekmindenhol blogon.

Jobb oldalom az ESCAM, bal oldalon a Wanscam

Bár papíron mindkét kamera Onvif kompatibilis, sajnos az ESCAM ilyen szempontból kissé hiányos. Van RTSP stream a rtsp://[KAMERA_IP_CIME]/onvif1 és a rtsp://[KAMERA_IP_CIME]/onvif2 címeken (előbbi 720p, utóbbi 320×194). Sajnos snapshoot képet hiába is kerestem nem találtam hol lehetne lekérni a kamerától, ahogy azt se, hogy hogyan lehetne a fentieket jelszóval levédeni. Bár hallani hackelős megoldásokról: https://plus.google.com/+JohannesZweng/posts/ddbVZCoSq2U. A Wanscam esetén ezzel szemben rendben van az Onvif támogatás, nagyon könnyen megnyitható bármilyen kamera alkalmazásból. Az RTSP stream ebben az esetben rtsp://admin:admin@[KAMERA_IP_CIME]:554/11 , illetve rtsp://admin:admin@[KAMERA_IP_CIME]:554/12 címen érhetőek el. Ezen felül van snapshot is: http://[KAMERA_IP_CIME]:80/tmpfs/snap.jpg?usr=admin&pwd=admin . Az ESCAM-ot portscannerrel vizsgálva az alábbi nyitott portokat találjuk:

  • Open TCP Port: 80     http
  • Open TCP Port: 110    pop3
  • Open TCP Port: 143    imap
  • Open TCP Port: 554    rtsp
  • Open TCP Port: 993    imaps
  • Open TCP Port: 995    pop3s
  • Open TCP Port: 5000   commplex-main

A két kamera képe ebben a kategóriában jónak mondható, viszont a Wanscam egy kicsit világosabb, de részletgazdagabb eredményt ad. Az ESCAM e mellett hajlamosabb a kiégésre is. Az optika elviekben hasonló (1MP-es CMOS érzékelő), azonban a Wanscam nem 15, hanem 25/30 FPS mintavételezésre képes választásunktól függően. Érdekesség, hogy az infra LED-jei fényesebbeknek mutatkoztak a teszt alatt és jobban is kezelte a hirtelen változásokat az ESCAM-nál. E mellett az ESCAM jobban is melegedett, de nem zavaróan.

Minta képek (jobb oldali a Wanscam, bal az ESCAM):
használd a csúszkát az összehasonlításhoz

Összegzés: Meglepő módon tudásban és képminőségben is az olcsóbb kamera jött ki győztesen. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ESCAM ANT rossz döntés lenne, hiszen szép letisztult design jellemzi mind a kamerát, mind a mobil appját, amit könnyű kezelni. Viszont ha valakinek ennél több kell, szeretné más eszközzel integrálni a kameráit, vagy le szeretné választani a felhős alkalmazásról, annak egyértelműen a Wanscam lesz a nyerő.

ESCAM Ant QF605 megvásárolható a Banggoodon 20 dollár körüli áron:
https://www.banggood.com/ESCAM-Ant-QF605-HD-WIFI-IR-Cut-P2P-Support-IOSAndroid-Security-IP-Camera-p-975978.html?p=B801051570862201505F&cur_warehouse=CN

Wanscam HW0026 megvásárolható aGeekbuyingon 18 dollár körüli áron (de jelenleg kifogyott), vagy a Gearbesten 21 dollár körüli áron:
https://www.gearbest.com/action-cameras-sport-dv-accessories/pp_622626.html?wid=1433363&lkid=14011286

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →