LED kapcsolás, vezérlés (PR)

LED – Energiamegtakarítás ragyogó jövőképpel és némi bökkenővel

A LED-es fényforrások eladása gyorsan növekedett az elmúlt években, köszönhetően a hatásfok növelése és a színvisszaadási tényező javítására irányuló fejlesztéseknek. Szinte nincs is olyan világítástechnikai ágazat, ahol ne lennének jelen: a hagyományos izzó formájú (retrofit) változatokat előszeretettel alkalmazzák az energiatakarékos(fénycsöves) izzók helyett. Sávos megvilágítási tartománya bármely érában jól alkalmazható és új lehetőségeket teremt a világítástervezésben. Még a nagy teljesítményű színpadi- és stúdió reflektorokból is létezik LED-es változat.

Ugyanakkor nem minden izzó cserélhető ki LED-es retrofit fényforrásra. Ennek oka pedig a bár rövid, de extrém nagy indítóáramuk, ami akár ezerszerese is lehet a névleges áramerősségnek, amitől a kapcsoló kontaktus/relé elég vagy kiég az áramkört védő biztosíték.

A LED-ek okozta kihívások és hogyan birkózzunk meg velük

Léteznek általános irányelvek a LED-lámpákra, mint például azok foglalata vagy fényerejük, illetve a villamos fogyasztásuk, ugyanakkor egyéb fontos tényezőkre pedig nincs. Összevetve egy hagyományos volfram szálas izzóval, a LED-lámpa elektronikát tartalmaz a vezérléshez, melynek elrendezését és kialakítását minden gyártó saját maga határoz meg. A kapcsoló- és fényerő szabályozó készülékeket gyártók jelenleg nem kapnak semmilyen indikációt a fényforrások gyártóitól, hogy melyik elektronika miként vezérel és milyen hatással van az izzó működésére.

Ha nincs szabvány és előírás, akkor tesztelnünk kell!

Ha a kapcsolási terhelés nincs feltüntetve a LED-lámpákon vagy kisülőlámpákon, azt kell feltételeznünk, hogy a termék még nincs bevizsgálva erre a paraméterre. Ugyanakkor a specifikációk a terhelésre sem mindig eléggé informatívak. Pontosan mekkora kapcsolási áramot határozott meg a LED-lámpa gyártója? Mivel ez izzónként változhat, ezért kellő gondossággal kell számításba vennünk.

Ezért, hogy meghatározhatóak legyenek a terhelési jellemzők, a Theben folyamatos méréseket végez mindenféle fényforrással. Ezen tesztek során a kapcsolóeszközök legalább 40000 kapcsolási ciklust hajtanak végre annak érdekében, hogy megbízható eredmények szülessenek a kapcsolási terhelések vonatkozásában.

 

Tovább a cikk további részéhez »

 

 

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →