Már kaphatóak a Shelly nyári újdonságai

Pár hete jelentett be jópár új terméket a Shelly, melyek közül kettő forgalmazását meg is kezdte. Sőt, ezek között van, ami már hazai viszonteladóknál is rendelhető.

A Shelly több termékét is megújította, illetve bővítette kínálatát: érkezett kijelzős páratartalom és hőmérséklet szenzor, megújult a mozgás érzékelő, illetve a PRO és PLUS széria is bővült.

Shelly PLUS H&T

Az egyik legnagyobb újdonság a Shelly PLUS H&T, mely teljesen megújult az elődhöz képest. Az újdonság már E-INK kijelzővel szerelt, így bármikor leolvasható a mért adat, illetve az elem állapot. Utóbbit nem aprózta el a Shelly, hiszen a 4 darab hagyományos AA elemről, akár 1 évig is képes üzemelni az eszköz. De ha ez mégsem lenne elég, opcionálisan USB-C csatlakozón keresztül fixen megtáplálhatjuk. Ha ez utóbbi megoldással használjuk, akkor 5 percenkénti felbontással rögzíti a méréseket, melyből akár 1 évnyi historikus adathoz férhetünk hozzá.
A Shelly PLUS H&T lelke ezúttal is a PLUS szériára jellemző ESP32, így természetesen a WiFi mellett az egyszerű Bluetooth párosítás is elérhető.

A Shelly PLUS H&T már előrendelhető a hazai forgalmazónál »

Részletes adatlap ide kattintva érhető el »

Shelly Motion 2

Megújult a Shelly mozgásérzékelője is, melynél ugyan maradtak az akkus és energiatakarékos WiFi-s működésnél, mégis sikerült jelentős méretcsökkenést elérni. Az új Motion 2 ráadásul a nagyobb 140°-os érzékelője mellé még fény- és hőmérséklet szenzort is kapott (illetve rezgés érzékelést a szabotázs detektáláshoz).
A – szerintem – szebb eszköz a 6500 mAh akkujának köszönhetően akár 1 évig is képes üzemelni normál használat mellett, mely készenléti módban akár 3 évre is feltornázható. Ha kifogyott a szuflából, akkor USB-C porton keresztül tölthetjük újra.

További infók »

 

Shelly PRO 3

A DIN sínre szerelhető PRO család is bővült a Shelly PRO 3 személyében, mely 3 független áramkörrel rendelkezik, így akár háromfázisú áramkörökbe is beszerelhető. Ezek egyenként max 16A terhelhetőek, azaz összesen 48A-ig. Sőt lehetőség van az AC helyett akár DC áramkör kapcsolására is a szárazkontaktnak köszönhetően.
A PRO szériához híven ez az eszköz is rendelkezik Ethernet csatlakozóval a WiFi és Bluetooth mellett. De a teljesítmény mérés funkció kimaradt.

További infók »

 

Shelly Plus i4 DC

Érkezik továbbá a Shelly Plus i4 új változata, mely ugyanazt a funkcionalitást hozza, de egyenáramú megoldással. Ez olyan helyeken is felhasználhatóvá teszi, ahová a 230V változatot nem lehetett szerelni. A Shelly Plus i4 DC 5-24V egyenárammal üzemeltethető és minden funkcióját megörökölte a „sima” változatnak.

További infók »

 

További termékek

Az amerikai piacra érkezik továbbá a Shelly Plus Plug US, mely 110V-on 15A mellett fogyasztás mérésre is alkalmas; illetve a Shelly Plus Wall Dimmer US, mely éjszakai módot is támogat.

 

Új funkciók

Bejelentettek továbbá pár új funkciót is, melyeket hamarosan a PRO és a PLUS család tagjai kapnak meg. Ezek főleg a hálózati funkciókat bővítik, de így is akad néhány egészen érdekes megoldás:

  1. Shelly Range Extender: Talán az egyik legkülönlegesebb új funkció, hogy a Shelly jeltovábbító funkcióval fogja ellátni az erősebb hardverrel szerelt eszközeit. Mivel ez szoftveres megoldás, így minden ESP32-vel (azaz új szériás) szerelt Shelly termék megkapja. A megoldás lényege, hogy a fix betáplálású eszköz képes lesz egyszerre kliens és AP módban futni, így gyártótól függetlenül maximum 10 egyéb wifi eszközt képes WiFi hálózattal ellátni. Persze a megoldás leginkább IoT eszközök számára van kitalálva (maximum 10MB/s). Ez nagyban hasonlít a Zigbee és Z-Wave alatt megismert és megszokott mesh hálózatra.
    Bónusz, hogy a DIN sínre szerelt eszközök esetében ez a megoldás Ethernettel együtt használva megkönnyíti a kapcsolószekrény hálózattal való lefedését, lévén, hogy elég csak egy LAN kábelt kivezetni odáig.
  2. Bluetooth Gateway: lehetőségünk nyílik más gyártók Bluetooth eszközeinek adatait összeszedni és azt továbbítani például Home Assistant felé
  3. Outbound Web Socket: professzionális felhasználóknak szánt megoldással is kiegészíti a Shelly az eszközeit. Ez az MQTT-hez hasonló kommunikációt tesz elérhetővé (de nem váltja le azt).
  4. Snippets and Scripts Library: hozzá fogunk férni mások által készített scriptekhez, melyeket aztán mi is használhatunk. E mellé érkezik a snippets funkció, melynek használatával minta kódokból rakhatjuk össze magunknak a kívánt működést.
  5. Matter: még nincs pontos információ, de készülnek a bevezetésre.
  6. HomeKit: külön integráció nem készül, hanem a Matter bevezetésével lesznek HomeKit kompatibilisek.

 

A teljes bejelentést itt lehet végignézni:

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →