Áremelkedés az okos otthon piacon

Sajnos a sokszor gyengélkedő forint és az egyre dráguló alapanyagok miatt több gyártó kényszerült áremelésre.

Bár jó előre bejelentették, mégis sokaknak okozott kellemetlen meglepetést az egyik okos otthon termékek hazai árának emelkedése. Az esetenként 10, 15 vagy akár 20%-os áremelkedés érzékenyen érintette a telepítőket is. Sajnos a szomszédban zajló háború sem tesz jót a piacnak, így az elemzők további áremelkedést is prognosztizálnak, sajnos ez ráadásul minden piacot érint, így nem csak az okos otthonokét. Jelenleg napról napra változnak bizonyos beszállítói árak, melyet tovább tetéz a bizonytalan globális politikai helyzet.

Mivel a kereslet egyre nagyobb, így az amúgy is akadozó kínálat – például a chiphiány miatt – is árfelhajtó hatású. Ennek oka, hogy a chip gyártók szinte csak a drágább chipek gyártására állnak át, így a régebbi olcsóbb megoldások kikerülnek a kínálatból.

Ugyancsak problémát okozhat, hogy ismét nagyobb lezárások vannak Kínában, ahonnan rengeteg komponens érkezik. Ennek oka, hogy az elmúlt hetekben újra megugrottak a COVID fertőzések és halálozások számai a nagyobb kínai városokban.

Egyenlőre nem tudni, hogy mikor fog rendeződni a helyzet. Nem véletlen, hogy a saját raktárkészlettel rendelkező kereskedők tudnak jelenleg értelmes határidőket vállalni.

Kövess minket!
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →