Páratartalom: mit kezdjünk ezzel az adattal?

Ha már mérjük okosotthonunkban a hőmérsékletet és páratartalmat, felmerül a kérdés, hogy mit kezdjünk ezekkel az adatokkal. A hőmérsékletnél egyszerű a dolog, mert adja magát a fűtés/hűtés szabályozás, de mi a helyzet a páratartalommal?

Az ideális páratartalom egy nagyon fontos tényező egészségünk megőrzése érdekében. Télen különösen figyelni kell rá, mert ilyenkor a kinti hideg és a benti meleg minél nagyobb különbsége miatt akár 20% alá is csökkenhet a lakás páratartalma. Ez leginkább távfűtés használata mellett figyelhető meg. Ez az alacsony páratartalom könnyen vezethet a bőr, a szem vagy a nyálkahártya kiszáradásához, ami által könnyen kialakulhatnak légúti fertőzések, száraz köhögés, de akár orrvérzes is.

Viszont kerülni kell a túl magas 60-70% feletti páratartalmat is, mivel az kedvez a poratkák szaporodásának, illetve a penészgombák megtelepedésének.

Az ideális hőérzet kialakításához a hőmérséklet és a páratartalom együttes szabályozására van szükség. Az ideális hőmérséklet 20-22°C körül alakul – a hálószobában inkább 18-19°C -, míg a páratartalom 40-60% közötti legyen. Legideálisabb az 50%, ebben érezzük legjobban magunkat, ami kihatással lehet az alvásra, ezáltal a hétköznapokra. A kisgyermeknél – főleg a csecsemőknél – ezek az értékek magasabbak, plusz 1-2°C, illetve 60-70% páratartalom.

Ahhoz, hogy ideális értéken tartsuk a páratartalmat párásításra vagy pára mentesítésre van szükség. Egyszerű megoldás lehet a párásításra növények telepítése a szobába, vagy a radiátorra helyezett nedves törölköző, illetve a teregetés. Azonban sokszor ez vagy nem kivitelezhető, vagy nem elég. Ilyenkor lehet hasznunkra a párásító használata. Erre legalkalmasabbak a hidegpárásítók, melyek apró cseppekké porlasztják a vizet és így juttatják a levegőbe. Fontos, hogy olyan hidegpárásítót válasszunk, ami tisztitja is a vizet, pl ionizációval. Ennek oka, hogy az alacsony hőmérsékleten tartott vízben megélhetnek a mikroorganizmusok, ezért naponta cseréljük a vizet a tartályban. Mindig a szoba méretének megfelelő képességű eszközt válasszuk, ne az ár döntsön! A drágább típusok ráadásul képesek figyelni a szoba páratartalmát és ahhoz igazítani a működésüket.

Ha túl magas a szobában a páratartalom, legegyszerűbben a szellőztetés gyakoriságát kell növelni. Nyáron a klíma is segíthet, hiszen működése közben csökkenti a levegő nedvesség tartalmát. Ezen felül érdemes lehet légtisztító és páramentesítő készülék beszerzése. Ezeknél a szűrő tisztán tartására, cseréjére kell figyelni, illetbe a lecsapódott vizet üríteni.

Kövess minket!
, ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Páratartalom: mit kezdjünk ezzel az adattal?

Comments are closed.