Régi okostelefon, mint okos otthon központ? Igen!

Manapság a digitális életünk jelentős hányadát a mobiltelefonunkon keresztül éljük. Ez nem véletlen, hiszen a készülék és tartalom gyártók fókuszában is ez áll. Az egyre fejlődő technológia és a kiélezett teljesítmény verseny eredményeképp a mai – illetve a tegnapi – mobilok komoly, már-már PC-t megközelítő erőforrásokkal rendelkeznek.

Ehhez jön hozzá a fogyasztói társadalom nagy rákfenéje, hogy mindig mindenből a legújabb kell. De mi a helyzet a régi készülékekkel? Többnyire azok is tökéletesen működőképesek, csak már kicsit lassabbak az újabb generációs társaiknál. Szerencsére vannak készülékek, amik sokáig velünk vannak, de az alsó középkategória esetében sűrűn évülnek el a termékek. Míg régebben ezeket el tudtuk adni a használt piacon, addig ma már nagyon értéküket vesztik. Betudható ez annak, hogy a mai készülékek nem nagyon rendelkeznek cserélhető komponensekkel, illetve ezek ára felér magával a készülék értékével, így nem éri meg a javíttatásuk.

Ezt a kihasználatlan erőforrást ismerte fel az Adriano projekt kiötlője. Az alap elgondolás az, hogy a még működő okostelefonokat egy kiegészítő segítségével okos otthon átjáróvá alakítsuk. A megoldásban a mobil készülék kijelzője tölti be a vezérlő felület szerepét, melyhez a dokkoló biztosítja a megfelelő tápellátást, gesztus érzékelést és hangvezérlést. Ehhez persze hozzájön a Zigbee, Z-Wave, Wifi és BLE támogatás.

Az Adriano alkalmazása rugalmasan használja akár telefonunk, akár tabletünk képességeit a dedikált alkalmazásának segítségével.

Bővebb információ a projektről a Kickstarter kampány oldalán »

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →